Skocz do zawartości

Rosja zagraża nam atakiem z bliska"

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bandolero, to wrzucaj kasę na konto Ojca, na wody geotermalne albo ratowanie stroczni gdańskiej. Akurat nawet mój synek był badany na sprzęcie, który dla szpitala kupiła Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Niech Pan Owsiak szerzy sobie jaką chce ideologię, ale wsparcie jego fundacji od wielu lat pomaga ratować biedę na wielu oddziałach polskich szpitali. Zawsze jednak znajdzie się jakiś głupek, któremu to przeszkadza, bo akcja nie zaczyna się od mszy świętej lub błogosławieństwa Episkopatu.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 16:50 11-01-2009
Napisano
Tak ogólnie, czyli moje prywatne refleksje po przeczytaniu niektórych wątków na forum.

1. Każdy ma prawo do głoszenia własnych poglądów za wyjątkiem tych zakazanych [faszyzm, komunizm].
2. Mają też do tego pełne prawo Ci, którzy głoszą poglądy zupełnie skrajne, byle nie obrażali swoich interlekutorów.
3. Do takich skrajnych poglądów należy wg. mnie tzw. teoria oblężonej twierdzy". Pogląd dość popularny w niektórych kręgach, szczególnie w środowisku związanym z RM, ale nie tylko.
4. Zwolennicy teorii oblężonej twierdzy" głoszą pogląd, że Polska to kraj okrążony przez samych wrogów, którzy tylko czyhają aby nas zniewolić. Ba, w skrajnej wersji głoszą pogląd, że cały świat jest nam wrogi.
5. Wg. tych poglądów szczególne zagrożenie stanowi dla nas nawet nie Rosja, czy Niemcy [bo to powszechnie wiadomo]tylko Unia Europejska, która jak ten wampir wyssie z naszej zdrowej tkanki narodowej ostatnie krople krwi.
6. Jedynym ratunkiem dla nas Polaków wg. tej teorii jest totalna izolacja od świata [pewnie taka jak w Korei Płn.?]. Najlepiej gdyby od zaraz zamknąć granice, a na nich wybudować nowy chiński mur i jeszcze zacząć pospiesznie budować w całym kraju bunkry i schrony tak jak kiedyś robili to w Albanii. Bo tylko w ten sposób możemy uratować nasze chrześcijańskie wartości i naszą przyszłość przed zakusami żydo-lewackich-masonów".
7. Przyjmuję te poglądy do wiadomości, ale nie zgadzam się na stosowanie przy okazji szamanizmu słownego" w postaci używania publicznie tu na forum obelżywych epitetów wobec tych, którzy mają inne zdanie w tym temacie.
Napisano
Balans- masz 100 % racji.
Z pewnymi dodatkami/zmianami:
- nie została jeszcze opracowana strategia wobec USA;
- wyznawcy jedynie słusznego ( wg nich światopoglądu ) za nic mają innych dyskutantów- stąd pozwalają sobie obrażać ich osobiście lub ich inteligencję;
- oblężona twierdza, w której pełno jest wrogów, V kolumny", mętów, dziadów, swołoczy jednym słowem;
- każde zwrócenie ( nawet w bardzo delikatnej formie ) uwagi na niestosowność pewnych słów lub zachowań powoduje natychmiastową dodatkową agresję, zarzuty o cenzurę i kneblowanie ust/klawiatur lub oskarżeń o zdradę, układ, itp.

Mój i Twój zapewne również wpis, każdy potraktuje jak będzie chciał i potrafił.
Napisano
Właśnie wróciłem z Pienin. Zrobiłem sobie w nich spacerek ścieżką rowerową , wybudowaną za kasę z UE . Wzdłuż Przełomu Dunajca , ignorującą dokładnie granice państwowe (Shengen srengen jak w dowcipie ;) ) Wzdłuż ścieżki tuptało sobie kilka grupek młodzieży w mundurach armii obcych ale z naszymi narodowymi emblematami (rozsądne chłopaki przy naszych przepisach choć mogli wybrać mundury choć troszkę dostosowane do naszego klimatu ), pracując nad gotowością bojową a zarazem zbierając kasę na Wielką Orkiestrę . Czyżby nie byli oni patriotami ?
PS tak duże przedsięwzięcie musi mieć swoje koszty organizacyjne - po prostu nie wszystko da się załatwić za friko. Patrząc na stosunek koszt-efekt i tak są o dwa rzędy wielkości lepsi od instytucji do tego powołanych !
Napisano
Przynajmniej raz w roku Polacy potrafią zrobić coś wspólnie i jest tego widoczny rezultat - sprzęt trafia do szpitali, kto ma znajomego lekarza w jakimkolwiek państwowym szpitalu, niech zapyta, ile gratów mają od WOŚP. I to jest ważne. Dajcie tę samą kasę państwowemu NFZ, a zobaczycie, ile by z tej puli zostało, obawiam się, że nic. Jeżeli już parafialni ideologowie muszą koniecznie obrzucać kogoś błotem, to chyba wybrali sobie niewłaściwy obiekt.
Napisano
He he, Erih odpadłem, kiedy przeczytałem o tej kasie z UE". Naprawdę wierzysz, że w Brukseli jest wielka drukarnia euro, z której banknoty są rozprowadzane po całej jewropie? Kolego, te pieniądze zostały wyciągnięte z mojej i Twojej kieszeni, przy czym po drodze zostały w połowie pożarte przez nowotwora biurokratycznego i posłużyły do opłacenia zgrai darmozjadów w Brukseli.
Napisano
jacy to parafialni ideologowie? chyba niektórzy dyzurni antyklerykalowie nie moga bez niego życ....jakby zniknał to musieliby go sobie od nowa stworzyć..to na marginesie, taki wygodny chłopak do bicia........... ale ,ale miało być o polityce rosyjskiej i zagrożeniach.............
Napisano
temat watku to: Rosja zagraża nam atakiem z bliska"
w temacie nic nie jest napisane o UE, o redystrybucji srodkow unijnych, o WOSP (oby grala jak najdluzej).
Wszystko nie na temat bedzie wywalane, autor nagradzany medalem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie