Skocz do zawartości

Remont Stug IV -Grzegorzew vol2

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 297
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jacek,

Forum to forum, jeśli nie mieliście ochoty wysłuchiwać opinii innych, to po kiego grzyba wogóle uaktualniacie ten wątek?

Fakt, wiele uwag zamieszczonych w postach jest bardzo wkurzających - to jest jednak właśnie FORUM! I każdy ma prawo się na nim wypowiadać, niezależnie od tego, czy na temacie się zna, czy tylko mu się tak zdaje. I stara się nikogo nie obrzucać inwektywami, niezależnie od swojego poziomu irytacji ...

Przez ostatnie 25 lat widziałem sporo prac rekonstrukcyjnych, w kraju i poza jego granicami, lotniczych i pancernych. Wiem, ile czasu i wyrzeczeń kosztuje taka praca i jaka huśtawka nastrojów i zaangażowania takiej pracy towarzyszy. Wiem także jak niewiele przez te ćwierć wieku widziałem w tych pracach profesjonalizmu. Nie wiecie wszystkiego najlepiej, także na temat budowanego przez Was (a nie rekonstruowanego) StuGa IV - choć na WIELU rzeczach znacie się bardzo dobrze! Nie wiedzą tego również najlepiej osoby, które się na Forum wypowiadają. Ale nie zakładajcie od razu, że jest to banda bałwanów nie znających się na temacie. Poza tym, czasem nawet kompletny ignorant w danym temacie może mieć bardzo ciekawe spostrzeżenie lub posiadać dokument, który może się Wam na jakimś etapie prac przydać.

Przejrzyj raz jeszcze wszystkie posty od samego początku! Zobacz ile jest w nich entuzjazmu, ile pozdrowień i życzeń dla całej ekipy! A teraz ci sami słyszą, że mają w dupie co robicie przy PMS-ach" i że Twoje posty miały de facto na celu trzymanie wszystkich na dystans? To chyba nie tak miało być ...

I na koniec - tak, kurde, plamki są istotne, tak również i to, czy mają być 10 cm w lewo czy w prawo! Koniec wieńczy dzieło i jeśli spartolicie plamki" to nikt nie doceni pracy którą włożyliście wo to, co pod plamkami" się znajduje. Nie wspominam tu także o innych, widocznych gołym okiem, drobiazgach ...

Jak zwykle, łączę serdeczne pozdrowienia dla całej Ekipy!

Mariusz
Napisano
Nigdy nie ukrywaliśmy że nasze doświadczenie w temacie wydobywania czegoś tak dużego jak i odbudowa czegoś tak dużego jest praktycznie żadne. Po za jakimiś tam możliwościami i chęciami nie mieliśmy niczego. Są w Polsce i firmy i ludzie których wiedza i doświadczenie jest niewyobrażalnie większa od naszej. Po za wszystkim, do sukcesu niezbędne są niewyobrażalnie duże pieniądze. Jak nam się udało ? Nie wiem.
Nigdy nie twierdziliśmy że tylko my wiemy i tylko my umiemy. Każdy wiedział gdzie pojazd jest naprawiany, każdy zatroskany o prawidłowy sposób prac mógł podjechać, zobaczyć i wypowiedzieć swoje zdanie. Był ktoś ?
Było mnóstwo elementów do naprawy. Czy ktoś z forum podjechał i zabrał by coś naprawić ?
Czy popełniliśmy błędy ? Zapewne-tak. W wielu przypadkach poszliśmy na skróty. Było to świadome działanie. Jeżeli utknęlibyśmy w morzu drobiazgów, jeżeli każdy detal dopracowywalibyśmy do perfekcji to dziś może poskładane było by podwozie. Dyrekcja WZM-otów planowała że wyjedziemy do kwietnia. I do kwietnia mieliśmy czas. Tylko ogromna wyrozumiałość i dobra wola wszystkich w Zarządzie pozwoliła że dziś jeszcze tam jesteśmy. Co byśmy mogli zrobić w CSWL gdyby trzeba było opuścić WZM-oty ? Jeżeli ktoś był to wie jakie mamy możliwości.
Powie ktoś : że w takim razie trzeba było nie wyciągać i zostawić. I każdy kto tak mówi ma 100% racji.
Parę razy już to tu mówiłem: człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. Mądrzejszych ode mnie i na tym forum jest wielu. Dyskusja z nimi zawsze była przyjemnością ale zdarzało się to bardzo rzadko. Czego żałuje bo w trakcie prac wielokrotnie brakowało nam właśnie tego innego spojrzenia. Wielu ludzi, wiele pomysłów. Zawsze mozna wtedy wybrać te najlepsze. Tyle tylko że tu było strach o cokolwiek zapytać.

Jacek
Napisano
himmelhergot:)super gratuluję Panowie super maszyna super doprowadzona do używalności-chylę czoła przed całą ekipą która ponownie ożywiła Stuga!!
Napisano
Jeżeli można [bardzo nieśmiało] coś zasugerować od siebie, to dodajcie mu trochę plamek ambush" na podstawowych plamach kamuflażu - będzie super wyglądał!!!
Tylko BŁAGAM kol. jc1234, nie odpisuj mi jak kiedyś, że jak mi się nie podoba, to mogłem sam osobiście przyjechać do Poznania i go pomalować...
Bo po pierwsze to nie mogłem, bo to kilkaset kilometrów, a i w Poznaniu nikogo nie znam. A po drugie to od zawsze Was wychwalałem pod niebiosa a i zawzięcie na tym forum walczyłem z wszystkimi zwolennikami sprywatyzowania" tego StuG'a.

Pozdrawiam
BALANS
Napisano
Podaję za kpt.T.Ogrodniczukiem:

Informujemy iż oficjalna prezentacja odbudowanego działa typu Stug IV będzie miała miejsce 19 września 2009 na terenie Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu. 19 września Centrum obchodzi swoje święto i Stug będzie jedna z atrakcji tego dnia. Impreza zaczyna się od godziny 10.00
Zapraszamy wszystkich.

Pozdrawiam Jacek Czypicki
Napisano
Jacku przypominam o Twojej rozmowie z Oksiem. Podeślij mi zwymiarowne elementy i to co chcesz maznąć na lakierze ;) (nie wiem czy czytałeś mój wykasowany post a'propos szablonów).
Pozdro
Heruss
PS. dziekuję Adminow(który to zrobił za żółtego suchara i jednocześnie gratuluję przy tym szybkiej reakcji szachisty na zaczepki i oszczerstwa ze strony Lefy/Jacy, jednoczesnie też miło by mi było jak bym się dowiedział od rzeczonego za co dostałem tego suchara. Czy za to że ktoś inny [czyt. ja ] zareagował szybciej na chamstwo w wypowiedziach Lefy?) za dobrą postawę.
PS2 jako ze skasowali moje posty GRATULUJĘ JESZCZE RAZ. Trzeba oblać" tego Stuga bo się rozeschnie ;) oczywiscie oranżadą ;P
Napisano
Ogromne gratulacje!!! Świetną pracę Panowie wykonaliście w Poznaniu. Mam nadzieję, że Stug IV nie będzie tylko muzealnym eksponatem, ale będziemy mogli go podziwiać w „akcji” podczas zlotów pojazdów militarnych i GRH. Może kiedyś na jednym zlocie zobaczymy Stug IV, 7TP,polskie tankietki, SU-100, T-34 i M-4 stojące obok siebie. . . Życzę kolejnych sukcesów i do zobaczenia 19 września!
Pozdrawiam
Napisano
Chcąć uatrakcyjnić pokaz kombinujemy parę efektów pirotechnicnych. Nikt lepiej nie rozumie naszych potrzeb jak Artur Sobieraj i to jego poprosiłem o pomoc. Artur już myśli, by było bezpiecznie acz bardzo efektownie. Znajac jego umiejętności i wiedzę w temacie już się cieszę.
Mam nadzieje, że nie zawiedziemy tych którzy sie pojawią w Poznaniu.

Jacek
  • 2 weeks later...
Napisano
Dzisiaj w regionalnej tv pokazali GO" (i dobrze,że także trochę ludzi). Bardzo sympatycznie:) Może będzie w serwisach tvp info. Zapowiedziano pokaz w CSWL na 19.09. jeszcze jedno, pali 300 l/100 km:)
Napisano
Panowie to co zrobiliscie to najwyzszej klasy profesjonalizm, poswiecenie i kawał naprawde cieżkiej, dobrej roboty. Serdecznie gratuluje i dziekuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie