stella Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Witam wszystkich,pod koniec 2004 r. na Mazurach znaleziono sztandar 144 Puku Kaszyrskiego z 1914 r. Była informacja w prasie, że odkrywcy przekazali go wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków w Olsztynie. Upominała się o znalezisko ambasada rosyjska.Wczoraj napisał do mnie Rosjanin z Briańska, gdzie przed wybuchem wojny stacjonował ten pułk. Pytał o dalsze losy sztandaru - czy przekazano go Rosji, czy trafił do jakiegoś muzeum? W Briańsku bardzo by chcieli zawiesić ten sztandar w miejscowej katedrze - w pułku służyli głównie mieszkańcy miasta i okolic, pułk poniósł ogromne straty w 1914 r. na Mazurach. Czy ktoś ma jakiekolwiek informacje, co się stało ze sztandarem? W biurze wojewódzkiego konserwatora w Olsztynie nie wiedzieli - sprawdzają...Jestem dziennikarzem łódzkiej Gazety Wyborczej, mój mail - michal.jagiello@lodz.agora.plZ góry dziękuję za pomocMichał Jagiełło
Horhe Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Nim Ambasada Federacji Rosyjskiej następnym razem wysunie takie prośby (roszczenia), to niech się rozliczy z nieoddanych polskich przedwojenych zbiorów. To jest temat dla dziennikarzy! Nawet polskie przedwojenne sygnatury nie są zatarte! Ale wedle polsko-rosyjskich umów wszystko już nam oddali!!! Kpina!
Molke Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 No to co roszcza i czy maja pawo o juz chyba inny temat wywolujacy wiele uczuc mieszanych. Pytanie brzmi czy ktos wie co sie stalo z owym sztandarem? trafi/ł do odpowiedniego muzeum czy zasilil kolekcje jakiegos pana z grubym portfelem?
Frozzer Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 z tego co wiem, jakiś czas temu sztandar był w konserwacji na zamku królewskim w warszawie. Widziałem nawet jego zdjęcianiestety ale nie ma tu mowy o zawieszeniu czegokolwiek - bo to nie jest płótno, tylko jego strzępy i insygnia. Najlepiej zachowana była jedynie wstęga okolicznościowa
PATRON Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 może off topic , ale zawsze mi się przypomina gdy mowa o zwrocie czegoś Rosji...Jałta , siedzi Churchil, Roosvelt i Stalin ...w pewnym momencie Churchil wyciąga z kieszeni papierośnicę piękna złota i pokazuje ją wszystkim , ci cmokają i podziwiają a w środku jest grawerka Premierowi wdzięczny naród"..mija chwila i Rosvelt wyciąga z kieszeni platynową papierośnicę, cmokają oglądają a w środku grawerka Prezydentowi naród "Po chwili Stalin wyciąga cygarnice złoto, platyna, diamenty, szmaragdy itp itd... cmokają ślinią się ...a w środku grawerka Radziwiłowi - Branicki "ot to tak w kwestii zwrotówPATRON
PATRON Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 a tak poza tym to większość tutaj o ile dobrze kojarzę to lubimy gazetę wyborczą...prawie tak jak fakt i Super express.pzdr PATRON
tombspider Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Eh... żeby tak wymienić ten sztandar w zamian za naszą tankietkę z Kubianki... marzenie
woytas Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Jest okazja wynegocjowac conieco - byle nie bylo jak z samoltem co z Krakowa odlecial na zawsze do Berlina...
01dalton Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 a co w Kubiance jest jakaś tankietka ? Mi sie wydawało że raczej w Kubince ;}.
tombspider Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 oj czepiasz się... klawiatura mi się spłoszyła i tyle : )
Swiety82 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 PATRON z tym lubieniem, to bym dołożył jeszcze portal o2 z całą świtą dziennikarzy :)A to co powędrowało do Rosji nie wróci, i radzę się do tego przyzwyczaić... od ruskich to nawet ludzie nie wracają :)
Pyra75 Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 @stella , jak widzisz nie warto zakładać takiego tematu, na 10 postów tylko 2 na temat, od Niemców to już wszystko odebraliśmy, do nich nikt nic nie ma, tylko do Rosji. Ludzie nie wracają, ha ha, kanibale ?Co drugi z niemiecko brzmiącym nickiem i mieszkający w Breslau lub innym Sreslau.A co do tematu, to pewnie niedługo wypłynie na serwisach aukcyjnych, bo jak ci co to niby dostali nie wiedzą, to jakby już przepadło.
majros Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 Witam. Sztandar jeśli by się znalazł można by go oddać Rosjanom. W wątku były sugestie że i tak ktoś go kupi w mniej lub bardziej legalny sposób. Lepiej oddać go Rosjanom, niech rodziny weteranów pułku się cieszą że po tylu latach sztandar wrócił do ojczyzny. Tej sprawy nie traktowałbym emocjonalnie, że oni nam nakradli wiele zabytków, to my im nic nie oddamy. U nas i tak jak go nie ukradną to spocznie za grubą szybą albo wyląduje w szafie. Bez większych emocji zwiedzający będą przechodzić obok. Pozdrawiam.
kopacz09 Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 to był zwykły szrot , za którego panowie dostali dyplomy . ciekawe czy powinni go w ogóle ruszać z ziemi , nie mając pojęcia o konserwacji i obchodzeniu się z takimi przedmiotami .pewnie jeszcze połowę pogubili :) szczerze to za możliwość kopania w tym bardzo dostatnim terenie to chyba każdy oddał by te kawałki szmat :) czy to jest aż takli sukces ?????media itp.
Molke Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 A tak kolega zazdrosci im tego dyplomu bo nie rozumiem? Mogli wogole nie ruszac albo opedzlowac go w dowoly sposob i bylo by lepiej? Ja sie ciesze ze postepujac uczciwie oddali ten szrot" w odpowiednie rece. Podobnie jak kol.Majros uwazam ze powinnismy oddac go Rosjanom i niech sie ciesza bo chyba oni go najbardziej docenia. Zapomnijmy wreszcie o tych starych wasniach dzielacych wiecznie Polske z kazdej strony. Dajmy wreszcie spokoj minelo tyle lat i rok za rokiem mowa jest o pojednaniu. Czy ten sztandar naprawde jest nam tak bliski by byl u nas? Jesli ma on byc kolejnym klinem w jakimkolwiek porozumieniu miedzynarodowym to powinien zostac w ziemi.
skolcio Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 Sądzę, że powinni coś naszego za niego wynegocjować. Tyle nam pokradli, że miło by było gdyby coś zwrócili.
Łukasz Napisano 26 Październik 2008 Napisano 26 Październik 2008 Ostatnio na aukcji w Rosji widziałem polskiego orzełka. :-)))))))))))))))))))))) Machniem? heehehehee
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.