woytas Napisano 19 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2009 Skuli gibkiego wyjazdu do onkla w Reihu sprzedom drapko: wertiko na wysoki glanc, szrank z trzyma dźwiyrzami, szeslong odwanckowany, dwa ligistue, sztyry gardinsztangi, gramofon na kurbla, jedyn kromlojchter na świczki, dwa zicherongi i sztyry byrny przyndzione, cyja, landszaft zagraniczny, blumsztynder z mertami, jedna donica ze sznitlochym, bifyj z szuflodami na nici, durszlak na nudle, pół funta hawerfloków, stryknadle, heknadle, zicherki, tolszery, kartofel-presa, cwitry, maszynka na gychaktes, biksa po magiwyrflach, topfkracer, flaszenpucer, szpangi do włosów, śranczek na szczewiki,, fyrlok, ausgus, trzi kokotki, badywana, waszbret, kohlkastla, hok z mesingowym gryfym, bratruła, żdżadło, klajdsztynder z pelcmantlym i hutym, hozyntregle, spodnioki bez rostfleków, trzy pory fuzekli sztrykowanych i posztopowanych, sześć bindrów na gumie, kiecka z krałzkami, modny cwiter z golfym, ślubny anzug z kulami na mole, szczewiki z wysokim kromflekiem, abzace, dwa oberhymdy z ibrycznym kraglym, holcbajn, kryka, ryczka z nachtopem, gybis po fatrze, szkrobione taszyntuchy, bigelbred, złote załośniczki z gizlokami, brołtbiksa, kloper, ślinzuchy na kurbla, szuflodka na cwist i knefle, bigle heklowane, lojfry, tepich, krałzy, sześć kompotzislów, dwie szolki, trzi kible, waszpek, aszynbecher,śmiotek i szipa, sebuwacz, modro tinta, sztyry blaje, szlojder do bajtla, sztrajhejcle, pół funta preswusztu, kranc leberwusztu, trzi krupnioki, żymlok, modro kapusta, hefty, buchy i pukeltasia łod cery, galoty po opie, fojercojg, blank nowe lacie, nec na dauerwela, portmanyj, taszka i brele po omie. Wszistko to idzie łobejrzeć łod ćmy do ćmy u Grejty Harboł, Frynszita kole Kochłowic, ulica Kyncka numer łoziem. Przelyźć bez ajnfart kole hasioka do hinterhauzu. Fórtka na kecie. Pozór! Gelynder złomany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibol Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Serio wyjeżdżasz?;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2009 onkel jedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Kurka, Google translator nie dał sobie rady z tym tekstem.Tłumacza!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 moze tak bedzie łatwiej :D:D:D:DОБЪЯВЛЕНИЕSkuli gibkiego wyjazdu do onkla w Reihu sprzedom drapko:В связи со спешным отъездом к дяде в Германию продам срочно:wertiko na wysoki glanc (полированный комод), szrank z trzyma dźwiyrzami (шкаф с тремя дверьми), szeslong odwanckowany (топчан, избавленный от клопов), dwa ligistule (два шезлонга), sztyry gardinsztangi (четыре карниза), gramofon na kurbla (граммофон с рукояткой), jedyn kromlojchter na świczki (одна свечная люстра), dwa zicherongi i sztyry byrny przyndzione (два выключателя и четыре лампочки ?), cyja (аккордеон), landszaft zagraniczny (пейзаж заграничный), blumsztynder z mertami (цветочная ваза с миртом), jedna donica ze sznitlochym (горшок с зеленым луком), bifyj z szuflodami na nici (буфет с выдвижными ящиками для ниток), durszlag na nudle (дуршлаг для лапши), pół funta hawerfloków (полфунта овсяных хлопьев), stryknadle (вязальные спицы), heknadle (вязальные крючки), zicherki (булавки), tolszery (торшеры?), kartofel – presa (пресс для картофеля), cwitry (свитера), maszynka na gychaktes (мясорубка), biksa po magiwyrflach (банка из-под магических кубиков"), topfkracer (отскребатель для горшков), flaszenpucer (ершик для бутылок), szpangi do włosów (заколки для волос), śranczek na szczewiki (тумбочка для обуви), fyrlok (мутовка), ausgus (водопроводная раковина), trzi kokotki (три крана), badywana (ванна), waszbret (стиральная доска), kohlkastla (ящик для угля), hok z mesingowym gryfym (кочерга с латунной рукоятью), bratruła (духовка), żdżadło (зеркальце), klajdsztynder z pelcmantlym i hutym (вешалка с шубой и шляпой), hozyntregle (подтяжки), spodnioki bez rostfleków (кальсоны без пятен от ржавчины), trzy pory fuzekli sztrykowanych i posztopowanych (три пары вязаных и штопанных носков), sześć bindrów na gumie (шесть галстуков на резинке), kiecka z krałzkami (юбка с рюшами), modny cwiter z golfym (модный свитер с высоким прилегающим воротником), ślubny anzug z kulami na mole (свадебный костюм с шариками от моли), szczewiki z wysokim kromflekiem (сапоги на высоком каблуке), abzace (каблуки), dwa oberhymdy z ibrycznym kraglym (две верхних сорочки с каким-то воротничком), holcbajn (деревянная нога), kryka (клюка), ryczka z nachtopem (стульчик с горшком), gybis po fatrze (отцовская вставная челюсть), szkrobione taszyntuchy (накрахмаленные носовые платки), bigelbred (вешалка), złote załośniczki z gizlokami (золотые ?), brołtbiksa (?), kloper (выбивалка), ślinzuchy na kurbla (? с рукояткой), szuflodka na cwist i knefle (ящичек для шерсти и пуговиц), bigle heklowane (вешалки-крючки), lojfry (половики), tepich (ковер), krałzy (оборки), sześć kompotzislów (шесть ?), dwie szolki (две чашки), trzi kible (два ведра), waszpek (таз), aszynbecher (пепельница), śmiotek i szipa (веник и совок), sebuwacz (рожок для снятия обуви), modro tinta (синька), sztyry blaje (четыре отвеса), szlojder do bajtla (детская рогатка), sztrajhejcle (спички), pół funta preswusztu (полфунта белого зельца), kranc leberwusztu (кружок ливерной колбасы), trzi krupnioki (три палки кровяной колбасы), żymlok (булка), modro kapusta (синяя капуста), hefty, buchy i pukeltasia łod cery (дочкины тетради, книги и ранец), galoty po opie (дедушкины штаны), fojercojg (зажигалка), blank nowe lacie (совершенно новые тапочки), nec na dauerwela (сетка для химической завивки), portmanyj (кошелек), taszka i brele po omie (бабушкина сумочка и очки) .Wszistko to idzie łobejrzeć łod ćmy do ćmy u Grejty Harboł, Frynszita kole Kochłowic, ulica Kyncka numer łoziem. Przelyźć bez ajnfart kole hasioka do hinterhauzu. Fórtka na kecie.Pozór! Gelynder złomany!Все это можно осмотреть в течение дня (букв. от темна до темна) у Грейты Харбол, Фрыншита около Кохловиц, улица Кынцка номер восемь. Пройти через ворота около мусорной кучи к заднему флигелю. Калитка на цепочке.Осторожно! Перила сломаны! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Tyn fojercojg to na benzin czy gas, bo jak na benzin to mogymy pogodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Mógłbyś przełożyć ze śląskiego na polski. Byłbym wdzięczny.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Woytas- a Ty pamiętasz o tym dealu ze mną? Ja już dwa dni po autostradzie jeżdżę i na Ciebie czekam.Teraz widzę, że Ty się w wystawki bawisz, zamiast na bloku siedzieć.Be lama, be. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Mihura- Woytas jedzie do wujka do Niemiec i musi się pozbyć wymienionych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 To zanim wyjedzie niech przetłumaczy,będzie kamień z Rosetty-Cyrylica już jest.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 po wiela te fuzekle ?kaj one som sztrykowane ?wiela za para?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2009 kolega pug bielany z innego forum :wertkio- szafka bieliźnianaszranki-szafka w kuchniszeslong-kanapaligistuła-też coś jak kanapagardinsztanga-karniszzicherong-bezpiecznikbyrna - żarówkacyja-harmonialandszaft-obrazekblumsztynder-kwietniksznitloch-szczypiorekbifyj-kredensnudle-kluskihawerflok-płatki owsianeheknadel-szydełkozicherka-agrafkatolszer-lokówkafyrlok-takie coś do mieszania,ale nie łyżkaausgus-zlewozmywakkokotek-kran,ale także kogutbadywana-wannabratruła-piekarnikzżadło-lustropelmantel-to chyba korzuchhut-czapkahozyntregle-szelkifuzekle-skarpetkibinder-krawatanzug-garnitur,ale też na to mówią jak na ubranie wyjścioweabzace-chyba obcasy ale nie jestem pewienoberhymda-koszulaholcbajn-jakby to powiedzieć taka proteza drewnianakryka-laskaryczka-stołeczeknachtop-nocnikgybis-sztuczna szczęka ,po fatrze - po ojcutaszyntucha-husteczka do nosabigelbred-deska do prasowaniazałośniczki-nie wiem ale chyba klipsy lub kolczykibrołtbiksa-ślazaki tak mówili na pojemnik na chleb (z własnych obserwacji nie na 100%)kloper-trzepaczka (przy okazji klopsztanga to trzepak po ichniejszemu Smile )cwist-wiem że wełna ale na Śląsku słyszałem że używa się takiego zwrotu słabe jak cwistbigle-nie pamiętam ale słyszałemlojfer-serweta na stółtepich-dywankrałza-słójszolka-szklanka (takie powiedzonko jest :a w antryju na byfyju stoi szolka tyju)kibel - to u nich wiadro (polski kibel to haziel)waszpek-miednicaaszynbecher-popielniczkaśmiotek-miotełka zmiotkaszipa-szufelkasebuwacz - do zdejamowania butów może być łyzkatinta-tu nie jestem pewien ale chyba farbaszlojder (ja słyszłem sznojder)-proca ,do bajtla -od dzieckastrajhelce (ja słyszałem sztrachylce)- zapałkiprezwurszt- rodzaj kiełbasy (być może parówka)krupniok-kaszankażymlok- chyba coś jak bułka kajzerka (ja słyszałem żymła)heft-zeszytpukeltasza-tornister (pukel to garb)galotu po opie -gacie po dziadkufojercog-zapalniczkalacie-kapcie (blank nowe-całkiem nowe)nec-to nie wiem ale dauerwela to jest uczesanie jakieś,więc coś w tym kierunkuportmanyj - portmonetkataszka-torebka (tasza-torba)brele po omie- okulary po babciod ćmy do ćmy -od zmroku do zmrokuPrzelyźć bez ajnfart kole hasioka do hinterhauzu-przejść przez bramę koło śmietnika do oficynyketa- łańcuch (keciok to karuzela łańcuchowa)gelynder-poręcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Październik 2009 Autor Share Napisano 28 Październik 2009 W Africe miyszko Bambo, Murzinek,Blank czorny, mały lokaty synek.Czorno mo matka, łojca czornego,Ujka i ciotka, dziadka i ... kozdego.Mo piykno chałpa - by ją zbudowaćtrza mieć patyki, deski i trowa.Bo przeca lepszyj chałpy nie trzebaJak sie rok caly hyc leje z nieba.Bestoż to sagie są AfrykonyI mało kery je łobleczony.Bestoż fest dużo se uszporująBo czopek, mantli...nic niy kupują.Bambo Murzinek to mądry synek....I niy mo w szkole samych jedynek.Bo sie mądrości wkłodo do gowyW swyj afrykońskij szkole ze trowy.W szkole tyj niy ma ławek, tablicyI gimnastycznyj sali - by ćwiczyć.Tam wszyscy afrykońscy szkolorzeMają sie od nos troszyczka gorzyj,Bo brak im heftów, taszy z książkami,Bestoż po piosku piszą palcami.Lecz skuli tego tyż fajnie mają,Bo im nic do dom niy zadowają!Jak już Murzinki w szkole głód mająTo przerwa robią i se śniodają.Ale niy mają tasz ze sznitami,Ani sklepiku ze kołoczkami.Głodny Murzinek se w las zaleci,By se na drzewie fest pomaszkecić.Może se urwać figi, daktyleLub po banany na drzewo wylyźć.A jak go suszy to zamiast ColiNa fest sie wielko palma wgramoli,Kaj sie napije bardzo zdrowego,Mlyczka z łorzecha kokosowego.My tu na Śląsku, czy tam daleko,Za siódmom górą, za siódmom rzeką...Mieszkają ludzie - kożdy w swym domuI to niy wadzi przeca nikomu,Że jedyn jy kołocz a inny daktyle.Porozmyślej o tym choćby przez chwilę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Maj 2011 Autor Share Napisano 13 Maj 2011 Znalazłem stare dzieło Juliana Tuwima...W łazience coś się zatkało, rura chrapała przeraźliwie, aż do przeciągłego wycia, woda kapała ciurkiem. Po wypróbowaniu kilku domowych środków zaradczych (dłubanie w rurze szczoteczką do zębów, dmuchanie w otwór, ustna perswazja etc.) - sprowadziłem ślusarza. Ślusarz był chudy, wysoki, z siwą szczeciną na twarzy, w okularach na ostrym nosie. Patrzył spode łba wielkimi niebieskimi oczyma, jakimś załzawionym wzrokiem. Wszedł do łazienki, pokręcił krany na wszystkie strony, stuknął młotkiem w rurę i powiedział: - Ferszlus trzeba roztrajbować.Szybka ta diagnoza zaimponowała mi wprawdzie, nie mrugnąłem jednak i zapytałem: - A dlaczego?Ślusarz był zaskoczony moją ciekawością, ale po pierwszym odruchu zdziwienia, które wyraziło się w spojrzeniu sponad okularów, chrząknął i rzekł: - Bo droselklapa tandetnie blindowana i ryksztosuje.- Aha, - powiedziałem - rozumiem! Więc gdyby droselklapa była w swoim czasie solidnie zablindowana, nie ryksztosowałaby teraz i roztrajbowanie ferszlusu byłoby zbyteczne?- Ano chyba. A teraz pufer trzeba lochować, czyli dać mu szprajc, żeby śtender udychtować.Trzy razy stuknąłem młotkiem w kran, pokiwałem głową i stwierdziłem: - Nawet słychać.Ślusarz spojrzał doć zdumiony: - Co słychać?- Słychać, że śtender nie udychtowany. Ale przekonany jestem, że gdy pan mu da odpowiedni szprajc przez lochowanie pufra, to droselklapa zostanie zablindowana, nie będzie już więcej ryksztosować i, co za tym idzie ferszlus będzie roztrajbowany.I zmierzyłem ślusarza zimnym, bezczelnym spojrzeniem. Moja fachowa wymowa oraz nonszalancja, z jaką sypałem zasłyszanymi po raz pierwszy w życiu terminami, zbiła z tropu ascetycznego ślusarza. Poczuł, że musi mi czymś zaimponować. - Ale teraz nie zrobię, bo holajzy nie zabrałem. A kosztować będzie reperacja - wyczekał chwilę, by zmiażdżyć mnie efektem ceny - kosztować będzie... 7 złotych 85 groszy.- To niedużo, - odrzekłem spokojnie - myślałem, że co najmniej dwa razy tyle. Co się za tyczy holajzy, to doprawdy nie widzę potrzeby, aby pan miał fatygować się po nią do domu. Spróbujemy bez holajzy.Ślusarz był blady i nienawidził mnie. Uśmiechnął się drwiąco i powiedział:- Bez holajzy? Jak ja mam bez holajzy lochbajtel krypować? Żeby trychter był na szoner robiony, to tak. Ale on jest krajcowany i we flanszy culajtungu nie ma, to na sam abszperwentyl nie zrobię.- No wie pan, - zawołałem, rozkładając ręce - czegoś podobnego nie spodziewałem się po panu! Więc ten trychter według pana nie jest zrobiony na szoner? Ha, ha, ha! Pusty śmiech mnie bierze! Gdzież on na litość Boga jest krajcowany?- Jak to, gdzie? - warknął ślusarz - Przecież ma kajlę na iberlaufie!Zarumieniłem się po uszy i szepnąłem wstydliwie:- Rzeczywiście. Nie zauważyłem, że na iberlaufie jest kajla. W takim razie zwracam honor: bez holajzy ani rusz.I poszedł po holajzę. Albowiem z powodu kajli na iberlaufie trychter rzeczywiście robiony był na szoner, nie zaś krajcowany, i bez holajzy w żaden sposób nie udałoby się zakrypować lochbajtel w celu udychtowania pufra i dania mu szprajcy przez lochowanie śtendra, aby roztrajbować ferszlus, który dlatego źle działa, że droselklapę tandetnie zablindowano i teraz ryksztosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.