sudajew Napisano 9 Luty 2009 Autor Share Napisano 9 Luty 2009 Mój pierwszy hełm, niestety stan pozostawia wiele do życzenia, więc chciałbym coś z tego wyprowadzić, tym bardziej że widziałem tu jakie cuda robiliście z ogryzkami:)Nie mam pojęcia zbytnio jak sie za to zabrać, ale tak sobie myślę że najpierw pasowało by dać ten hełm pod piaskarkę, żeby usunąć rdzę i tą pseudo farbę. Potem spawnąć te pękniecie widoczne na pierwszym zdjęciu, tylko właśnie jakiego typu spawarki użyć??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 9 Luty 2009 Autor Share Napisano 9 Luty 2009 żeby było te pęknięcie tylko z przodu to pół biedy, ale niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 9 Luty 2009 Autor Share Napisano 9 Luty 2009 i jeszcze widok od spodu, czekam na wszelkie radypzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Zakładam że nie ma tam orginalnej farby. Pospawać MIGiem, oszlifować spawy i wtedy wypiaskować. Nie koniecznie spawać szwem ciągłym, wystarczy punktowo połapać. Następnie szpachla i farba.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Ja na twoim miejscu bym go oczyscił tylko z tej farby i rdzy i go zakonserwował.Ale każdy robi jak uważa.A i jeszcze jedno. Sprwdź czy pod tą biała farba nie kryje sie kalka.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Nie jestem w temacie za bardzo, czy to oryg. malowanie? Jakiś front wschodni? Sam mam M42 ze wschodu o chcę go pomalować na biały, tylko nie mam wzorów. Jaki kolor dobrać?ps. Mi kolega doradził że nie musisz koniecznie spawać. Lekko przeszlifować, powierzchownie, na to środek Cortanin, pokleić skorupę, poszpachlować i malować. Chyba że chcesz w tym biegać na reko, to się nie nadaje bo może pęknąć. Ale na ekspozycję zawsze można zrobić tańszym kosztem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 10 Luty 2009 Autor Share Napisano 10 Luty 2009 Z tego co mi powiedział poprzedni właściciel jest to hełm hitlerjugend M40, a farba nie jest na bank oryginalna, zresztą widać że była położona na hełm, kiedy ten już miał wżery. Co prawda nie mam zamiaru z nim latać na reko, ale chyba mniejszym dla mnie problemem będzie spawanie. Swiety tylko jak byś mógł mi napisać co to jest ten środek Cortian?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alijewa Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 POCZYTAJ TU http://www.hitmit.fora.pl/czyszczenie-i-konserwacja,23/jak-odnowic-znaleziony-helm,631.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 Widzisz ja nie mam dostępu do spawarki, na reko się nie wybieram, więc pewnie swój zrobię tanio, co nie znaczy źle.Cortanin-Środek do zabezpieczania zardzewiałych elementów stalowych przed dalszą korozją, jako podkład pod kolejne warstwy zabezpieczające. Chemicznie wiąże produkty korozji żelaza w trwały kompleks. W jego skład wchodzą specjalne dodatki: inhibitory korozji, zwilżacze oraz substancje katalityczne.Na to możesz bezpośrednio kłaść szpachlę. Tylko od wewnątrz musiałbyś czymś podkleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 link do produktu: http://www.allegro.pl/item535640847_cortanin_f_najlepszy_polski_odrdzewiacz_najtaniej.htmlcena to smieszne 8 złotych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 Thomson, to nie jest relikt przestrzelony czy trafiony odłamkiem, tylko uzyty w gospodarstwie, albo wymolestowany" przez kogos..Mysle ze lepszym będzie go pospawać, niż zostawiać w takim stanie..pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 10 Luty 2009 Autor Share Napisano 10 Luty 2009 dzięki wszystkim za odzew, możliwe że wezmę się za robotę dopiero za jakiś miesiąc, bo na razie krucho z forsą, jak coś z tym hełmem zrobię to na pewno zamieszczę fotki.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Czy ktoś może podpowiedzieć jak wygląda malowanie w barwach zimowych? Taki właśnie front wschodni... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Ta blacha mimo wszystko wydaje się być dosyć solidna, więc raczej nic jej się nie powinno stać. Ja spawarką nie dysponuję, więc położyłbym na górę szpachlę z włóknem szklanym. Od dołu to samo. Później zabawa w wyrównywanie powierzchni.Przy okazji jakby komuś się nie chciało męczyć ze szlifowaniem tych mocniejszych szpachli polecam pilnik do drewna (nie wiem czy się nie powtarzam...)Co do tego malowania zimowego, to poleciłbym:- oblecieć hełm wałkiem z białą farbą- nanosić białą farbę watą na tę oryginalną"- porobić białym sprayem plamki na hełmie- potraktować hełm wapnemJeżeli szukałbyś jakiegoś wzoru, wpisz w google winter camo helmet" i znajdziesz coś dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Dzięki! Pomogłeś kolego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Staram się ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Dziś mój M42 w cortanin camo", trochę błyszczy ale świetnie wiąże rdzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Potem klejenie i szpachla, na końcu malowanie feldgrau i na końcu wapnowanie na winter camo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 25 Luty 2009 Autor Share Napisano 25 Luty 2009 ładnie swiety pomalowałeś swój hełmik:), mówiłem ze jak coś zdziałam z tym hełmem to sie odezwę, i oto i on, pospawany i wypiaskowany:) Pozostało jeszcze ciut rdzy środku, ale tyle co na lekarstwo i mam sie zamiar jej pozbyć jakimś odrdzewiaczem, potem to chyba właśnie szpachlowanie, miedzy innymi dziurek które porobiły sie na dole po piaskowaniu. A i na jaki kolor miały hełmy hitlerjugend?? bo jakoś nie umiem nigdzie tego znaleźć.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 jaki on ladny :D ale nie wiem czy pod ta biala farba nie bylo oryginalnej :) a hj chyba czarne albo feldgrau mieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 Jest coś takiego jak szpachla z włóknami. Takie coś znakomicie się nada na wypiaskowany. Radze brać się do roboty bo po piaskowaniu o nową korozje łatwo, w końcu teraz to czysty goły metal.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 Mój się szpachluje, tak jak mówisz-szpachel z włóknami, nawet idzie to wyszlifować na błysk tak że włókien nie widać. W międzyczasie jeszcze trzonek od siekierki impregnowałem, wczoraj nabiłem pierścień klinujący, jutro jeszcze raz olejem i na ścianę. Fotki wrzucę jak skończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 25 Luty 2009 Autor Share Napisano 25 Luty 2009 jeszcze kilka małych pytań, mianowicie:- czy opłaca sie robić ten rant, bo jak widać mało sie go zachowało, może z 1/5, a i czy jak sie to już zrobi z tej szpachli z włókna, czy będzie się to trzymać??- i drugie pytanie ewentualny koszt tej szpachli i jak to sie nazywa, po prostu szpachla z włóknem czy jakoś bardziej profesjonalna nazwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 http://www.hitmit.fora.pl/czyszczenie-i-konserwacja,23/jak-odnowic-znaleziony-helm,631.html Tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytania,pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Luty 2009 Share Napisano 25 Luty 2009 Cholera był link do tej strony wyżej,nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.