piotruspan Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 Witam czy moglibyscie mi pomoc w identyfikacji i wycenie tej szabli.Niestety nie posiadam pochwy do niej.Z gory dziekuje.Piotr
8total4 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 na chwycie widnieje monogram Fryderyka Wilhelma III (krol Prus 1797-1840).pozdro!
MK Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Zwróć uwagę na orła, widać wyraźnie że FWR II http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_Hohenzollernco bardziej odpowiada epoce ;) pozdro
piotruspan Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 Napewno jest to Wilhelm II.;)Czy ktos wie jakie jednostki uzywaly tego palasza?Czy mozliwe jest zeby huzarzy go uzywali?Cena za niego to okolo 600pln. Czy to uczciwa cena czy sobie darowac?Dzieki za posty;)Piotr
MK Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dokładna nazwa to Preußischer Infanterie Offiziersdegen M.1889. Jest to pałasz oficera piechoty, kawaleryjskie tego samego wzoru różniły się znacznie. Cena nie rzuca na kolana w obie strony, brak jej pochwy przez co traci na wartości, ale za to ładny stan. Cena 600 zł nie obraża żadnej ze stron ze wskazaniem na korzyść Kupującego. Myślę, że oszczędzasz jakieś 300 zł. Szału nima" ale moim skromnym zdaniem warto. Może ktoś jeszcze poda więcej szczegółów. Pozdro
karpik Napisano 18 Luty 2009 Napisano 18 Luty 2009 Ładny stan? Czy na drugim foto nie widać pęknięcia??
piotruspan Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 Witam czy moglibyscie mi pomoc w identyfikacji i wycenie tej szabli.Niestety nie posiadam pochwy do niej.Z gory dziekuje.Piotr
s13 Napisano 15 Wrzesień 2009 Napisano 15 Wrzesień 2009 witampodepne sie pod temat...jestem w posiadaniu podobnego palasza i wzwiazku z tym mam kilka pytan...1-czy ten drucik na okolo rekojesci jest orginalny?dodam ze rekojesc jest troche uszkodzona i dlatego wydaje mi sie ze ktos juz wczesniej pruowal ja naprawic...2-czy pochwa od tego pruskiego palasza powinna byc czarna?bo wedlug mnie ktos ta farbe naniusl,ale pewnosci nie mam3-co oznacza ta sygnatura.. 4-czy palasze pruskie z tego okresu w cenie ok 300zl moga byc orginalne?-[allegro]....klinga jest chyba z mosiadzu,oslona z herbem skladana...
piotruspan Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 A moze ktos wie cos na temat jej producenta i przyblizonej ceny? Poniewaz szabla ta jescze nie jest w moich rekach.
Louis Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Dokładnie, pałasz pruski wz. 1889. Czy osłona rękojeści jest wykonana z mosiądzu czy też stalowa? jeśli stalowa to prawdopodobnie egzemplarz pochodzi z końca I wojny.Pozdrawiam
miszka7-1 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 Szpada pruska oficerska paradna wz.1889,jak napisał przedmówca.
Pytanie
piotruspan
Witam czy moglibyscie mi pomoc w identyfikacji i wycenie tej szabli.
Niestety nie posiadam pochwy do niej.
Z gory dziekuje.
Piotr
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.