MONASTYR Napisano 20 Październik 2009 Autor Napisano 20 Październik 2009 Może ktoś,coś więcej na temat dzisiejszego mojego znaleziska
MONASTYR Napisano 25 Październik 2009 Autor Napisano 25 Październik 2009 Może kiedyś dojdziemy do wolnej Polski,gdzie znalazca nie będzie uważany za złodzieja lecz nagradzany,a przedmioty które zostały znalezione będą w muzeum,po uprzednim opłaceniu znalazcy.Wtedy będą ogólnodostępne dla wszystkich,a znalazca nie będzie już złodziejem tylko poszukiwaczem,który jest opłacony za swoje znalezisko.Tak jest w Anglii.Ile razy was pogryzły kleszcze,mieliście w swoim ciele kleszcze,gorąco,bagna,uważali was za złodziei,ale znalezienie guzika czy innego przedmiotu,adrenaliny-NIC TEGO NIE ZASTĄPI:}}}I tu się nasuwają słowa wielkiego wieszcza:Ej Wy! czy z PiS ,czy z PORozwaliliście PolskęZostało samo dno:}}}
filipe75 Napisano 26 Październik 2009 Napisano 26 Październik 2009 Panowie mam pytanie.Gdzie można nabyć katalog ikonek Bandrowskiego ?
filipe75 Napisano 23 Październik 2009 Napisano 23 Październik 2009 Witam. Zdjęcie drugiej strony wcale może nie rozwiać wątpliwości. ( na ukrainie muzealnicy robią takie podróbki że fachowcy w dziedzinie mają kopoty z weryfikacją ) Jedynie zblirzenia kilku miejsc mogą pozwolić na weryfikację oryginalności przedmiotu.Zbieram ikonki od 7 lat i mam ich trochę . Zawiasy w tego typu ikonkach mają sporą tolerancję pasowania wałka względem otworu. Mam dwa tryptyki w których wynośi ona 0,7 mm co daję 1,5 mm luzu ! Więc tak zwane wrota otwierają się zaraz po wykopaniu bez problemu. Nieznaczy to że tak musi być w każdym przypadku.Pamiętać naleleży że wykonywane były przez nie wielkie warsztaciki rzemieślnicze . Więc wytwurców było całe mnustwo.Faktycznie patyna wygląda dziwnie. Mogą być to tlenki po czyszczeniu fosolem ( co jest barbarzyństwem ),a że są nie trwałe to po kilku dotknięciach palcami znikają co wyjaśnia brak ich na wierzchołkach. - to moje przypuszczenia . Tak naprawdę to trzeba by zobaczyć gołym okiem . Czasami z braku wiedzy czyszcząc przedmiot można go poprostu zniszczyć i pozbawić oryginalności . Dla przykładu : widziałem oryginalny krzyż maltański z okresu powstania styczniowego wyczyszczony do zera i wygląda jak tania kopia. Warty kilka tysięcy złotych a teraz nikt go za 500 zł nie chce kupic.
PATRON Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 poprosimy o zdjęcia z drugiej strony ....
MONASTYR Napisano 20 Październik 2009 Autor Napisano 20 Październik 2009 Może ktoś,coś więcej na temat dzisiejszego mojego znaleziska
MONASTYR Napisano 20 Październik 2009 Autor Napisano 20 Październik 2009 Następne.Na pewno to miejsce znaleziska z pola bitwy I wś
MONASTYR Napisano 20 Październik 2009 Autor Napisano 20 Październik 2009 Może to być z mosiądzu.Ciekawe ile to warte ?Za wszystkie informacjeDziękuję
8total4 Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 dziwne ze patyna jest tylko w zagłębieniach, a ponad nimi czysty mosiądz/brąz, bez odrobiny przebarwień i choćby grudki" patyny..nawet z piasku nie wychodzą takie stany, a już na pewno nie z czarnoziemu czy gliny..zawiasiki dzialaly po wykopaniu??ciekawe...
8total4 Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 na temat elektrolizy jest wyraźny offtop.bez lepszych zdjęć tej ikonki raczej ciezko cokolwiek mowic, jak dla mnie ta patyna" jest lewa i pewnie schodzi pod palcami..saluto..
SzefuWWy Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Jest to ikona podrózna inaczej zwana tryptyk
Graudenz 18 Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 jest to unikat wart około 20 tys euro cena katalogowa z 1995 roku
karpik Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Piękność, nie daj kupić za marne euro.
Graudenz 18 Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Gratuluje naprawdę piękne znalezisko nie sprzedawaj! :)
Gniewkos Napisano 20 Październik 2009 Napisano 20 Październik 2009 Dokładnie panowie według katalogu Bandrowskiego z wznowienia z 2000 roku cena 20 tysiaków euro!!!!!Monastyr gratki farciarzu!!pozdro!
coriolan Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 I niech taka opinia zostanie.Cenne znalezisko..z pola bitwy.. Puk.. Puk..
MONASTYR Napisano 20 Październik 2009 Autor Napisano 20 Październik 2009 Dziękuję serdecznie za pomoc.Na pewno nie sprzedam za euro.Kasa to nie wszystko,znalezienie takiego przedmiotu i dołączenie do swojej kolekcjiBEZCENNE :}}}}}}}Pozdrawiam Serdecznie
adek_ Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 w tego typu ikonkach zawiasy są żelazne, i po wyjęciu z ziemi rozpadaja sie w oczach przy próbie otworzenia ikonki.
8total4 Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 nawet gdyby były mosiężne, trzeba by je otwierać na siłe :)
HU13ERT Napisano 22 Październik 2009 Napisano 22 Październik 2009 adek_ a masz zdjęcie takiego typu ikony żeby były żelazne zawiasy ? Pierwsze słyszę. W tych mniejszych (kwadratowych, dwu- lub trzyczęsciowych) to się zgodzę ale w takich nigdy nie widziałem takiego rozwiązania.H.
8total4 Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 http://odkrywca-online.pl/forum.php?id_forum=4
mihura Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 Jeszcze tutaj ciekawie opisane:http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.htmlpzdr.
piotr777 Napisano 23 Październik 2009 Napisano 23 Październik 2009 MONASTYR czy czyściłeś tą ikonę? Bo w takim stanie to raczej by nie wyszła. Mam jedną, co prawda ikonę, ale moja jest w pięknej patynie a twoja wygląda jak by była czyszczona. Daj Foto z bliska zawiasków i drugiej strony, jeśli możesz oczywiście.Pozdrawiam
8total4 Napisano 25 Październik 2009 Napisano 25 Październik 2009 ok. od tej pory posty wyłącznie na temat ołtarzyka".
filipe75 Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 8total4 jako moderator i wszędobylski ( bez obrazy ) potrzebuje ten katalog . Dasz radę??? Z góry dziękuję. P.S.Liczę na ciebie.
Pytanie
MONASTYR
Może ktoś,coś więcej na temat dzisiejszego mojego znaleziska
56 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.