Skocz do zawartości

MG-34 schowana w drzewie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A o którą tabliczkę ci chodzi? to za mostkiem gdzie się wychodzi na krzywą górę??? to wisi tylko tabliczka ze to rezerwat krzywa góra, zaś co do innych to ostatnio w okolicy demboskiego na ziemi leżała sobie taka jak widać na zdjęciu, straszny bałagan na szlaku

• Odpowiedzi 99
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

postawiłem ją na drzewie :) zaś co do tej pamiątkowej tabliczki to szkoda, ale ja pamiętam bardziej przykrą sprawę,
na moście w witkowicach, była pamiątkowa tablica chyba mosiężna upamiętniająca miejsce przeprawy (przymocowana do przęsła mostu) , i niestety za którymś razem jak tamtędy przejeżdżałem już jej nie było, niestety debili nie brak, choć pewnie prędzej zwinęli ją złomiarze

Napisano
jeremiahjohnson mówiłeś coś o wieszaniu powstańców w 1863 roku. Jest takie drzewo w okolicach Zaborowa Leśnego: Sosna Powstańców, miejsce, gdzie carscy Kozacy wieszali niedobitków z oddziału powstańczego mjr Walerego Remiszewskiego, którzy uszli żywi z bitwy pod Zaborowem Leśnym. Sosna uschła i runęła na ziemię w 1984, miała 350 cm obwodu w pierśnicy, 22 m wysokości i około 170 lat. Legenda głosiła, że jej zwieszające się ku ziemi konary wygięły się tak od ciężaru ludzkich ciał". Niestety haków już w tym drzewie nie ma. Poszukam zdjęć i może wrzucę. Nie wiem czy o te drzewa chodziło ale to coś podobnego.
Napisano
Kol. Szumsk, chyba będę musiał jeszcze poszperać w materiałach, bo może się okaże, że to drzewo z hakami jest nie w tej puszczy. Na tej Sośnie Powstańców w Górkach, którą pokazałeś na zdjęciu też nie widziałem haków, a jak byłem kiedyś przy Dębie Powstańców, to nie zwróciłem uwagi. Ale tam też chyba nie ma, bo oglądałem zdjęcia tego dębu i nic nie zauważyłem. Der Szpadel, właśnie tą tabliczkę wygrzebałem z pod liści i patrząc na to zdjęcie, przypomniało mi się, że faktycznie po jakimś czasie już nie leżała na ziemi. To na pewno ta. Idąc na zachód, tabliczkę masz po prawej, a z lewej strony jest zbocze góry i za olszynami prześwitują Demboskie Łąki. Jeśli się mylę, to możesz mnie naprostować. P.S. Zaraz na priva. napiszę Ci o tych rysiach w puszczy.
Napisano
tak to dokładnie ta, nic dodać nic ująć :) zapuszczone trochę są niektóre szlaki, ale największe wrażenie to robią pożarówki tak już zarośnięte jak z czarnobyla, świetne wrażenie, już nie mówiąc o pięknych wiatrołomach ( mi się osobiście podobają) i zawsze kojarzą mi się z opowieścią Karola Bunscha Dzikowy skarb" jak to Mieszko I z bratem wracali do Gniezna, i w wyrkocie drzewa z takiego wiatrołomu zrobili sobie miejsce na nocleg, na wystającyh korzeniach rozciągnęli skóry, a w środku tego amiotu" rozpalili ognisko :)
Pzdr
Napisano
Witam , złom w drzewie - zadna rewelacja ,ale postanowiłem równierz zamiescic na forum kolejne zdjęcie typu (coś w drzewie ;) pozdrawiam
  • 1 year later...
  • 6 months later...
  • 2 years later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Może nie całkiem na temat, ale nie mogłem się powstrzymać.
Tablica wisi na rynku w Mazowieckiej miejscowości Dobre.

• 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie