Skocz do zawartości

Wykrywacze a linie wysokiego napięcia

ar2san

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do doświadczonych użytkowników różnych wykrywek. Jaki wykrywacz polecacie który nie będzie reagował na linie wysokiego napięcia i stacje przekaźnikowe. Cena do 1000zł. Może być używany. Mama kilka ciekawych miejsówek do zbadania ale niestety smętek hs-3 którego posiadam tam nie wejdzie. Z góry dziękuję!
Napisano
Wyczuj moment kiedy będzie mała wilgotność powietrza i linia nie będzie przeciążona.jeżeli słychać brzęczenie przewodów to sobie odpuść.
Napisano
Taka mała uwaga - nie wszystkie linie wysokiego napięcia są takie same, więc coś może świrować w jednym miejscu a milczeć w innym.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Linia linii nie równa, liczy się też moment pomiaru. Raz jest ok, innym razem gra".
Linie są różnie obciążone o różnych porach. Obciążenie może się zmienić skokowo. Im większe obciążenie tym, proporcjonalnie, silniejsze pole zakłócające. Do tego dochodzi jakość" prądu który płynie drutami. Teoretycznie powinien to być ładny sinus, ale w praktyce z powodu nieliniowych obciążeń na sinus nakładają się zakłócenia przebiegu, które choć z pozoru niewielkie, potrafią wytwarzać silniejsze zakłócenia niż czyste pole częstotliwości sieci.
Napisano
Witam,Proxima pod linią dostaje zakłóceń, może na innej częstotliwości nie dochodzi do tego rodzaju przypadłości,nie sprawdzałem tego/ile jest w końcu tych linii?/Pzdr.
Napisano
Tak z innej bajki...

Byłem przetrzeć" dziś szlak po lesie z gps, i tak się złożyło że byłem zmuszony dłuższy kawałek przejść pod linią wysokiego napięcia... i nic. GPS nie wykazywał żadnych anomalii, bardzo ładnie zczytywał dane z satelity i nie gubił się. Tym bardziej że korzystam z Palma a odbiornik gsp działa przez Bluetooth. Więc nie ma tragedii panowie, elektronika daje rade...
Napisano
Zdarzyło mi się łazić pod różnymi drutami/sieciami z Solarisem i nie zarejestrowałem zakłóceń w działaniu wykrywki. ALe może to faktycznie kwestia stanu danej sieci. W każdym razie Solaris łapie się na sprzęt do 1000 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie