pająk Napisano 24 Listopad 2008 Autor Share Napisano 24 Listopad 2008 Znalezione w sieci, być może jeszcze istnieje. Powojenny Star to nie jest, chociaż podobny. Boczne szyby przypominają mi PZInż. 923, ale może po prostu widzę to, co bym bardzo chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Listopad 2008 Share Napisano 24 Listopad 2008 A nie jest to czasem poczciwy ogórek" Jelcz? Tylko dach mnie dziwi... I czy to na pewno autobus? Z podobnych to był jeszcze Robur, tam też był różny mix wersji nadwoziowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 24 Listopad 2008 Share Napisano 24 Listopad 2008 Równie dobrze moze byc to cos francuskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 PzInż 723 to na pewno nie jest, porównaj tu: http://szymkrzysztof.republika.pl/motpol/motpol2/703.htmByć może to jakaś jednostkowa zabudowa oparta o Stara 25 ew. 20 bo do tych pojazdów najbardziej zbliżona jest konstrukcja przodu nadwozia ze zdjęcia. Co to jest konkretnie niestey nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 wg mnie starciokowo to wyglada - co nie zmniejsza wartosci tego pojazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 To co widać na zdjęciu to samo nadwozie autobusu i to chyba nieco obcięte. To, że nie przypomina żadnego powojennego polskiego autobusu może wskazywać na przedwojenne pochodzenie tego nadwozia. Wtedy produkowano je w krótkich seriach na zamówienie. Trudno jednak stwierdzić na jakim podwoziu powstał ten autobus. Gdzie wykonano to zdjęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 25 Listopad 2008 Autor Share Napisano 25 Listopad 2008 Niestety nie wiem, skąd jest fotka. Postaram się dotrzeć do autora, nie wiem czy się uda. Auto przypomina Stara 20, ale to chyba coś innego, Star ma bardziej pochyloną przednią ścianę. No chyba, że to jakaś pojedyncza zabudowa, jak zauważył HD1940. Przykład takiej zabudowy - meblowóz - na podwoziu Stara załączam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 25 Listopad 2008 Autor Share Napisano 25 Listopad 2008 Inny Star 20. Niby podobny ale to coś innego. na razie zagadka nie rozwiązana. Mam nadzieję, że go zlokalizuję i pojadę obejrzeć, może na miejscu by się coś wyjaśniło. Oczywiście zakładając, że auto istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 można tu popatrzeć www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?p=173087 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 drzwi kierowcy nie było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 warto spojżeć na:Star 50, Star 51 i Star 52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 http://img160.imageshack.us/img160/7/pierwszypolskiautobus14id8.jpgdużo podobieństw star jot 55orazhttp://www.olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/miasto/img/historia_kom23.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Może któryś z ZIS-ów .To ZIS 158 .Pozdro ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 http://www.kmkm.waw.pl/tabor/chausson/ a może coś z tego typu?z chaussonów?może ktoś z KMKM z Wawy by coś więcej wiedział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yott Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Prawdopodobnie...chociaż nie na 100% ...trafiłeś na autobus ani przedwojenny ani powojenny tylko...wojenny :-) Büssing NAG http://www.mkmlodz.webd.pl/strbussing.htm....inna opcja to MAVAG TR 3 albo TR 5 http://www.mpk.czest.pl/gfx_foto/foto_6.html ...albo inne pieroństwo :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Popatrzcie na układ okien i sam dach... raczej żaden z podanych wyżej. Też się zaczynam zastanawiać nad jakimś francuzem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 25 Listopad 2008 Share Napisano 25 Listopad 2008 Straszne jest to ze firm produkujacych autobusy sa w europie setki a z okresu lat 1930-1960 to wogole masakra bo jeden podobny do drugie plus rozmaite modyfikacje dla poszeczgólnych odbiorców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 26 Listopad 2008 Autor Share Napisano 26 Listopad 2008 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Faktycznie podobny do wojennego Mavaga albo Bussinga. Co prawda nie identyczny, ale wśród produktów tych firm będę szukał. Dotychczas przeglądnąłem chyba ponad tysiąc zdjęć w sieci i nie znalazłem podobnego. Co prawda szukam a wyczucie", bo specjalistą od autobusów nie jestem.Yott: ja go niestety rafiłem" tylko w sieci, póki co nie wiem gdzie zostało zrobione zdjęcie. Ciekawe jest to, co napisał ekspert od starych autobusów tutaj: http://syrena.nekla.pl/forum/viewtopic.php?t=560&start=630 Cyt: Po pierwsze to nie jest Star, nawet przerobiony, po drugie to jest autobus należący niegdyś do PKS-u (zwróćcie uwagę na środkowe okienko" na przodzie),po trzecie wykonany (może tylko karosowany) w naszym kraju, po czwarte dalej nie wiemy co to było.Jeśli adekk" podaje przypuszczenie, że auto mogło być karosowane u nas, to zastanawiam się, czy tak faktycznie nie mogło być. Co prawda nie znalazłem na ten temat żadnych materiałów pisanych ale już widziałem np. polski autobus na podwoziu Lublina, o którym nie ma żadnej wzmianki w literaturze. Przed wojną też wykonywano pojedyncze nadwozia np. na podwoziu Chevroleta.Jeśli to nie nasz produkt to ciągle pozostaje pytanie czyj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Intrygują mnie te ozdobne listewki, bo juz je gdzieś widziałem. Przypuszczenie, ze to jakas jednostkowa karoseria jest dalece prawdopodobne. Mam zdjecia, ktore robił mój tata w Mielcu, kolo roku 48(?), ze skarosowanym na autobus, właśnie w mieleckich zakładach, Studebakerem i Leylandem - i też w literaturze nie ma nawet wzmianki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastuszek Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 a to nie jest buda lokomotywy chałupniczo przerobiona na nadwozie samochodowe...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Stylem nadwozie to przypomina francuskie autobusy przełomu lat 40-50.RENAULT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 HISPANO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 BERLIET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 A tak na marginesie… skoro wspominano tu StaraBERLIET GLAZaskakujące podobieństwo....Ciekawe czy ktoś od kogoś zrzynał, czy też miała tu miejsce jakaś współpraca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2008 Share Napisano 26 Listopad 2008 Jeszcze jedna ewentualność przyszła mi do głowy…WH używał w dużej ilości francuskich ciężarówek. Być może jedna z takich ciężarówek została zdobyta, a potem przebudowana na autobus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.