Skocz do zawartości
  • 0

ster, wolant od niemieckiego samolotu? id

Krychu_Szprotawa

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o identyfikację przedmiotu ze zdjęcia. Domyślam się, że jest to wolant od niemieckiego samolotu, gdyż przedmiot został znaleziony w obrębie byłego poniemieckiego lotniska. Mam pytanie od jakiego samolotu może pochodzić?

Z góry dziękuję za id.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na tej stronie nie znalazłem nic co by mogło potwierdzić, że jest to na 100% wolant, ale pewne analogie są zauważalne. co o tym sądzicie?
http://www.cockpitinstrumente.de/instrumente/katalog/Katalogmenue/web/new%20site/frames2/KatalogMenue.htm
Napisano
To na sto procent jest wolant, wtyczka typowa lotnicza widziałem takich wiele, typuje na maszynę niemiecka tylko niewiem jaką widziałem kilka wolantów ale takiej wersji nie kojarzę.Sądzę że to od jakiegoś samolotu bombowego lub transportowego.
Napisano
Krychu_Szprotawa czy przypadkiem ten wolant nie został znaleziony na terenie lotniska koło Żagania? Kilka tego typu wolantów i drążków sterowych właśnie z tamtąd widziałem.
To na pewno jest część z niemieckiej maszyny, świadczy o tym typowa wtyczka. Poszukaj na niej numerów, tak samo na wolancie powinna być tabliczka z numerami, po nich można dojść z jakiego modelu samolotu pochodzi ta część.
Napisano

Witam, proszę o identyfikację przedmiotu ze zdjęcia. Domyślam się, że jest to wolant od niemieckiego samolotu, gdyż przedmiot został znaleziony w obrębie byłego poniemieckiego lotniska. Mam pytanie od jakiego samolotu może pochodzić?

Z góry dziękuję za id.

Napisano
W żadnym niemcu nie znalazłem podobnego drążka.
Możliwe jeszcze, że nie jest to drążek sterowy, ale sterownica do zdalnie kierowanych stanowisk strzeleckich, np. z Bf 210/410 albo He 177.

Co do teori z baterią prysznicową, to widać niektórzy wolą iść w zaparte i tylko się ośmieszać, zamiast przyznać się do błędu.

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie