Skocz do zawartości

Magnes neodymowy

Bielkówko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
70 to naprawdę minimum. Sam używam 70x30 i tam gdzie muł to i ten nie daje rady, a fanty są na pewno, dlatego musiałem brodzić w zbiorniku wodnym i ręcznie odgarniać muł - dopiero wtedy wspomagałem się magnesem,
Napisano
Przy większości lub nawet każdym magnesie jest napisane coś takiego : abezpieczenie antykorozyjne: powłoka Ni+Cu+Ni. Nie stosować w wodzie." Czyli niby nie wolno wrzucić go do wody ? Czy po założeniu obudowy ten zakaz" już nie obowiązuje ?
Napisano
Ja wam panowie powiem tak , kupno takiego magnesu to jest bardzo nieopłacalna sprawa , jak masz niefart to można już na pierwszym rzucie utracić , sam już tych magnesów miałem kilka jak jeszcze były tanie , pod wodą jest cała masa róźnych konstrukcji , kamieni , korzeni , drzew i tak dalej , i czasem po prostu takiego magnesu nie da się już wyciągnąć ... Już lepiej odkładać kasę i brać wykrywkę jakąś lepszą przynajmniej marne szanse na stratę...
Napisano
Musiałeś mieć albo tatalnie nieprawdopodopnego pecha albo zawiesiłeś magnes na sznurku do snopków:)

Używam liny polipropylenowej o średnicy około 10mm i jeszcze nigdy nie miałem problemów z wyciągnięciem magnesu
Napisano
Karol to wyjątkowy przypadek:)

Ja tam nie urwałem maga, na magnesowym forum też informacje o takich akcjach pojawiają się sporadycznie, a łowi całkiem sporo ludu.
Napisano
Wyżej opisane są magnezy wyciągnięte z dysku. Kolega Wodzu pisze, ze je połączył i to właśnie mnie interesuje jak ? Jeżeli ktoś ma zdjątko lub rysunek takiego połączenia to dajcie na forum. Pozdrawiam.
Napisano
Poradziłem sobie sam :-)Wyciągnąłem magnesy z dysku, obróciłem je plecami do siebie, pomiędzy nie włożyłem płytkę ołowianą (dociążyłem ustrojstwo) skręciłem to razem dwiema śrubkami 3mm. Następnie uciąłem 30cm linki i przymocowałem do śrub pomiędzy magnesami - rozwiązanie o wiele lepsze niż takie mocowanie z jednej strony. Magnes nie ześlizguje się z przedmiotu. Dodatkowo neodym jest z 2 stron więc niezależnie jak mój wynalazek upadnie to zawsze się przyklei (oczywiście jak będzie miał do czego:-)) Z początku wydawało mi się, że co takie małe magnesy mogą szarpnąć no i szczerze mówiąc się zdziwiłem- rzeczywiście mają dużą moc mimo niewielkich wymiarów. Wieczorem wrzucę foto mojego wynalazku :-) Pozdrawiam.
  • 6 months later...
Napisano
Czy połączone magnesy neodymowe o danej powierzchni x maja taka samą wartośc przyciągania (włąściwości) jak jeden w całości o takim samym polu powierzchni ?
Napisano
Kolego Stock84 ja używam liny 8mm i mam maga 50x40 ale wież mi że nieraz byłem z Karol_K na łowach w okolicach Wrocławia i tam naprawdę jest przerąbane.Ja sam miałem zaczep na kamieniołomie zaklinował się miedzy dwoma blokami granitowymi,ale nurkowanie pomogło.
Pozdrawiam
P.s Zawsze zostaje w ostateczności albo rwanie samochodem albo wyciągarka ręczna.
  • 4 weeks later...
Napisano
Kiedyś też zastanawiałem się nad kupnem większego" magnesu. Ale sobie odpuściłem, bo starym i tak nic nie wyciągnąłem ciekawego (nie dlatego, że nic nie chwytał, tylko, że nic nie było) - i po prostu odpuściłem. Duża część jednak stawko w lesie to dosłownie 20 cm wody, reszta muł lub bagno. I teraz rzucam pytanie, odnośnie tego 70x30:

czy taki magnes rzucony bez żadnego silnego zamachu na błoto będzie odpowiednio szybko spływał na dno? Bo stosunek średnicy takiego magnesu a jego wagi, która wynika tu m.in. z grubości jest w tym sensie duży, że magnes będzie chyba bardzo powoli opadał?

K.
Napisano
O ile z osiąganiem dna magnes tej wielkości problemu nie ma, to nie ma co liczyć na nadzwyczajną penetrację dna (ale tu i rzut studzienką kanalizacyjną nie pomoże, jak fanty z mule głęboko) i trzeba tyczkę montować.
Napisano
Witam Wszystkich bardzo serdecznie,,, mieszkam na stale w Italii za kilka dni ma do mnie przyjechac kumpel z polski chce mi kupic ten magnes,,,jednak obaj nie mamy zielonego pojecia czy warto? czy aby cos nim da sie wyciagac z wody,,, widze ze w Polsce ludziska bardziej sa rozgarnieci w tym temacie niz u mnie w makaronowni ;)wiec jesli ktos z was moglby cos podpowiedziec to bede wdzieczny,,,, Pozdrawiam http://allegro.pl/uchwyt-magnetyczny-51x60-95-n-u-z-uchem-neodymowy-i2584449262.html
  • 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie