Skocz do zawartości

Wz. 29 z Otrębus

jazlowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panie Hartmann
jezeli jestescie w posiadaniu dokumentacji to dlaczego jej nie udostepniono podczas budowy samochodu??
to az tak słodka jest ta wasza tajemnica??
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bo pewnie wywalili na to sporo kasy, czasu i znajomości a teraz byle kto chciałby ją za free po najniższej linii oporu. Oni mają, oni żądzą i mają prawo do dysponowania. Gdyby byla pozyskana w sposob niezgodny z prawem wtedy możecie się pienić. A teraz możecie grzecznie poprosić lub czekać na zakończenie budowy pojazdu. Po zakończeniu projektu miejmy nadzieje że zostanie opublikowana, bo chyba w majtki se jej nie włożą?
Napisano
Killer, ale czy nie uważasz, że jeśli wydali na to kasę i załatwiali plany po znajomości". To wypominanie innym, że nie mają takich znajomości jest troszkę nie na miejscu - nieprawdaż?
Napisano
Cieciwa A gdzie zostało wypomniane cokolwiek komukolwiek przez FWP???
w tej kwestii zostało tylko powiedziane że jeśli już następuje porwanie się na odbudowę czegokolwiek, to należało by dołożyć wszelkich starań by to coś co sie odbudowuje było jak najbardziej zbliżone do pierwotnej konstrukcji. Powtarzam, nikt nigdy nie prosił o udostępnienie planów do 29'ki. Więc chyba jednak nie można FWP zarzucić :
wypominanie innym, że nie mają takich znajomości " a co za tym idzie nie widzę tutaj podstaw do napisania przez Ciebie iż zachowanie FWP jest ie na miejscu"
Jeśli się mylę prosze o polemikę.

PATRON - FWP
PATRON FWP
Napisano
Bardzo przepraszam, ale tak zrozumiałem wypowiedzi Akagiego i Hartmana. Jeśli zrozumiałem je źle - oznacz to tylko, że ja mam problemy z czytaniem między wierszami" - to znaczy czytam tekst tam gdzie go nie ma.

A co do występowania o cokolwiek - to najpierw trzeba wiedzieć, że coś takiego istnieje.
Ja na ten przykład nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje - z drugiej strony nie mam najmniejszej szansy na zbudowanie czegokolwiek. Brak miejsca i kasy.

Niniejszym bardzo przepraszam całą ekipę FWP za moją nadinterpretację.
Napisano
Ale tak się składa, że budowniczowie z Otrębus zostali poinformowani, iż plany do owego pojazdu istnieją.
Nie bezpośrednio, ale dostatecznie jasno.
Napisano
Witam!
Pomiedzy siedzącymi w temacie i robiącymi cokolwiek chodzą informacje co kto ma itd.
Oświadczam iż Nikt i Nigdy nie byl laskaw poprosic o cokolwiek do wz.29 , a ciekawscy musza być cierpliwi .
Natomiast po zbudowaniu pancerki były maile i telefony , ale nie z prośbą , ale na zasdzie CHCĘ - skocz i pomierz , zrób zdjęcie i poślij - z czystego miłosierdzia nie wymienię nazwisk . Tłumaczyłem cierpliwie - stoi u Akagiego , niedaleko , wystarczy podjechać , ale wszyscy cholera mieszkali daleko , nie mieli czasu , tylko chcieli i mieli wymagania . Więc proszę do licha nie pieprzyć tu glupot ,że my ti , że my tamto . Nie jesteśmy chłopcami na posyłki , i do służenia wszystkim ciekawskim i apaczom . Mamy dość roboty z prowadzonymi projektami .
Znerwicowanym i niecierpliwym pozostaje metoda na bachorka " - to znaczy szybciutko tupiemy nóżkami i w ryk , albo rzucamy się do kałuży i w ryk , ale chyba nie pomoże .
Pozadrawiam
Leszek Kusiak - Hart
FWP
Napisano
Witam ,tak czytam to i czytam i nie mam pojęcia o co w końcu chodzi. W Otrębusach zrobili replikę ,a FWP musi tłumaczyć się że im nie wyszło i może jeszcze mają przepraszać za to że planów nie dostarczyli. Niestety
zwykłe prosze nie wystarczy , a ktoś może zainteresował się ILE CZASU POŚWIĘCILI NA ZDOBYCIE PLANÓW I JAKIE KOSZTY PONIEŚLI.Ktoś pisał że chcą być najlepsi(FWP) , no i dobrze robią to profesjonalnie i faktycznie są najlepsi,a w Otrębusach to chyba nie pierwsza taka dziwna replika.
Napisano
ale my się nie tłumaczymy, że nie wyszło.

FWP będzie budowało wz.29 tylko naszym celem jest dokładne odtworzenie pojazdu , włącznie z oryginalnym napędem i detalami wnętrza.
Napisano
szkoda tylko, że jedni coś tam sobie spawają inni drukują i nie potrafią się dogadać z tymi co mają wiedzę i papiery. A wszystko o kasę się rozbija. Tak Otrębusy jak i wydawnictwo Militaria na swoich wz 29 chcą robią kasę. Otrębusy będą ciągać swój pojazd na wszelkie plany filmowe (a w tym roku kilka okazji może się nadarzyć). Militaria wydały Samochody pancerne wz 29/wz 34 i niestety nie ma tam nic więcej niż 30 lat temu znalazło się w TBiU. Po co inwestować w papiery jak na setkę oglądających tylko może dwóch się skrzywi, że coś tu nie gra. TBiU też już mało kto pamięta więc można odświeżyć starego kotleta, a że nic nowego tam nie ma, no cóż akagi był skąpy i nie dał przerysować:)
Napisano
Że Akagi skąpy to akurat nie od dziś wiadomo.Że komuś się nie chciało ruszyc dupy i pofatygowac to wiemy od niedawna.A że każdy kasę trzepie na każdym wynalazku co nabuduje to można zauważyc na Aledrogo.
Napisano
Nie mogę powiedzieć ile one kosztują , bo nikt nie wie jaka jest ich wartość.
I nie mogę ich sprzedawać czy udostępniać jeśli dostałem je na zasadzie ylko do twojego użytku, Jacek"

Dopóki tego nie zrozumiecie, będziecie mięli pretensje, niesłuszne zresztą.

Wystarczy zapytać wielu kolegów, ostatnio Jędrassa, czy nie udostępniam archiwów, np: zdjęć które są moją własnością. W wielu ostatnich wydawnictwach jest ich pełno.

Ale nie dotyczy to archiwaliów, które dostałem w drodze uprzejmości z powyższym zastrzeżeniem.
Napisano
Dobra Panowie. Koniec pisania o niczym i kłótni.

Ja mam pytanie. Z jakiego podwozia został wykonany wz.29 w Otrębusach ?

Pzdr
Napisano
Witam . Rozumiem Akagiego , tylko po co się w takim razie chwali" tą dokumentacją ? Przypomina mi się czarna teczka Stana Tymińskiego ... mam ale nie pokażę ...Szkoda bo byłaba szansa na nie produkowanie replik wyglądających jak w trakcie chemoterapii ...
Pozdrawiam .
Napisano
akagi_FWP, i to stwierdzenie o otrzymaniu do użytku własnego" powinno paść jako pierwsze i zakończyć całą nie do końca przyjemną momentami dyskusję.
Napisano
Ubawiłem się tym wątkiem po pachy". Bo cały wątek jest w starym, dobrym" stylu, czyli wiem ale nie powiem" i mam ale nie pokarzę".
Tak w skrócie: dlaczego powstało takie cuś"? A bo nie ma planów. Jak to nie ma planów, przecież mamy plany! No ale skąd mieliśmy o tym wiedzieć? Jak to skąd, przecież pisaliśmy o tym [cyt.] między wierszami". Ale Wy nie raczyliście nas poprosić, a my nie jesteśmy chłopcami na posyłki"! A co by było gdybyśmy Was poprosili? A to i tak byśmy Wam ich nie udostępnili!

Panowie jesteście poważnymi ludźmi a nie harcerzami [przepraszam harcerzy za porównanie], tak nie wypada się zachowywać! Co nie znaczy, że będąc w prywatnym posiadaniu takich planów macie obowiązek je komukolwiek udostępniać, bo nie macie takiego obowiązku, ale po co te całe podchody?
Napisano
Najmocniej przepraszam za pomyłkę - Jendrass, oczywiście , że nie chodziło mi o ciebie - pomyliłem nicki.
Chodziło o kolegę Widd39.
Napisano

rok 1993 książka Janusza Magnuskiego samochody pancerne wojska Polskiego 1918-19939" - przekrój wykonany w Biurze Konstrukcyjnym Broni Pancernej Instytutu Badań Inżynierii w 1929 roku. Czy to jest jeden z tych tajnych dokumentów? Przez te 16 lat ukazała się kilka prac i artykułów, nielicząć tych ostatnich wyd. Militaria, i jakoś nikt nie wracał do tego rysunku.

Napisano
akagi naszła mnie jeszcze taka myśl po przeczytaniu ostatnich postów dotyczących 7 TP, czy nie warto by było zahandlować" planami wz.29 jeszcze przed jego próbą rekonstrukcji. Pisząc zahandlować" mam na myśli wydania planów w formie papierowej np: tak jak są wydawane wkładki do Modelarza. Ja osobiście potraktowałbym to jako uzupełnienie do książki wyd. Militaria. Myślę, że jest duże grono modelarzy zapaleńców, którzy takie plany opracowane dla skali 1/35 by chętnie kupili. Tym bardziej, że chodzą pogłoski o możliwości pojawienia się modelu tego pojazdu, a wtedy to ruch w interesie może być spory i jakieś wsparcie finansowe dla projektu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie