KZ Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 @pomsee:)No dobra. Dam ci już spokój :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 O Jezu, dzięki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Widzę że właśnie się rozpoczęła i tu na Forum Odkrywcy ostra walka przedwyborcza o [bardzo] ciepłe posadki europosłów. Aby nie było, że i ja chcę agitować [za lub przeciw] najprawdziwszym z prawdziwych Polaków, to dodam jedynie, że puki co to nie planuję wzięcia udziału w tych wyborach. A to z prostego powodu - nie bardzo jest na kogo głosować moim zdaniem. Bo wybór pomiędzy nieudacznikami, a nawiedzonymi fanatykami, czy też liberałami udającymi w żenujący sposób lewicę, to wg. mnie żaden wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Czytając ie planuję wzięcia udziału w tych wyborach" myślałem, że chcesz kandydować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 a szkoda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 balans, po raz kolejny - w Polsce nie ma liberałów, wszyscy tzw.politycy ,to lewica.Czyli złodzieje okradający uczciwie pracujących, o rozdający ich ukradziony majątek między meneli i dziwki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 UPR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 miałem na myśli partie obecne w parlamencie czy chociażby mediach.UPR rzeczywiście jest liberalna.Ale proponuję, by przez szacunek dla rtm.Pileckiego nie zamiecać tego wątku wycieczkami politycznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2009 A już mi się zdawalo że wymiana poglądów" pomiędzy KZetem i Pomseeem, to szczyt ignorancji... Okazuje się tymczasem że są jeszcze większe autorytety" starające się obrócić czyjeś bohaterstwo na SWOJE polityczne zboczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 Może potrzebne jest podforum polityka i nieobyczajność" ???Ad merituum :Mogli nasi politycy wziąść się na sposób , i lobbowanie na rzecz upamiętnienia rtm. Pileckiego rozpocząć np w Yad Vashem ? Jest to instytucja będąca autorytetem w sprawach Holocaustu , a więc i Auschwitz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 15 Kwiecień 2009 Share Napisano 15 Kwiecień 2009 wymiana "poglądów pomiędzy KZetem i Pomseeem, to szczyt ignorancji...":) Spytaj może kogos starszego, to ci wyjasni o co chodziło w tej wymianie zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2009 no comment ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 kindzal wzruszająca jest Twoja troska o czystość ideologiczną tego wątku jednak dla mnie najważniejsze jest to, że się z KZ w końcu porozumiałem w pewnej nieuchwytnej dla Ciebie, błahej sprawie powiązanej z meritum w dość swobodny sposób.Pozostaje mi tylko dołączyć się do rady KZ z dodatkową sugestią abyś starł się dokładniej rozumieć tekst pisany drukiem.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 07:25 16-04-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Prrrrrrrrrrrr....Miło, że udaje się Wam dyskutować o ważnych sprawach w sposób prawie cywilizowany ( a gdyby jeszcze nie osobiste utarczki byłoby miód-malina ). Tyle, że nijak ma się to przedmiotu dyskusji.Wg mojej skromnej wiedzy Uchwała PE miała uczcić pamięć WSZYSTKICH ofiar systemów totalitarnych XX wieku. Bez wymieniania narodów czy poszczególnych ofiar ( wg mnie uniwersalne i obiektywne podejście ). W innym przypadku każde z państw członkowskich przedstawiłoby listę tysięcy WAŻNYCH nazwisk ( uznający tym samym, że szary człowiek był tylko pyłem marnym ). Abstrahując od tego, czy możliwe jest stworzenie takiej listy, zakładam że dyskusja skończyłaby się w następnej kadencji PE.Tym samym uważam, że robienie rabanu że takie czy inne nazwisko się nie pojawiło to tylko gra polityczna i cyniczne wykorzystywanie okazji, by pokazać, że X jest prawdziwym patriotą a Y to sprzedawczyk i kanalia.A, żeby nie było wątpliwości:http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0213+0+DOC+XML+V0//PL&language=PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Człowiekśniegu - prrr..:)To nie była uchwała tylko rezolucja.Owszem miała uczcić pamięc ofiar, ale miała tez ustanowić specjalny dzień pamieci ofiar totalitaryzmu, który miał przypadać w dniu śmierci Pileckiego. Od dawna, od miesięcy było to uzgodnione miedzy wszystkimi polskimi posłami, Sariusz-Wolski wypowiadał się, że poprawka ustanawiająca ten dzień zostanie poparta. Zorganizowano specjalna wystawe ku pamięci Pileckiego, wydawało się, że rzecz jest przesądzona.Niestety, m.in. głosami polskich europosłów, dnia pamieci nie uchwalono, a tym samym sprawa uczczenia rtm. Pileckiego przepadła. Nawet w tak waznej sprawie nasi europosłowie nie potrafili sie porozumieć i głosowali tak, jakby nie byli Polakami.Teraz posłowie, którzy byli przeciw, złożyli tzw. korekte głosowania, tłumacząc, że poprzednio to był bład techniczny... Korekta ma miejsce 2 tygodnie po głosowaniu, po nagłośnieniu sprawy w mediach... Zgodnie z unijnymi procedutami korekta nie zmienia w żaden sposób wyników głosowania.Szkoda, że nie ustanowiono Dnia Ofiar, a rtm. Pilecki nie został jego patronem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Hm, ale znana Ci jest data 23 sierpnia jako Europejski Dzień Pamięci Ofiar Stalinizmu i Nazizmu? I wiesz, że ma to związek z datą podpisana paktu Ribbentrop-Mołotow?I zapewne wiesz również, że poza niesmakiem wywołanym mętnymi tłumaczeniami jest jeszcze jeden aspekt- że przepadły w głosowaniu ( ja znam taką wersję ) wszystkie odnośniki do poszczególnych osób i nazwisk? PS Wytłumacz mi, co ma rotm. Pilecki do m.in. takiego uzasadnienia rezolucji i wybranej daty: uwzględniając swoje liczne poprzednie rezolucje dotyczące demokracji i poszanowania podstawowych praw i wolności, w tym rezolucję z dnia 12 maja 2005 r. w sprawie sześćdziesiątej rocznicy zakończenia II Wojny Światowej 8 maja 1945 r., z dnia 23 października 2008 r. w hołdzie ofiarom Wielkiego Głodu na Ukrainie oraz z dnia 15 stycznia 2009 r. w sprawie Srebrenicy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Od czasu do czasu trzeba sie na kimś wyżyć, nie ?A powracając do tematu to mogę jedynie dodać, że jestem doslownie wściekly przez sam fakt że tzw. elyta zrobila sobie z pamięci o rtm. Pileckim jakąś karte przetargową w swoich brudnych politycznych gierkach ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KZ Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 kindzal - jaka elita?Miej pretensje do tych, co głosowali przeciwko. Gdyby zostawili na boku swoje polityczne animozje, nie byloby afery. Nawet gdyby wnioski przepadly, przynajmniej nie odbyloby sie to głosami samych Polaków. Partyjny interes przesłonil sprawe uczczenia bohatera i jestem wściekły tak samo jak Ty.Człowieksniegu - albo za mało wiesz na ten temat, albo manipulujesz. Poczytaj sobie ten wpis wraz komentarzami:http://bukojer.salon24.pl/512212.htmlZ mojej strony kończę dyskusję w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Jaka elita ? Ano żadna, z tego tez względu użylem slowa elyta" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 KZ, masz rację- dyskusja, w czasie której jeden wie wszystko i ma lek-turę na całe zło, a drugi jest uznany za mało-wiedzącego lub manipulatora nie ma sensu.Nie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Panowie, politykę uprawiają u nas ludzie, dla których działalność publiczna jest sposobem na dostatnie życie. Oni nie uszanują żadnej świętości czy autorytetu jeśli tylko dojdą do wniosku, że im to się jakoś opłaci w tym sensie, że ktoś o nich usłyszy i przełoży się to na liczbę oddanych głosów.Możliwe, że niektórzy z nich wierzą w to co robią, w końcu nie każdy polityk jest człowiekiem pokroju Ryszarda Czarneckiego. Większość jednak chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 16 Kwiecień 2009 Share Napisano 16 Kwiecień 2009 Pomsee - zgoda, tak to jest w systemie demokratycznym. Pierwszym zadaniem polityka jest byc wybranym bo inaczej przestaje byc politykiem. I sam powiedziales: im sie to jakos oplaci w tym sensie, ze ktos o nich uslyszy i przelozy sie to na liczbe oddanych glosow". Wiec nie zwalajmy na politykow. Jezeli nie poniosa za ten uczynek odpowiednich konsekwencji od polskiego glosujacego to tylko tego glosujacego o to mozna winic. A najwyrazniej nie spodziewaja sie odpowiednich kosekwencji bo inaczej by w takim wypadku postapili. Do duzego stopnia wierze za spoleczentwo ma takich politykow na jakich zasluguje. Dla przykladu, wszyscy rozdzieraja szaty ze politycy lza. A zarazem w wiekszosci chca (a) zeby rzad dla nich zrobil x,y,z etc i (b) placic mniej podatkow. Jak im polityk powie ze to niemozliwe to na niego nie glosuja. Czyli stwarzaja naturalna selekcje takich a nie innych politykow a potem obwiniaja selekcjonowanych za rezultaty przez nich zrobionej selekcji. Jest to absurd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Jarosław Kaczyński w czasie swojego przemówienia na Radzie Politycznej PiS powiedział, że w odróżnieniu od Platformy Obywatelskiej PiS chce służyć interesom Polski i Polaków. Jako przykład, który określił jako ajdrastyczniejszy", podał odrzucenie głosami m.in. eurodeputowanych PO wniosku o ustanowienie dnia rotmistrza Witolda Pileckiego. - Bali się, chcieli być poprawni - grzmiał prezes, a z sali słychać było okrzyki Hańba!". http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6512926,Prezes_PiS_o__najdrastyczniejszym__przykladzie_nieudolnosci.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Słowa tego mistrza demagogii może tylko posłużyć jako dowód na to jak koniunkturalnie politycy wykorzystują wszystko co mogą w walce z oponentami.Tu nie ma świętości, liczy się cel - dokopać politycznemu wrogowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.