Skocz do zawartości

Kolekcje zdać !!!

Rekomendowane odpowiedzi

widzę tu potężne zaniedbanie policji i prokuratury,połamanie wszelkich przepisów KPK,można to porównać np.z zarekwirowanym nabojem pełnym i przewierconym i pozbawionym,nabój 1 to 8 lat,a drugi nie podlega pod ust.o broni i amunicji,ale nabój był,więc jaki wyrok i za jaki nabój.co dotyczy się pracy milicji to w 1983 roku milicjant ukradł mi z domu i mojemu koledze potężną kolekcję odznaczeń niemcy,polska.co tu więcej pisać,potężną kolekcję liczoną w 1000 sztuk.co mam z tym teraz zrobić????

To jest straszne, dla kogoś kto ma kolekcję jeszcze dziadkową i zostaje ona mu odebrana, to jest na pewno wielka tragedia dla kolekcjonera. To co wyprawiało i wyprawia się w naszym kraju to po prostu masakra, dalej jest komuna i dalej będzie, tylko można powiedziec, ze w podziemiu. pozdr

Kolekcjoner próbuje naciągnąć państwo?

Bartłomiej Dreśliński, Gazeta.pl 2009-04-20,
ostatnia aktualizacja 28 minut temu

Mirosław Bzdyra nie mógł mieć znaczków o których mówi - tak przed sądem zeznał biegły do spraw filatelistyki, Waldemar Więcław. Kolekcjoner, który domaga się od skarbu państwa 10 milionów odszkodowania, za zniszczone i zgubione znaczki. Twierdzi, że miał w kolekcji okazy, które były tyle warte.

Historię zaginionej i zniszczonej kolekcji znaczków Mirosława Bzdyry opisaliśmy kilka dni temu. Zdaniem biegłego jest nie realne w polskich warunkach, żeby Bzdyra miał takie okazy.
Biegły wycenił kolekcję, która znajduje się w depozycie policji na kwotę około 300 tys. złotych, a straty jakie poniósł pan Mirosław na skutek nieodpowiedniego przetrzymywania znaczków na kwotę 14 tys. złotych.

Mirosław Bzdyra nie ma żadnych dokumentów, które potwierdzałyby, że w jego kolekcji były znaczki za które dziś domaga się wielomilionowego odszkodowania. Zdaniem biegłego kolekcjoner mógł posiadać kilka z okazów, które wymienia, ale nie wszystkie.

W 1989 roku milicja zarekwirowała Mirosławowi Bzdyrze kolekcję filatelistyczną. Gdyby wtedy milicjanci sporządzili protokół z opisem każdego znaczka, który rekwirują, dziś sąd nie musiałby dochodzić czy Bzdyra posiadał takie czy inne znaczki. Możliwe jest ze Mirosław Bzdyra mija się z prawdą mówiąc co zawierała jego kolekcja. Ale nie można wykluczyć, że najcenniejsze okazy kolekcji zginęły w policyjnym depozycie.

Nie ulega wątpliwości, że pewne błędy procesowe podczas przeszukania i w dalszym postępowaniu miały miejsce - mówi radca prawny, reprezentujący skarb państwa Łukasz Rodatus. Ale czy to uzasadnia roszczenia powoda i czy wysokość tych roszczeń jest uzasadniona. Musi to ocenić sąd.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6519311,Kolekcjoner_probuje_naciagnac_panstwo_.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 17:39 20-04-2009

ale żeby kłucic się o znaczki."

taki mały przykład z alle
http://www.allegro.pl/item612133214_blok_9_t_numer_w_barwie_czarnej_czysty_fotoatest.html
jedyne" 2900,00zł
Ja bym się ostro kłucił nawet o dziesiąta część tej sumy
a w porównaniu z cenami niektórych znaczków jest to naprawde niewiele

Pomijajac kwestię ceny, tu nie chodzi o jakieś tam znaczki, które możesz sobie kupić na poczcie, a o kolekcje tworzoną przez trzy pokolenia, prawdziwy rodzinny skarb (nawet jeśli ich wartość rynkowa była mniejsza od tych 10 milionów). Dla prawdziwego kolekcjonera wartość materialna zbiorów jest najmniej istotna.

Kol okejos , poważni kolekcjonerzy tak robią... katalogują , sporządzają dokumentację fotograficzną... Najgorzej jest z ludźmi którzy kolekcję po prostu odziedziczyli .. Żałują groszy na dokumentację , czasu na skatalogowanie ... A gdy skarby rodzinne spotka jakieś nieszczęście , twierdzą że były w nich klejnoty królowej Bony..
Nie tak dawno oglądałem (wyceniałem ) spory zbiór fotograficzny. same popularesy. Po zalaniu mieszkania , okazało się że ... wycena poszła w dziesiątki tysięcy (nawet tysiąca bym tam nie widział- najlepszy okaz to był FED 2 i Flexaret VI ). Oczywiście , zero dokumentacji...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie