Skocz do zawartości

tak sie zastanawiam

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanowne grono kopiacych i niekopiacych pasjonatow historii Od pewnego czasu zaobserwowalem takie zjawisko w identyfikacjach i naszych odkryciach ,ze jakis gosc pokazuje kawal blachy czy jakas aluminiowa odpustowa blaszke i pyta sie co to jest Powiedzmy ze wpadne na zlomowisko powyciagam jakies g....na stalowe i zaczne zamieszczac na forum ludzie opanujcie sie nie kazdy kawal stali lezacy przy okopie czy na polu bitwy jest zwiazany z ta bitwa nie zasmiecajcie forum Wiem ze dostepnosc wykrywaczy jest ogromna ale trzeba tez pomyslec SAMEMU a nie pokazujac palnik od kuchenki bedacy w uzyciu w kazdym domu pytac sie czy to nie jest dysza od v2 Albo watek na konserwacji gosc sie pyta czy warto remontowac ogryzek helmu jakies polowe zostalo a co mamy ci pokazac palcem tak remontuj Popatrzcie no posty z lat 2004 2007 nikt takich pierdólnie pisal no moze sporadycznie Ale teraz to jest tego zalew pzdr i przepraszam jesli kogos urazilem
Napisano
Obert8, jest dokładnie tak jak mówisz! Popularyzacja hobby przyczynia się do obniżenia jego poziomu. Przynajmniej wśród piszących na forum. Czasami zastanawiam się, jak tacy ludzie rozwiązują poważniejsze problemy w szkole, pracy, życiu.
Opisanie przez Ciebie zjawisko stało się wyraźnie widoczne i, niestety, nie przynosi chluby naszej społeczności w oczach przypadkowego Gościa na Forum. Prośby o identyfikację bezkształtnego złomu, pytania w stylu Gdzie w wojewuctwie X mukłbym pokopadź fanty?", mniej dyskusji merytorycznych, 100 razy te same pytania o to jaki kupywać wykrywacz", eeeh...

M.
Napisano
Również popieram niektórzy w każdym kawałku złomu na siłe chcą zobaczyć coś związane z militarką az nieraz szkoda gadać -żenada
Napisano
Stanisław Lem wypowiedział bardzo znamienne zdanie
Dopóki nie było internetu, nie zdawałem sobie sprawy ile na świecie jest głupoty".
Bo tylko lenistwem, głupotą, ignorancją można nazwaćtakie zjawisko, jakie opisujecie.
Pasjonat tym się różni od nieroba, że najpierw sam usiłuje na wszelakie sposoby dotrzeć do źródeł, do jak największej ilości materiałów na temat gointeresujący, bo jednocześnie się uczy, poznaje nowe niuanse itd. Bo jemu to sprawia przyjemność. I satysfakcje, kiedy sam dojdzie do sedna.
A leń chce mieć podane wszystko na tacy. Dla niego nie ma
żadnej wartości proces poznawania, a tylko i wyłącznie efekt końcowy.
Ale niestety takie są koszta powszechności takiego medium jakim jest internet.
By tego uniknąć, niestety trzeba by zaprzeczyć idei otwartości internetu. Dlatego trzeba z tym żyć. Choćnikt nie mówi, że nie można z tym walczyć ;).
Napisano
A mnie denerwuje i to bardzo, że w dziale konserwacji jeden matoł z drugim nie raczy użyć wyszukiwarki i znaleźć temat który był wałkowany aż do nudów tylko waćpan napisze co go trzyma na sercu, bądź nie raczy przewinąć strony trochę niżej (ku... jak to męczące nie?) a co gorzej zajrzeć na " stronę.
Napisano
Zważając na dużą ilość przedmiotów dawanych do ID każdego dnia, może moderatorzy powinni podzielić dział Identyfikacji na mniejsze działy np :
amunicja
guziki
dewocjonalia
inne znaleziska
itp.
na pewno trochę by to wyklarowało sprawę.
A id coś do czegoś" to niestety częsty obrazek...
Napisano
Jest i tak jak mówisz, ale... Sam starałem się dotrzeć do jakiś materiałow, ale jakoś nie zawsze człowiek znalazł. Druga sprawa czasami niby wiesz i masz wytłumaczenie, ale chciałbyś się upewnić. Zasadniczo osobę zieloną od nieroba można odróżnić - po stosunku wątków jakie zakłada do tych, w których już umiał coś komuś doradzić.
Napisano
Tak jak jest wątek Debile na Allegro", czy też Allegro great hits" proponowałbym założyć wątek np: Identyfikacja śmieci" i niech tu co niektórzy odkrywcy dają upust swoim odkryciom" , albo moderatorzy sami by odpowiednie" Id przerzucali do tego działu. Może co niektórzy by się opamiętali (zawstydzili) i nie zaśmiecali działu ID.
Napisano
kol fraktal ty tez miales pretesjie na temat smieci na forum RE: kawałek metalu fraktal (743 / 36) 2008-08-18 15:33:26
Kolorowe to to będzie tylko jak pomalujesz. Wygląda na coś ułamane od czegoś czyli kawałek zwykłego śmiecia. Po co to dałeś do id? Wrzucaj jeszcze polmosy , puszki po konserwach i aluminiowe druciki.

RE: kawałek metalu
Napisano
Obert8 w tych latach jeszcze były fanty, teraz identyfikujemy to co zostało ;) ale faktycznie niektóre wątki z odkryciami poraz kolejny prl są wkurzające, bo większosc z nas marnuje czas na otwieranie wątków tych nie przeczytanych
Napisano
zgadzam sie z toba adek ale kawalek stali nie musi byc kawalkiem tygrysa ludzie niech sami kombinuja szukaja odpowiedzi a nie zasmiecaja forum duperelami rozumiem znalazlo sie bagnet luske klamre monete czy fibule i szuka sie odpowiedzi a nie kawal pogietego cosia od pieca i szuka sie odpowiedzi ze to cos militarnego Ja rozumiem ze kazdey chce cos znalezc cos wartosciowego ja za swoim orzelkiem wz 19 chodzilem 3 lata ale odrobina zdrowego rozsadku nie zaszkodzi pzdr
Napisano
Wydaje mi się że czas najwyższy na podzielenie identyfikacji na ciekawe fanty i bzdety .Zapobiegło by to znikaniu z firmamentu fajnych znalezisk krótką chwilę po ich wstawieniu ,na skutek nawały bzdetów, a co za tym idzie małą szansą ich identyfikacji,bez ciągłego ich podbijania .Pozdro...
Napisano
Właśnie chciałem napisać to samo co kokesh więc może przyłączę się do jego zdania i dodatkowo poprę przykładem ostatnio trafiłem odznaczenie wrzuciłem na id.gdybym nie podbił go samemu pewnie nie dowiedziałbym się że jest bardzo rzadkie nawet w kraju z którego pochodzi i było bite tylko rok,za chwilę przesuneły go kawałki żelaza mające być czymś niesamowitym albo bardzo niespotykane łuski od mausera.
Wiadomo że dobry fant powinien sam się obronić na id ale nie zawsze osoby znające się na rzeczy,nasze forumowe autorytety, mogący dokonać identyfikacji wychwycą go w morzu nijakości.
p.s obert zasygnalizował coś ważnego ,może pomysł na podział działu id. nie jest taki zły
pozdro>
Napisano
moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie krytyka co do wstawianych fotek zwykłego złomu,najgorszym rozwiązaniem będzie dzielenie identyfikacji,po co zaśmiecać forum pierdołami których i tak nikt nie zidentyfikuje a jak już to się okazuje że jest to zwykły bezwartościowy kawałek zardzewiałej rurki albo odłamek.Ludzie takie rzeczy trzeba krytykować bo inaczej te forum zamieni się w śmietnik!!!
Napisano
Dzielenie Identyfikacji" na dwa działy miałoby sens jeżeli byłby ktoś (np.moderator), który by dokonywał sortu wątków, bo na przykład:.......Rafałcd13 znajdzie na polu kawałek czegoś od czegoś, pomyśli sobie
-o kurde! kilometr stąd była bitwa w 39 więc to napewno element "dalmierza kriegsmarine "

i wrzuci oczywiście do działu Ciekawe fanty" a okaże się to, powiedzmy, ciężarkiem od kiblospłuczki starego typu...Myśle, że zakrojona na szeroką skalę akcja krytykacja" przyniesie z czasem oczekiwane rezultaty.Alternatywnym wyjściem jest oczywiście nie udzielanie odpowiedzi w takich wątkach, jednak wydaje mi się, że akcja będzie skuteczniejsza....hmmm...Może to wyglądać tak: jeżeli ktoś wystawia jakiś bzdet to każdy kto przyłączy się do akcji" niech <jako odpowiedź, wstawi link do tego wątku(i absolutnie nic więcej - żadnych dopisków)...milczenie jest złotem:P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie