Jagiellończyk Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Czołem,Przez ostatnich pięć lat na sam temat sd.kfz 251" forum się gotowało, więc bałem się zakładać osobnego wątku ale skoro jest ku temu sposobność to tu zapytam o ten pojazd z MWP.Czy jest to na pewno ten wydobyty z pilicy z 1989 roku? Od początku lat 90-ych numer 421" był na pojeździe niewidoczny. 421" pojawiło się natomiast na pojeździe z kolekcji u Littlefielda. Wyposarzenia przedziału bojowego choć na fotkach z wydobycia słabo widocznego w egzemplarzu z MWP także nie ma. Poza tym podobnie jak tendrzak jestem niemal pewien, że w MWP już wcześniej był pojazd tego typu /najpierw przy Kubusiu", potem w miejscu gdzie jest śmietnik - przy artylerii okrętowej/.Fakt eksponowania sd.kfz 251 przez MWP na chwilę przed wydobyciem pierwszego pojazdu z Pilicy w 1988 także wspomina red. Wójcik w Potwory wychodzą z ukrycia". Więc sprawa nie jest jednoznaczna. Nie szukam kolejnej afery, interesuje mnie jedynie przeszłość tego pierwszego" egzemplarza. Wojenna przedewszystkim. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Wszystko wskazuje na to że to ten sam, ten wcześniejszy jest aktualnie w remoncie u Kęszyckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 W takim razie w stanach pewnie jest ten z 88 roku a numer na burcie ma nawiązywać do miejsca wydobycia.Nie daje mi jednak spokoju wnętrze. Wójcik opisał je jako kompletne, wspominał o ławkach a tu ... wydmuszka. No ale nic. Nie będę drążył tematu bo mnie spalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? ) - prosiłbym o link do zdjęć takiego dokładnie w necieHumber - 1 szt. - (Warszawa) - jak wyżejM10 - 1 szt. - (Bydgoszcz) - chodzi o to? http://pl.wikipedia.org/wiki/M10_Wolverinepoważnie coś takiego jest w Polsce?!M36B1 - 1 szt. - (Żagań) - kompletny? są jakieś fotki?Sexton - 1 szt. - (Warszawa) - też czy kompletny i czy są zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskarus Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/9118/Pancerna+rewelacja+z+%C5%BBagania!.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Jagiellończyk, w ksiażkach Wójcika jest trochę błędów, tak ze trzeba z nimi ostrożnie.Sd.Kfz.251 stojacy obecnie w MWP to 421", pomimo nowego malowania mozna go rozpoznać np. po uszkodzeniach pancerza. Porównując stan obecny ze zdjeciami archiwalnymio można przy okazji zaobaczyc z ilu części pojazd ten został ogołocony w czasie pobytu w MWP.Poprzedni eksponowany tam 251 (czyli rzekomy powstańczy szary wilk") tak jak napisał jozfig jest w remoncie u Kęszyckich. W kolekcji ś.p. Littlefielda jest 251 wydobyty bez zabudowy przedziału desantowego.s_bojHumber - 1 szt. - (Warszawa) - jak wyżej"http://picasaweb.google.com/polar123tank/Humber_Scout_Car_No1_MWP_FIX_Warszawa?feat=embedwebsite#5221265695513586722MWP, oddział na forcie IXM36B1 - 1 szt. - (Żagań) - kompletny? są jakieś fotki?"ogólnie znany Jackson przytargany przez naszych wojaków z Iraku, w Żaganiu udajacy Shermana http://www.mmszczecin.pl/rep/blog/138/53638.4.jpgz zewnatrz w miarę kompletny 9koła napinajace dosztukowane z jakiegoś innego typu), w środku wydmuszkaSexton - 1 szt. - (Warszawa) - też czy kompletny i czy są zdjęcia?http://www.rzeszow.mm.pl/~jowitek/MWP/Sexton%20(W).jpgnie wiem czy też czasem nie zostł przywrócony do stanu jezdnego (razem z Grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 jeszcze jedno Dingo jest w Gostyniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 Kolejny Humber od niedawna w kolekcji Adama Rudnickiego i chyba jeszcze jeden Bren Carrier u pana Nowosielskiego a prznajmniej tak by wynikało z jednego z odcinków Było nie minęło" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sizemore Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 uzupełnienie:Daimler Dingo - 3 szt. - (Bydgoszcz,Bielsko Biała,Gostyń)Scout Car - 3 szt. - (Bielsko Biała,Gostyń,Bydgoszcz)T-16 - 1 szt. - (Warszawa)Bren Carrier - 2 szt. - (Bielsko Biała, ???)Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? )Humber - 2 szt. - (Warszawa x2)M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz)Cromwell - 1 szt. - (Gostyń)M36B1 - 1 szt. - (Żagań)Grizzli - 1 szt. - (Warszawa)Sexton - 1 szt. - (Warszawa)M29 weasel - 3 szt. - (Bielsko Biała,2szt bły na allegro)M8 Greyhound - 1 szt. - (Bielsko Biała)Halftracki - 15 szt.- (Warszawa,Gostyń x2,Kołobrzeg, Bydgoszcz,Pożdzenice, Łódz x3 , Poznań x2, Trójmiasto, Tarnowskie Góry,Bielsko Biała x2)Coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 dzięki za info!a ten m-10, to rzeczywiście Wolverine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 20 Styczeń 2010 Share Napisano 20 Styczeń 2010 czy M10 czy Achillesto się okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz91 Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 M8 Greyhound w Bielsku jest na ukończeniu remontu jest też 2ga wana do niego wiem bo sam jakiś czas emu ją czyściłem ze smaczków to mamy jeszcze 2 ciągnik M-5 jeden w remoncie a drugi stoi na placu i czeka na swoją kolej jak pójdę na warsztat to zrobię fotki niestety ostatnio mam coraz mniej czasu na babrane się w starych smarach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spz kurz Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 Modelarz91 - zrób jeszcze zdięcia Hotka z wieżą bo latem jak byłem w Bielsku to go składali :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sizemore Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 Witam no wałśnie zaponialem o tych ciągnikach:Daimler Dingo - 3 szt. - (Bydgoszcz,Bielsko Biała,Gostyń)Scout Car - 3 szt. - (Bielsko Biała,Gostyń,Bydgoszcz)T-16 - 1 szt. - (Warszawa)Bren Carrier - 2 szt. - (Bielsko Biała, ???)Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? )Humber - 2 szt. - (Warszawa x2)M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz)Cromwell - 1 szt. - (Gostyń)M5 Speed Tractor - 2szt. (Bielsko Biała x2) M36B1 - 1 szt. - (Żagań)Grizzli - 1 szt. - (Warszawa)Sexton - 1 szt. - (Warszawa)M29 weasel - 3 szt. - (Bielsko Biała,2szt bły na allegro)M8 Greyhound - 1 szt. - (Bielsko Biała)Halftracki - 15 szt.- (Warszawa,Gostyń x2,Kołobrzeg, Bydgoszcz,Pożdzenice, Łódz x3 , Poznań x2, Trójmiasto, Tarnowskie Góry,Bielsko Biała x2)Wanny m8 nielicze bo brakuje do całego pojazdu jeszcze dużoo.Cos jeszcze ? Przypomnijcie sobie?Chciałbym aby raz to wszystko było na jednym zlocie , razem z niemieckimi i innymi pojazdami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 W Tarnowskich Górach jest (lub na dniach przybędzie) następny M-8 Greyhound. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 Dzięki Trooper85, to mi całkowicie wystarcza.A Sexton faktycznie jest na chodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz91 Napisano 21 Styczeń 2010 Share Napisano 21 Styczeń 2010 ok jak będę na warsztacie to zrobię fotki naszych perełek" muzealnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Ten M 10 to achilles , z 2 sztuk poligonowych ( tak mi powiedziano ) ma byc zrobiony i dobry i sprawny . Podobno był podczas wojny taki jeden z napisem Bydgoszcz" na wieży (ale nie widziałem foty więc nie wieże do końca w to) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Achilles Pomorskiego Muzeum Wojskowego w Bydgoszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 I Stuart z tego samego muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sizemore Napisano 23 Styczeń 2010 Share Napisano 23 Styczeń 2010 Wallenrod : Dzieki za zdjecia. wreszcie moge go zobaczyc , a nie tylko opowiadania. Duzo pracy przed nimi. M10,M36, i Achilesów zdaje się że jest mało. Ja wiem że jest achilles w UK, czołg normalnie jeżdzi na zloty(War and Peace Show) ,jak i M36 Jackson, reszta stoi w muzeach. maus: tak mieliśmy achillesy ale tylko na froncie włoskim , to zdjecie widziałem z achillesem o nazwie Bydoszcz" , a widziałem tez Gdynia " ,musze poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Sizemore dzięki za dobre słowo :)Dodam, że Stuart jest kompletny, brak mu jest jedynie uzbrojenia, które muzeum planuje zakupić.Czołg ma byc doprowadzony do kondycji jeżdżącej.Achilles również ma być remontowany ale tutaj sprawa jest dużo bardziej skomplikowana ponieważ w jakim stanie jest widać na zdjęciu.Prawdopodobnie muzeum będzie szukało w przyszłości, który podejmie się remontu tego pojazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Szukało fachowego warsztatu, doświadczonego w remontach pojazdów zabytkowych - tak miało być powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 24 Styczeń 2010 Share Napisano 24 Styczeń 2010 Podwozie i bebechy z Shermana to na zachodzie chyba nie problem załatwić, gorzej z armatą. No jedno trzeba powiedzieć, koszty będą duże, ale trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojwoj Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Maus -> tu jest fotka Bydgoszczy".Stuart ma w tym roku jeździć, M10 pewnie później. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.