Skocz do zawartości

Rzadkie pojazdy pancerne na terenie Polski

B

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Przez ostatnich pięć lat na sam temat sd.kfz 251" forum się gotowało, więc bałem się zakładać osobnego wątku ale skoro jest ku temu sposobność to tu zapytam o ten pojazd z MWP.

Czy jest to na pewno ten wydobyty z pilicy z 1989 roku? Od początku lat 90-ych numer 421" był na pojeździe niewidoczny. 421" pojawiło się natomiast na pojeździe z kolekcji u Littlefielda. Wyposarzenia przedziału bojowego choć na fotkach z wydobycia słabo widocznego w egzemplarzu z MWP także nie ma. Poza tym podobnie jak tendrzak jestem niemal pewien, że w MWP już wcześniej był pojazd tego typu /najpierw przy Kubusiu", potem w miejscu gdzie jest śmietnik - przy artylerii okrętowej/.
Fakt eksponowania sd.kfz 251 przez MWP na chwilę przed wydobyciem pierwszego pojazdu z Pilicy w 1988 także wspomina red. Wójcik w Potwory wychodzą z ukrycia". Więc sprawa nie jest jednoznaczna.
Nie szukam kolejnej afery, interesuje mnie jedynie przeszłość tego pierwszego" egzemplarza. Wojenna przedewszystkim.

Pozdro.

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? ) - prosiłbym o link do zdjęć takiego dokładnie w necie

Humber - 1 szt. - (Warszawa) - jak wyżej

M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz) - chodzi o to?
http://pl.wikipedia.org/wiki/M10_Wolverine
poważnie coś takiego jest w Polsce?!

M36B1 - 1 szt. - (Żagań) - kompletny? są jakieś fotki?

Sexton - 1 szt. - (Warszawa) - też czy kompletny i czy są zdjęcia?

Jagiellończyk, w ksiażkach Wójcika jest trochę błędów, tak ze trzeba z nimi ostrożnie.
Sd.Kfz.251 stojacy obecnie w MWP to 421", pomimo nowego malowania mozna go rozpoznać np. po uszkodzeniach pancerza. Porównując stan obecny ze zdjeciami archiwalnymio można przy okazji zaobaczyc z ilu części pojazd ten został ogołocony w czasie pobytu w MWP.
Poprzedni eksponowany tam 251 (czyli rzekomy powstańczy szary wilk") tak jak napisał jozfig jest w remoncie u Kęszyckich. W kolekcji ś.p. Littlefielda jest 251 wydobyty bez zabudowy przedziału desantowego.

s_boj
Humber - 1 szt. - (Warszawa) - jak wyżej"
http://picasaweb.google.com/polar123tank/Humber_Scout_Car_No1_MWP_FIX_Warszawa?feat=embedwebsite#5221265695513586722
MWP, oddział na forcie IX

M36B1 - 1 szt. - (Żagań) - kompletny? są jakieś fotki?"
ogólnie znany Jackson przytargany przez naszych wojaków z Iraku, w Żaganiu udajacy Shermana http://www.mmszczecin.pl/rep/blog/138/53638.4.jpg
z zewnatrz w miarę kompletny 9koła napinajace dosztukowane z jakiegoś innego typu), w środku wydmuszka

Sexton - 1 szt. - (Warszawa) - też czy kompletny i czy są zdjęcia?
http://www.rzeszow.mm.pl/~jowitek/MWP/Sexton%20(W).jpg
nie wiem czy też czasem nie zostł przywrócony do stanu jezdnego (razem z Grizzly)

uzupełnienie:

Daimler Dingo - 3 szt. - (Bydgoszcz,Bielsko Biała,Gostyń)
Scout Car - 3 szt. - (Bielsko Biała,Gostyń,Bydgoszcz)
T-16 - 1 szt. - (Warszawa)
Bren Carrier - 2 szt. - (Bielsko Biała, ???)
Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? )
Humber - 2 szt. - (Warszawa x2)
M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz)
Cromwell - 1 szt. - (Gostyń)
M36B1 - 1 szt. - (Żagań)
Grizzli - 1 szt. - (Warszawa)
Sexton - 1 szt. - (Warszawa)
M29 weasel - 3 szt. - (Bielsko Biała,2szt bły na allegro)
M8 Greyhound - 1 szt. - (Bielsko Biała)
Halftracki - 15 szt.- (Warszawa,Gostyń x2,Kołobrzeg, Bydgoszcz,Pożdzenice, Łódz x3 , Poznań x2, Trójmiasto, Tarnowskie Góry,Bielsko Biała x2)

Coś jeszcze?

M8 Greyhound w Bielsku jest na ukończeniu remontu jest też 2ga wana do niego wiem bo sam jakiś czas emu ją czyściłem ze smaczków to mamy jeszcze 2 ciągnik M-5 jeden w remoncie a drugi stoi na placu i czeka na swoją kolej jak pójdę na warsztat to zrobię fotki niestety ostatnio mam coraz mniej czasu na babrane się w starych smarach

Witam
no wałśnie zaponialem o tych ciągnikach:

Daimler Dingo - 3 szt. - (Bydgoszcz,Bielsko Biała,Gostyń)
Scout Car - 3 szt. - (Bielsko Biała,Gostyń,Bydgoszcz)
T-16 - 1 szt. - (Warszawa)
Bren Carrier - 2 szt. - (Bielsko Biała, ???)
Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? )
Humber - 2 szt. - (Warszawa x2)
M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz)
Cromwell - 1 szt. - (Gostyń)
M5 Speed Tractor - 2szt. (Bielsko Biała x2)
M36B1 - 1 szt. - (Żagań)
Grizzli - 1 szt. - (Warszawa)
Sexton - 1 szt. - (Warszawa)
M29 weasel - 3 szt. - (Bielsko Biała,2szt bły na allegro)
M8 Greyhound - 1 szt. - (Bielsko Biała)
Halftracki - 15 szt.- (Warszawa,Gostyń x2,Kołobrzeg, Bydgoszcz,Pożdzenice, Łódz x3 , Poznań x2, Trójmiasto, Tarnowskie Góry,Bielsko Biała x2)

Wanny m8 nielicze bo brakuje do całego pojazdu jeszcze dużoo.

Cos jeszcze ? Przypomnijcie sobie?
Chciałbym aby raz to wszystko było na jednym zlocie , razem z niemieckimi i innymi pojazdami.

Ten M 10 to achilles , z 2 sztuk poligonowych ( tak mi powiedziano ) ma byc zrobiony i dobry i sprawny . Podobno był podczas wojny taki jeden z napisem Bydgoszcz" na wieży (ale nie widziałem foty więc nie wieże do końca w to)

Wallenrod : Dzieki za zdjecia. wreszcie moge go zobaczyc , a nie tylko opowiadania. Duzo pracy przed nimi. M10,M36, i Achilesów zdaje się że jest mało. Ja wiem że jest achilles w UK, czołg normalnie jeżdzi na zloty(War and Peace Show) ,jak i M36 Jackson, reszta stoi w muzeach.
maus: tak mieliśmy achillesy ale tylko na froncie włoskim , to zdjecie widziałem z achillesem o nazwie Bydoszcz" , a widziałem tez Gdynia " ,musze poszukać.

Sizemore dzięki za dobre słowo :)
Dodam, że Stuart jest kompletny, brak mu jest jedynie uzbrojenia, które muzeum planuje zakupić.
Czołg ma byc doprowadzony do kondycji jeżdżącej.
Achilles również ma być remontowany ale tutaj sprawa jest dużo bardziej skomplikowana ponieważ w jakim stanie jest widać na zdjęciu.
Prawdopodobnie muzeum będzie szukało w przyszłości, który podejmie się remontu tego pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie