Skocz do zawartości

PROJEKT 7TP - 2009

akagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Aha, i pod koniec wojny w jednostkach pancernych BA, jak jeden czolg dostal lub stawal sie niesprawny to zjezdzal caly pluton i jego miejsce zabieral w natarciu nastepny z rezerwy. Kompania dysponowala wozem opancerzonym rep. In effect, system taki sam jak w WP tylko ze 'management unit' to kompania zamiast plutonu.
  • Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Pazergrzes - a mógłbyś zdradzić troche szczegółów. Jak pozyskaliście skrzynie i silnik, jaki jest ich stan itp.
No i oczywiście zdjęcia i jeszcze raz zdjęcie ;]
Napisano
Witam.
Można prosić o więcej informacji z postępów nad 7TP, skąd skombinowaliście silnik to oryginał(nie sądziłem że gdziekolwiek jeszcze sie uchował) czy też może został zaadoptowany z innego pojazdu tak jak w było w przypadku Lufcika(bodajże silnik od Kraza). Jeszcze jedno jak udało wam sie zdobyć skrzynie biegów i to w tak dobrym stania?
Pozdrowienia dla całej ekipy Projektu 7TP.
Napisano
Prawdopodobnie jak PATRON kiedyś mi odpisywał że saurer ale z autobusu, tylko trzeba go wzmocnić . Bo w 7tp był wzmocniony - ale mogę się mylić . Nie wiem na czym polega wzmocnienie saurera, czy to cały odlew jest grubszy czy tylko w pewnych elementach konstrukcji są wzmocnienia. czy też stopień sprężania jest większy i trzeba wzmocnić całość konstrukcji
Napisano
Panowie ...jeszcze do jutra chwila cierpliwości...jak dojdą zdjęcia od Grzegorza , wszystko sie wyjaśni ....
Ale dopiero jak podepnę się do netu z drugim komputerem, jutro...

PZDR PATRON - FWP
Napisano
aha...napewno już teraz należy nadmienić że nieocenioną pomoc w sprawie silnika wykazali panowie Maciej i Stanisław Kęszyccy. Ich porady i bezpośrednia pomoc zaowocowały tym silnikiem który będzie napędzał w tym roku 7TP

FWP
Napisano
Mysle ze podzielam zdanie wszystkich tu piszacych: to fascynujace przedsiewziecie i ewenement na skale swiatowa. Ten czolg który byl mitem i legenda rosnie na naszych oczach. Mam nadzieje ze wydacie o tym ksiazke albo film dokumentalny! Pozdrawiam z ze Szkocji, z niecierpliwoscia czekam na zdjecia.
Napisano
zdjęcie jest na razie tylko poglądowe, że jest silnik i skrzynia, tak naprawdę ( prawdopodobnie do środy 18.02) nie za bardzo chcemy udzielać konkretnych informacji ponieważ na ten dzień wyznaczony jest termin rozstrzygnięcia pewnych bardzo ważnych dla Fundacji i całego projektu spraw. Mamy nadzieję że wszystkie rozmowy jakie są prowadzone zakończą się pozytywnie i będzie można przekazać do publicznej wiadomości niezwykle interesującą kwestię która bezapelacyjnie będzie precedensem na skalę krajową w kwestii ratowania reliktów polskiej myśli technicznej/ militarnej.
Bardzo proszę o cierpliwość, projekt 7TP zanajduje się w tej chwili w fazie kluczowych dla niego posunięć.

pzdr PATRON - FWP
Napisano
Wy tu pitu pitu, a inna sprawa jest poważna.

Panowie - POTRZEBNE GĄSIENICE !!!!!!!!!!!!!

Nadal brakuje na 1 szt. gąsienicy!!!

Szukamy nawet pojedynczych klepek, wszystko od Vickersa, 7 TP, C7P czy T-26 jest mile widziane.

Powiedzcie komu możecie, napiszcie gdzie możecie, etc.
Inaczej nie pojedziemy we wrześniu odbudowanym czołgiem, bo nie będzie na czym.
Napisano

Witam wszystkich:]
Pytanko mnie jedno nurtuje. Chodzi mi o mechanizm sterowania 7tp (nie pamiętam jak fachowo to sie nazywa, chodzi mi o to aby czołg mógł skręcać w lewo-prawo, zaznaczyłem miejsca na te mechanizmy na zdjęciu) jesteście w ich posiadaniu czy będziecie inaczej te kwestie rozwiązywać?

Napisano
Witam,
Jest nam niezmiernie miło poinformować iż w dniu dzisiejszym stało się faktem
Podpisanie pomiędzy Fundacją Wojskowości Polskiej a Kancelarią Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego „Porozumienia o wspólną realizację odbudowy czołgu 7TP”

Jest to pierwszy w historii przypadek zaangażowania bezpośredniego przez ten urząd ( i chyba nie tylko ten) w odbudowę ruchomego zabytku techniki militarnej okresu II RP.

Niniejszym pragniemy złożyć podziękowania :
Panu Prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu
Szefowi Kancelarii Prezydenta RP Piotrowi Kownackiemu
Dyrektorowi Gabinetu Prezydenta RP Panu Maciejowi Myszce
Panu Posłowi Arkadiuszowi Czartoryskiemu
I wielu innym którzy okazali pomoc przy tym przedsięwzięciu

Jako Fundacja Wojskowości Polskiej czujemy się niezwykle wyróżnieni iż osoby wymienione powyżej wyraziły zainteresowanie naszym projektem i Porozumienie zostało podpisane, dołożymy wszelkich starań aby PROJEKT 7TP był pierwszym i nie ostatnim przedsięwzięciem jakie zainteresowało najwyższe urzędy RP

Jacek Haber, Grzegorz Klimczak, Marcin Bajkowski, Leszek Kusiak
Czyli : Akagi, Panzergrześ, PATRON, Hartmann, Olo

DZIĘKUJEMY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie