torchand Napisano 10 Luty 2017 Share Napisano 10 Luty 2017 To kolejne zdjęcie z mojego rodzinnego archiwum. Strażnicy z rejonu Wola Michowa , Komańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torchand Napisano 10 Luty 2017 Share Napisano 10 Luty 2017 Zajęcia sportowe Strażników Granicznych w Górze Kalwarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 29 Maj 2017 Autor Share Napisano 29 Maj 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 29 Maj 2017 Autor Share Napisano 29 Maj 2017 rewers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 28 Czerwiec 2017 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2017 Straż Celna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 29 Czerwiec 2017 Share Napisano 29 Czerwiec 2017 Tak, na foto jest strażnik celny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Grudzień 2017 Share Napisano 28 Grudzień 2017 Z roku 1922... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Luty 2018 Autor Share Napisano 22 Luty 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 22 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2018 Wojskowa Straż Graniczna - Chojnice 1920" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Sierpień 2018 Share Napisano 22 Sierpień 2018 Na ostatnim zdjęciu kawalerzysta 4 Pułku Strzelców Granicznych, który został zluzowany w listopadzie 1920 roku przez batalion wartowniczy z dowództwem w Chojnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and73mar Napisano 18 Wrzesień 2018 Share Napisano 18 Wrzesień 2018 Witam serdecznie!Jestem nowy na tym forum, a sprowadziła mnie tutaj świetna opinia o fachowości i wiedzy jego Użytkowników. Szukam pomocy w rozszyfrowaniu zagadki co to jest za mundur. Zdjęcie przedstawia brata mojego Pradziadka - Pawła Łapok ur. w Miasteczku Śląskim na Górnym Śląsku. Był aktywnym działaczem POW i Powstańcem Śląskim. W III Powstaniu dowódca kompanii w II liniowym batalionie tarnogórskim. Odznaczony mi.in. Krzyżem Walecznych i Krzyżem Niepodległości. Niestety nic nie wiem o jego losach w okresie międzywojennym. Niedawno trafiło do mnie parę zdjęć i mam problem z jego mundurem. Proszę nie sugerować się naniesioną datą gdyż może być nieprawidłowa. Jeśli nie byłby to większy problem to proszę o pomoc w ustaleniu rodzaju jednostki, stopnia i rozszyfrowaniu oznaczenia na patce kołnierza. Dorzucę jeszcze dwa zdjęcia - może będzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and73mar Napisano 18 Wrzesień 2018 Share Napisano 18 Wrzesień 2018 W załączeniu drugie zdjęcie - teraz z czapką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and73mar Napisano 18 Wrzesień 2018 Share Napisano 18 Wrzesień 2018 I zdjęcie grupowe.Nie wiem czy to będzie jakieś ułatwienie, a może mylny tok myślenia, ale jeden z jego braci w okresie międzywojennym był kolejarzem, a drugi służył w Straży Granicznej - wszyscy Powstańcy Śląscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 19 Wrzesień 2018 Share Napisano 19 Wrzesień 2018 Straż Graniczna tudzież wcześniejsza Straż Celna (spełniająca pomimo nieco mylnej nazwy funkcję oddziałów granicznych) to nie jest ale na 99 % człowiek na fotografiach był związanych ze Służba Celną, proszę zwrócić uwagę na charakterystyczną oznakę na patce kołnierzowej a mundur (zwłaszcza czapka rogatywka) na pewno pochodzi sprzed 1929 r. Niestety na chwilę obecną nie mogę więcej pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 19 Wrzesień 2018 Share Napisano 19 Wrzesień 2018 A ostatnia z fotografii wygląda na wykonaną wraz z celnikami niemieckimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
and73mar Napisano 19 Wrzesień 2018 Share Napisano 19 Wrzesień 2018 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!Faktycznie - na kołnierzu może być Merkuriusz - oznaka celników. Jednak w Szematyźmie na 1927 r go nie znalazłem. Jego brat Jan jest (o czym wiedziałem) a Pawła nie ma. Będę szukał dalej. Dziękuję jeszcze raz za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Wrzesień 2018 Share Napisano 20 Wrzesień 2018 Ale we wzmiankowanym przez Ciebie Szematyzmie na 1927 r." to zdaje się że są wymienieni z imienia, nazwiska, przydziału i numeru służbowego strażnicy Straży Celnej a Twój przodek tak jak napisałem wcześniej nie był Strażnikiem Celnym (to uzbrojona formacja ochrony granic poprzedzająca Straż Graniczną utworzoną w 1928 r.) a funkcjonariuszem Służby Celnej czyli celnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2019 fragment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2019 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 5 Styczeń 2019 Share Napisano 5 Styczeń 2019 Leszku czy masz jakieś informacje o osobie oznaczonej gwiazdką w ostatnim zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2019 Fotki wypłynęły wczoraj na Allegro, nie mam pojęcia kogo przedstawiają.Pozdrawiam. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 12 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 12 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2019 rewers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 10 Luty 2019 Autor Share Napisano 10 Luty 2019 Starszy strażnik Straży Granicznej - Inspektorat Graniczny nr 1 "Łomża" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi