grba Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 Właśnie przeglądam album 240 fotografii z dziejów" Ukraińskiej Powstańczej Armii... UPA to Армія безсмертних" armia nieśmiertelnych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Czy w albumie są także te zdjęcia?http://oun-upa.org.ua/gallery/na dole link do książki/Jedno ze zdjęć przedstawia przesłuchanie polskiego żołnierza-jeńca Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 W albumie są zdjęcia dowódców, pojedynczych osób, zdjęcia grupowe, zdjęcia żywych i zabitych upowców, mundurówka, odznaczenia, uzbrojenie, zdjęcia z przemarszów, obozowania, mycia się, posiłków, bratania się z ludnością cywilną, przysięgi, msze... Żadnych zdjęć wrogów UPA, zdjęć z pola walki".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 ten album jest w wersji elektronicznej http://cdvr.org.ua/army.php- chodziło mi o to,czy wersja papierowa ma te zdjęcia z oun-upa.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 Mam trzecie wydanie w wersji papierowej Lviv 2006.Nie ma zdjęcia z polskim żołnierzem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 W książce opisana jest po łebkach" historia upowcaq, który ukrywał się 48 lat przd KGB i doczekał na wolności niepodległości Ukrainy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Вояк УПА зліва розмовляє з вояком польського підпілля. Лемківщина. Літо 1947 р.To chyba jakaś propaganda ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczepciu Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Czy pod jednym ze zdjęć pisze - trupy żołnierzy upa? Jeżeli prawidłowo to odczytałem, to dobrze tak tym cholernym bandytom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pastuszek Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 pomsee z całym szacunkiem- a które podziemie miało przyjazne stosunki z innymi podziemiami?AK z AL, czy może Radziecka partyzantka z AK, a może z UPA??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 pastuszek czytaj ze zrozumieniem punkt 3 w kontekście tego co Ukraińcy (zachodni) piszą i mówią obecnie o UPA,pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Tak, widzialem jakieś zdjęcie w książce Motyki, podobno dowódców WiN i UPA w trakcie pertraktacji, ale wszyscy tam występują w cywilnych ciuchach.To mi wygląda na zwyklą upowską propagandę/mistyfikację ( o czym pisze pomsee w 3 punkcie).Niektóre sotnie chodzily w polskich sortach mundurowych, więc to pewnie dwóch Ukraińców sobie rozmawia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzieci3 Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Pomsee,coż takiego piszą?Ja jestem na bieżąco nie tylko co piszą,ale co robią ,co mówią,kto?jakie mają wizje".Ukrainki też pracują w naszej firmie,opowiadają co innego jestem z nimi na żywo.Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 A mógłbyś rozszerzyć to co piszesz? Bo nie łapię o co ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzieci3 Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Pomsee,co innego piszą co innego opowiadają my jestesmy na czubie" i nie słuchajcie dosłownych bredni którymi Was próbują pojednać.Podanie rąk przez głowy/po wodzie/ Kuczmy i Kwacha nic nie zmieniło u Nas normalnych współmieszkańców pogranicza,Boguś H wciąż jest zywy zresztą jak nasz Józio P.Oby to się zmieniło.Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Tez miałem w życiu trochę a nawet bardziej niż trochę wspólnego z Ukraińcami i zgadzam się z Tobą.I tak zadaje sobie pytanie po co nam aż tak ostentacyjna przyjaźń do nich, którą okazują co niektórzy politycy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzieci3 Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Nie widzę /nawet/porównania ilekroć rozmawiam z Naszymi ukrainkami,potrzeba czasu i p.Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
longwood Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 przyjaźń jest po to żeby ich odciągnąć od Ruskich.To akurat nietrudno odgadnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 longwood to akurat jest oczywiste ale pytanie o przyjaźni" padło w kontekście wybitnej niechęci Ukraińców (zwłaszcza zachodnich) w stosunku do Polski i Polaków.Taka przyjaźń w deklaracjach polityków a nienawiść wśród ludu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 pomsee, nie przesadzaj z tą ienawiścią wśród ludu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 Ja ją widziałem kindzal.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 20:51 16-11-2008 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzieci3 Posted November 16, 2008 Share Posted November 16, 2008 Kindzal jeśli chcesz dotknąć naszej przyjazni zapraszam na przejscie graniczne Hrebenne i na jarmarek w Rawie Ruskiej w każdą sobotę 4 km,od przejścia.Acha przyjedz Fiatem 126p,jest szansa że nim wrócisz.Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 dzieci3 nie gadaj: Jak pojedziesz trabantem to też jest szansa powrotu na kołach :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolas Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Eeee chyba nieco dramatyzujecie z tym UPA ... ile razy byłem na UA, tyle razy miałem podobne wrażenie - owszem, wśród pewnej grupy Ukraińców panuje idealizowanie UPA, ale równie spora liczba mieszkańców zachodniej Ukrainy nie specjalnie się nimi chwali. Podobnie z pisaniem o jakichś uprzedzeniach do Polaków - byłem wielokrotnie i zawsze spotykałem się z miłych lub przynajmniej obojętnym przyjęciem. Owszem czasem coś tam można na murze wymazane zobaczyć, no ale cóż ... w moim mieście też jest masa napisów antyżydowskich - tyle że nie mają z prawdziwym antysemityzmem nic wspólnego, bo dotyczą zwykle grupek durnych dzieciaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolas Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Z resztą co tu dużo mówić, wczoraj spijałem piwello z mieszkańcem Kijowa i panną z Kołomyji ... i bynajmniej nie planowali mnie ukatrupić. Rozmawialiśmy również o trudnej polsko-ukraińskiej historii i nikt nie krzyczał o izaniu paliakiw" i gierojach ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzeM Posted November 17, 2008 Share Posted November 17, 2008 Mieszkałem prawie pół roku (w 2006/7) w Stanisławowie (obecnie Iwanofrankiwsk) i nie spotkałem się z wrogością, wręcz przeciwnie. I to mimo, że wcale nie ukrywałem faktu, że mój pradziad na ochotnika bił Ukraińców w Przemyślu i Lwowie jako ochotnik Warszawskiego Batalionu Odsieczy Lwowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.