Skocz do zawartości
  • 0

ołtarzyk

MONASTYR

Pytanie

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może kiedyś dojdziemy do wolnej Polski,gdzie znalazca nie będzie uważany za złodzieja lecz nagradzany,a przedmioty które zostały znalezione będą w muzeum,po uprzednim opłaceniu znalazcy.
Wtedy będą ogólnodostępne dla wszystkich,a znalazca nie będzie już złodziejem tylko poszukiwaczem,który jest opłacony za swoje znalezisko.
Tak jest w Anglii.

Ile razy was pogryzły kleszcze,mieliście w swoim ciele kleszcze,gorąco,bagna,uważali was za złodziei,ale znalezienie guzika czy innego przedmiotu,adrenaliny-NIC TEGO NIE ZASTĄPI
:}}}
I tu się nasuwają słowa wielkiego wieszcza:

Ej Wy! czy z PiS ,czy z PO
Rozwaliliście Polskę
Zostało samo dno

:}}}
Napisano
Witam. Zdjęcie drugiej strony wcale może nie rozwiać wątpliwości. ( na ukrainie muzealnicy robią takie podróbki że fachowcy w dziedzinie mają kopoty z weryfikacją ) Jedynie zblirzenia kilku miejsc mogą pozwolić na weryfikację oryginalności przedmiotu.Zbieram ikonki od 7 lat i mam ich trochę . Zawiasy w tego typu ikonkach mają sporą tolerancję pasowania wałka względem otworu. Mam dwa tryptyki w których wynośi ona 0,7 mm co daję 1,5 mm luzu ! Więc tak zwane wrota otwierają się zaraz po wykopaniu bez problemu. Nieznaczy to że tak musi być w każdym przypadku.Pamiętać naleleży że wykonywane były przez nie wielkie warsztaciki rzemieślnicze . Więc wytwurców było całe mnustwo.Faktycznie patyna wygląda dziwnie. Mogą być to tlenki po czyszczeniu fosolem ( co jest barbarzyństwem ),a że są nie trwałe to po kilku dotknięciach palcami znikają co wyjaśnia brak ich na wierzchołkach. - to moje przypuszczenia . Tak naprawdę to trzeba by zobaczyć gołym okiem . Czasami z braku wiedzy czyszcząc przedmiot można go poprostu zniszczyć i pozbawić oryginalności . Dla przykładu : widziałem oryginalny krzyż maltański z okresu powstania styczniowego wyczyszczony do zera i wygląda jak tania kopia. Warty kilka tysięcy złotych a teraz nikt go za 500 zł nie chce kupic.
Napisano
dziwne ze patyna jest tylko w zagłębieniach, a ponad nimi czysty mosiądz/brąz, bez odrobiny przebarwień i choćby grudki" patyny..
nawet z piasku nie wychodzą takie stany, a już na pewno nie z czarnoziemu czy gliny..

zawiasiki dzialaly po wykopaniu??

ciekawe...
Napisano
na temat elektrolizy jest wyraźny offtop.

bez lepszych zdjęć tej ikonki raczej ciezko cokolwiek mowic, jak dla mnie ta patyna" jest lewa i pewnie schodzi pod palcami..

saluto..
Napisano
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Na pewno nie sprzedam za euro.
Kasa to nie wszystko,znalezienie takiego przedmiotu i dołączenie do swojej kolekcji

BEZCENNE :}}}}}}}

Pozdrawiam Serdecznie
Napisano
adek_ a masz zdjęcie takiego typu ikony żeby były żelazne zawiasy ? Pierwsze słyszę. W tych mniejszych (kwadratowych, dwu- lub trzyczęsciowych) to się zgodzę ale w takich nigdy nie widziałem takiego rozwiązania.
H.
Napisano
MONASTYR czy czyściłeś tą ikonę? Bo w takim stanie to raczej by nie wyszła. Mam jedną, co prawda ikonę, ale moja jest w pięknej patynie a twoja wygląda jak by była czyszczona. Daj Foto z bliska zawiasków i drugiej strony, jeśli możesz oczywiście.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie