Widd39 Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 A tu perełka zbiorów. Sól Dehydrocholiczna (chyba dobrze napisałem) z zakładów LAOKOON S.A. ze Lwowa. Na spodzie pieczątka Darmowa próbka lekarska".
kowalinho Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 ...To sądzę, że niejeden z naszych używał maszynki Gillette. :-)
Dziadkus Napisano 16 Wrzesień 2010 Autor Napisano 16 Wrzesień 2010 to pewne - Gillette to jedna z firm, która miala oficjalne przedstawicielstwo na Polske - więc można jej produkty błokupic w sklepach 9a niekoniecznie sprowadzać z zagranicy)
bjar_1 Napisano 19 Wrzesień 2010 Napisano 19 Wrzesień 2010 Z dna okopu zajmowanego przez żołnierzy 2.komp.ckm 84 PSP, trafienie kolegi
kowalinho Napisano 8 Październik 2010 Napisano 8 Październik 2010 Przy okazji robienia porządków, zebrane w jednym miejscu, choć chyba jeszcze jakieś drobiazgi by się znalazły
links76 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 Wita. Czy ktoś mnie może oświecić. Ostatnio wpadło w moje ręce pudełeczko ze szklanym denkiem po kremie Nivea. Opisane jest tak jak to powyżej, ale posiada znaczek Polleny co wskazuje na produkcję powojenną. Jakie były przedwojenne wytwórnie tego kremu i jakie posiadały oznaczenia, oczywiście poza sławetnym Lotnik"-iem ?
bjar_1 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 Szklane denka od kremu Nivea" nie różniły się niczym od tych przedwojennych. Różnica tkwiła właśnie w wyglądzie blaszanej pokrywki ;]
links76 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 bjar_1 ja wcale nie mówię że miała tu być jakakolwiek różnica. Z tego co mi wiadomo to i wieczko jest takie same, i nawet treść napisu W domu i sporcie krem Nivea pielęgnuje skórę", tylko w górnej części widnieje znaczek nie Pollena jak napisałem wcześniej, tylko Polfa co nie zmienia faktu że został wyprodukowany najwcześniej w 1947 roku. Pytanie o wytwórców dalej aktualne.
links76 Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 Byla na przykład wytwórnia PEBECO w Poznaniu która ten krem produkowała przed wojną i powojnie zanim stała się Lechią, więc pytanie jaki znaszek ( lub jego brak -sama nazwa) powinna mieć na opakowaniu?
kowalinho Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Bo żołnierz też człowiek i myć się musi.
muslim Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Jako iż jest to jeden moich ulubionych tematów, postanowiłem pokazać kilka swoich drobiazgów aby rozruszać na nowo temat.
muslim Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Puszka na 20 papierosów Egipskich.Stan kiepski, ale cieszy bo znalezisko własne.
muslim Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 a tutaj to samo pudełeczko w pięknym stanie. Kiedyś się pewnie trafi ;]http://www.antiquepool.at/en/artikel/368.html
muslim Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 DINOL - radykalny środek do potu nóg.Obowiązkowy przy długich marszach ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.