honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Witam.Kolega prosił mnie o id.tego orła.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
banderas Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Cze.Powiem krótko: zazdroszczę,zazdroszczę-gratuluję,gratuluję,gratuluję,gratuluję.pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Sorry za rozważania na temat miejsca znalezienia, ale zawsze jak widzę tej klasy fanta, to podnosi mi się poziom adrenaliny i słabiej kontroluję to co piszę.A swoją drogą to zawsze intrygowało mnie pytanie - co w armii carskiej robiono z umundurowaniem i emblematami starych wzorów wycofanymi z użytku? Niszczono je? A emblematy z mosiądzu odsyłano do huty? Może ktoś zna na nie odpowiedź?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 a nie było czasem przekazywane na poligony i strzelnice, tak aby rekrut miał mundur, bez dodatkowych wydatkow podczas reformy?pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted December 12, 2008 Author Share Posted December 12, 2008 Witam.Skoro w innym poście zapodałem gdzie fant był znaleziony,więc nie mogę i tu tego pominąć.Jak podawałem: Warszawa,okolice Fortu Bema,środek ścieżki ogólnie dostępnej w Lasku na Kole.A niech to,parę kolejnych dni poszukiwań i nic. I niech mi ktoś powie ,że to nie był strzał(mam nadzieję,że nie życia) roku.Pozdrawiam Was wszystkich,Niech Wam aura sprzyja,a ziemia lekką będzie. :o) *** Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 Produkt końcowy. ;o) * Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 ;o jak mozna to poprosze fotki na total84@o2.pl tak jak pisal pomsee, stosowany do 1857r...Piękny!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Jest to rosyjski orzeł z czako wz. 1829. Pierwotnie nosił go na czako prawdopodobnie żołnierz 14 sofijskiego pułku piechoty, istniejącego w latach 1829-1833 (bo pułki jegrów miały na czakach z tego co pamiętam emblematy przedstawiające płonący granat). Po przeformowaniu pułku na tarczę amazonek nałożono w 1833 r. dodatkową tarczkę z innym numerem i używano aż do wojny krymskiej. Czasami trafiają się takie orły w miejscach związanych z Powstaniem Listopadowym, ale jest to znalezisko raczej rzadkie.Gratuluję i pozdrawiamSZZ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Zgadza się, elementy umundurowania można donosić aż się podrą, ale mosiężne guziki i emblematy takie jak orzeł czy płonący grant zużywają się praktycznie tylko podczas czyszczenia. Co z nimi więc robiono, gdy np. kiwier, do które były przytwierdzone, rozpadał się na skutek zużycia?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 Lieti, ptica, w rieku!" - i buch do fosy...A tak na serio, to pewnie był jakiś centralny ecycling" mundurowej galanterii, w końcu własność wojskowa/państwowa podlegała zwrotowi do magazynu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Ten trafił do ziemi w latach 1833-1857, ale raczej w 1857.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 I jeszcze skąd wiem, który to był pułk 14:http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=35&n=numb&fn=numbс 1829 по 1833 14-й егерский полк с 1829 по 1830 2-й Бугский уланский полк № с 1829 по 1833 Нарвский гусарский полк № с 1829 по 1833 Софийский пехотный полк № с 1829 14-й Оренбургский Линейный батальон № с 1829 14-й Сибирский Линейный батальон № с 1830 по 1833 Ольвиопольский уланский полк № с 1833 по 1856 Могилевский пехотный полк № с 1833 по 1856 Полоцкий егерский полк № с 1833 по 1862 Ямбургский уланский полк № с 1833 по 1862 Митавский короля Вюртембергского гусарский полк № с 1856 по 1862 Олонецкий пехотный полк № с 1856 по 1860 Арзамасский драгунский полк № с 1858 по 1862 14-й Кавказский Линейный батальон № с 1860 по 1862 Малороссийский (Принца Альберта Прусского) драгунский полк № Orły na czakach - z tego co wiem - nosiły pułki piechoty liniowej.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZZ Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 Jestem pod wrażeniem. Taki fant to mógł wyjść moim zdaniem tylko na jakimś śmietniku koło cytadeli albo fortu Śliwickiego albo carskich koszar istniejących od I połowy XIX w. (np. kompleks przy Podchorążych) albo to ściema, że w Warszawie a wyszło koło Modlina.Tak czy siak gratuluję znalazcy.Niech poszuka jeszcze w miejscu znalezienia to może znajdzie cyfrę/cyfry z nakładanej tarczki i 4 zaczepy z tyłu orła, bo widać że puściły luty.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Witam.Kolega prosił mnie o id.tego orła.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Mocowanie chyba w czterech punktach.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 14-stka,ale...* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 ...ale znaleziony z tarczką...* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 Witam.Dzięki za szczegółowe informacje.To co miałem z fotek to wysłałem.Miał kolega fart.Znalezisko z Wawy.Pozdro.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 ...Która pasuje idealnie.Proszę o id. orła i wyjaśnienie dlaczego 14-stka była zasłonięta.Pozdro.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Święty Jerzy zabijający smoka,wskazuje na carat.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted November 5, 2008 Share Posted November 5, 2008 po zmianach mundurowych i po odzyskaniu niepodleglosci przez Polskę, takie rzeczy trafialy do kazdej dziury w poblizu koszar czy poligonów Zaborców.. dlatego np na poligonach znajduje sie wlasnie klamry czy orly od pickelhaub itp..jeszcze raz gratuluje!!jezeli z pobojowiska to pewnie trafienie zycia..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Orzeł 14 pułku piechoty, na zdjęciu widać po co tarcza.GRATULUJĘ KOLEDZE!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Śliczności rosyjski orzeł na pelcie z czaka piechoty 14 pułku stosowany chyba do 1857 r. Tarczka świadczy o tym, że po prostu orła 14 pułku stosowano w innych jednostce, może to nawet polowa przeróbka - super fant!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 18:18 04-11-2008 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Witam!O kur#&....!!!14-й пехотный Олонецкого Его Величества Петра Короля Сербского полкCudo... aż się nie chce wierzyć, że oryginał!Dałoby radę lepsze fotki na maila dostać? /detektor2@tlen.pl/Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
honker Posted November 6, 2008 Author Share Posted November 6, 2008 Panowie dzięki za docenienie znaleziska.Do Danieloff:Jaka rzeka i które zakole? :o) A poważniej,sądzę,że galanteria metalowa niestety była odzyskiwana i odsyłana do hut. Pozostało tylko to co zagubione i przypadkowo nie zdane. W przeciwnym wypadku każdy z nas miałby bogatą kolekcje. Pozdro.* Link to comment Share on other sites More sharing options...
glock07 Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Orzeł z 14 to po prostu hicior. Stawiam na kolege honkera. Gratulacje. Honker szykuj się na wyjazd do Stargardu. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
honker
Witam.Kolega prosił mnie o id.tego orła.*
30 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.