Skocz do zawartości

Mróz a wykrywacz

gepard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam .Ostatnio na spacerku przy 7 stopniowym mrozie moj wykrywacz wariował przez pierwsza godzine cacy a po tem sam sie wyłanczal (baterie nowe ) czy mroz jakos wpływa na prace wykrywacza a moze na baterie ?
Napisano
Na dwóch dziewiątkach latałem średnio ok. 4-5h, tak czy inaczej pożeracz baterii, a na mrozie nie dłużej niż 40min. Myślałem, że się rozładowały, ale na następny dzień znowu na tych samych wycisnął 40 minut ;)
Napisano
może głupie pytanie - a czy temperatura ma wpływ na zmineralizowanie gruntu albo na perturbacje w możliwości dostrojenia wykrywacza do gruntu ?
Napisano
A moze by tak ogrzewacz do ciała? Widziałem z sklepach rurvival'owych takie ogrzewacze, w której bezdymnie tli sie knot nasiakniety benzynka ekstrakcyjna. Tylko czy zmiesciłby sie do pudełka z bateriami:)

Pozdrawiam!
Napisano
Nie wiem czy to spodobałoby się Twoim bateriom/akusom. Sam sprzedaję takie ogrzewacze, i emitują one temp nawet do 60stC; poza tym są zbyt duże aby umieścić je w piszczałce. Chyba, że ogrzewacze, które wkłada się do buta- te zmieściły by się, ale one wytwarzają do 75stC... Utrzymuje ciepło od 38-41stC, czas działania 6 godzin.
Napisano
Mi ostatnio padł i wariował Quatro. Chodziłem z nim ok 4 godzin po 3 stopniowym mrozie i zaczął się wyłączać. Zmartwiony zadźwigałem go do Vikinga ale tam właśnie mi powiedzieli że to wina baterii i sama cewka i elektronika jest ok. Jedyna rada to zapasowe baterie a nie aku gdyż lepiej wytrzymują minusowe temperatury.
Napisano
Witam, mróz ma wpływ na pracę wykrywki, są to dość skomplikowane urządzenia. Fizyki się nie oszuka, wraz ze zmianą temperatury zmienia się choćby opór, co ma wpływ na działanie układu. Pewnie niektóre są mniej czułe inne bardziej. Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Praca wykrywaczem w temperaturze poniżej +5 stopni C', może doprowadzić do uszkodzenia sondy wykrywacza.Występujące w niej naprężenia na skutek niskiej temperatury ,powodują zmiany napięcia zrównoważenia sondy,które są nieodwraclne. [nie dotyczy to wykrywaczy typu PI]Co z kolei, ma późniejszy wpływ na zasięgi i na prawidłowe wskazania dyskryminacji.Radzę powstrzymać się od takich posukiwań.Przy okazji i inna rada.Nie woźcie wykrywaczy w bagażnikach samochodu.Nie zawsze połączenia wlewu paliwa z bakiem są szczelne,szczególnie w starszych pojazdach.Opary benzyny ,czy ropy są bardzo szkodliwe dla wykrywaczy ,dotyczy to kabla zasilającego sonde oraz elektroniki wykrywacza.
Pozdrawiam
ALL
Napisano
Witam.
Tak dotyczy to wykrywaczy luzem , które nie są w szczelnie zamkniętych pokrowcach, jeśli wogóle takowe pokrowce są.
ALL.
Napisano
Używamy wykrywacze w temperaturach do -10°C, cewki czasami są pokryte lodem i nie mamy problemów z zasilaniem ani z działaniem cewki. Używam akumulatorki Energizer a kolega niedrogie z Lidla. Kolega stosuje ocieplacz z materiału na komorę z bateriami, ja zakładam bardzo rzadko.
Napisano
Mój Fisher na mrozie też się czasami wyłącza. Bateria szybko wskazuje 1/4, ale jak w domu odpocznie i się ociepli wskazuje wyżej więc ten typ tak chyba ma.
Napisano
Co do baterii to chyba akumulatorki hybrydowe będą tu najlepsze - producenci podają takie parametry pracy : (temperatura) od-20 stopni C. do + 50 C.
Napisano
Mój fisher F2 na 5-4 stopniowym mrozie działał bez zarzutu jedynie bateria trochę szybciej się wyczerpywała ale jak poleżała w domu to się zregenerowała.
Napisano
Soverign GT przy temperaturze -6 działa bez zarzutu, bateria bez problemu, nie zauważyłem też różnic w zasięgu. Problem to tylko twarda ziemia.
Napisano
dzisiaj bylem i nic sie nie dzialo tylko sie nie opłaca tak trzeba walic saperka jak kilofem takze mozna cos uszkodzic
Napisano
ja latam z garetem 2500 po mrozie , czesto tez po deszczu bez pokrowca (to przez lenistwo głupote) i poki co dziala i nic mu nie jest;d
Napisano
Jednorazowe obniżenie temperatury do -10 to nie problem, można kopać, ale jak przez kilka kolejnych dni i nocy jest temperatura poniżej zera, to grunt zamarza coraz głębiej, nawet pod ściółóką. Można przy wykuwaniu" gleby uszkodzić znalezisko, tak jak ja dzisiaj niemiecki kubek od manierki...:-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie