Skocz do zawartości

dobroni.pl - 2 wojna swiatowa

Krecik2002

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tylko mi sie wydaje, czy na tej stronie:
http://www.dobroni.pl/wojna,ii%20wojna%20Światowa,272
jest masa bzdur i pomylek? Cytuje:
II Wojna Światowa (Two World War)" - zawsze myslalem, ze na swiecie mowi sie: Waorld War Two (WW2)...

II wojna światowa rozpoczęła się na skutek niemieckiego ataku na Polskę, do którego doszło 3 września 1939 roku. Pierwsze ataki polskie oddziały odpierały m.in. na terenie Westerplatte. W walkach wsławił się dywizjon 303." - bez komentarza...

W naszym kraju wspomnianą wyżej obronę Westerplatte uważa się za wzorowy przykład działania polskich wojsk (dywizjon 303), symboli polskiego oporu." ...

II wojna światowa trwała sześć lat, walki toczyły się w Europie, Afryce, Azji, na wyspach Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego." na wyspach Atlantyku?

II wojna światowa to wielomilionowe armie, złożone z wojsk lądowych (dywizjon 303)" :D

Rozwiązanie pokojowe przyniosła najpierw konferencja w Jałcie, a następnie w Teheranie." - hmm, ciekawe, nie wiedzialem, ze te konferencje przyniosly pokojowe rozwiazanie II wojny

Ogolnie wyglada to tak chaotycznie, jakby pisal to jakis niedouczony gimnazjalista... Nie chce mi sie sprawdzac dokladnie wszystkich przytoczonych dat i danych liczbowych, ale te akurat wygladaja lepiej niz reszta tekstu. Z tego co wiem, forum, czytuja osoby zwiazane z tym, skadinad, bardzo pozytecznym portalem - prosze o poprawienie tego tekstu...

Taaak. Wszędzie się włamali. Do I wojny światowej też.

I wojna światowa zapisała się w dziejach historii jako największy konflikt po wojnie secesyjnej w USA i wojnach napoleońskich w Europie. Obok wielu pośrednich przyczyn wojny o charakterze politycznym, geopolitycznym czy ekonomicznym, za najważniejszą przyczynę uważa się zamach na arcyksięcia austriackiego Franciszka Ferdynanda, do którego doszło 28 lipca 1914 roku. I wojna światowa zaznaczyła się jako wyjątkowa wojna pozycyjna.

I wojna światowa doprowadziła do klęski Państw Centralnych. Najważniejsze fakty i bitwy związane z pierwsza wojna światowa to: traktat wersalski, bitwa pod Gąbinem, bitwa pod Tannenbergiem, bitwa pod Marną, bitwa pod Gorlicami, bita pod Verdun, bitwa pod Rygą, bitwa pod Amiens.

Wspomniany wyżej traktat wersalski ustanowił nowy porządek I połowy XX wieku. Najważniejse były kwestie polityczne - Niemcy zostały zmuszone do bezwarunkowego uznania suwerenności Belgii, Polski, Czechosłowacji oraz Austrii, Alzacja i Lotaryngia wróciły do Francji, do Polski wróciły natomiast jedną trzecią część Górnego Śląska oraz Wielkopolskę i niewielkie okręgi na Pojezierzu Mazurskim".

Merytorycznie jest ok, ale artykul jest nadal zbyt ogolnikowy. Wiecej miejsca poswiecono mini biografii Hitlera niz opisowi dzialan wojennych. Wolalbym zamiast ciekawostek o u-bootach, rozsynchronizowaniu zegarkow w Wehrmachcie i suce Hitlera, dowiedziec sie lepiej jakie glowne panstwa braly udzial w wojnie, a przede wszystkim przeczytac chociaz szczatkowy przebieg dzialan, z wyroznieniem datami kamienii milowych (Weserübung, Dunkierka, Bitwa o Anglie, Bitwa o Atlantyk, El Alamein, Barbarossa, Midway, Stalingrad, Kursk, D-day, Ardeny itp).
Warto tez napisac pare slow o wkladzie Polakow w zmagania wojenne.
Wiem, ze sporo tego, ale zdolne pioro jest w stanie strescic wszystko w przystepnej formie. W tej chwili natomiast czytelnik dowiaduje sie, ze byla Kampania Wrzesniowa, obozy smierci, potem Pearl Harbor i bomba atomowa... Jak dla mnie zdecydowanie za plytko i z naciskiem na malo istotne (w tego typu streszczeniu) szczegoly...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie