Ostoja Napisano 19 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2008 WitamJak to jest ze wydawana za komuny seria olty Tygrys" nadal cieszy sie duza popularnoscia i jest w cenie. Szczegolnie tomiki z pierwszych lat (od 1957) w tzw.duzym formacie"? Czy to bardziej pasja kolekcjonerska czy tresci tam zawarte nie mijaja sie z prawda i sa pominiete" przez cenzure?Np.: http://www.allegro.pl/item346579843_ludzie_z_innego_swiata_e_rozlubirski_1_wyd_.htmlhttp://www.allegro.pl/item346570398_wielki_dzien_dywizjonu_303_b_arct_1_wyd_.htmlpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 a dlaczego narod oglada Klosa i 4 tankistow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 bo zafajdana 'wolność' po 89 roku nie wyprodukowała lepszego serialu? Albo chociaż który by w ułamku nawiązywał poziomem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 A nostalgia? Oczywiście nie za tym zaj****** systemem, ale za młodością oraz narodzinami autentycznej pasji...Pozdro!PS. M.in. z tego powodu kompletuję stare" Miniatury Morskie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 i wielu rzeczy nigdy nikt nie zrobi - wole ekranizacje potopu niz ogniem i mieczem - plenery i zero komputerow.Ja mam w biblioteczce kilkadziesiat tygrysow i czasami siegam do nich - bo sa warte tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Czterech pancernych ciągle co jakiś czas odgrzewają i zawsze dużo ludzi zasiada przed telewizorami, to po prostu są ekranizacje gdzie fabuła przewyższa efekty, a dziś jest na odwrót, efektami próbują nadrobić kiepską i naciąganą fabułę..... ot co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 19 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Panowie! temat jest o ksiazeczkach olty Tygrys" a nie o filmach. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Panie! A o czym ja napisałem!? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Mowglyn, sorki - ty napisales na temat:) Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 No, to będzie o dużych" Żółtych Tygrysach! Z tych samych, nostalgicznych, powodów darzę sentymentem wspomnianą serię. Sięgnąłem po nią jeszcze w szkole podstawowej. Tematyka militarna, drugowojenna, zróżnicowana co do teatrów działań, przystępna forma i treść. Jeśli zaś chodzi o sprawy cenzuralne, to niestety przez cały czas czuwała nad tym przedsięwzięciem cenzura. Ważniejszy chyba był jednak odpowieni dobór (selekcja) tematów i autorów. Z tego co pamiętam pierwsze tomiki były niemal wyłącznie poświęcone tematyce spoza terenu Polski (z wyjątkiem amachu na Kutscherę" oraz Cichociemnych"). Pozdro!PS. Aha, klasyczne dla komunistycznej propagandy kwiatki" zdarzały się i w dużych" Tygrysach, np. Tropem jaszczurki", Sztylet Burego"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 20 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Tygrysów wydano cos ponad 600 szt.? A czy sa jakies wazne wydarzenia z okresu II w. ktore nie znalazły sie na łamach tej serii. Chodzi mi o tematy z wyłaczeniem takich oczywistych spraw jak Katyn, Armia Krajowa itp.. bo wiadomo ze cenzura nie pozwoliłaby na pokazywanie Sowietów w złym swietle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Ja mam pytanie do miłośników tych książek... Kiedyś mój znajomy opowiadał mi, że jedna z części Tygrysów" była poświęcona bitwie, jaką stoczyły oddziały KOP - Wilejka" i Wołożyn" z oddziałami niemieckimi pod miejscowością Podolany. Czy wiecie coś może na ten temat?Pozdrawiam szczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 niektóre z tych Tygrysów" to niezła literatura faktu , po odsianiu papki ideologicznej i propagandowej-błędne jest mniemanie o ingerencji cenzury - tu sama nadgorliwośc autorów zawstydzała cenzorówPłatny Zdrajca Pachołek Moskwy - Leszek Moczulski także wydalił z siebie kilka tygrysów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Np. Krach Siwej Czapli". Co najmniej dwa wydania! Nakład? Gaża? Chociaż w świetle ostatnich stwierdzeń autora może to po prostu być fałszywka SB wydana pod jego nazwiskiem... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 20 Kwiecień 2008 Share Napisano 20 Kwiecień 2008 Aha, byłby zapomniał. Dla wszystkich entuzjastów NATO dedykuję dwa tomiki Sensacji XX wieku" (nie mylić z produktami rzekomo innego TW - Bogusława W.) autorstwa Leszka Moczulskiego pt. Szpony czarnego orła" oraz Kowboje i rakiety"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.