michal1514 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 tak ale 70 to jest dużo większy wydatek.55 nie da rady w malych stawach ?
Thomson. Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 70 to naprawdę minimum. Sam używam 70x30 i tam gdzie muł to i ten nie daje rady, a fanty są na pewno, dlatego musiałem brodzić w zbiorniku wodnym i ręcznie odgarniać muł - dopiero wtedy wspomagałem się magnesem,
michal1514 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 No nic, w takim razie widzę, że trzeba będzie dozbierać do 70x30 :).sidzokFakt, nic nie ma - źle się wyraziłem :).
sidzok Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 no właśnie mam tego 70/30 i czuję ten niedosyt:/ ale jak się niema co się lubi to się lubi co się ma! :)
Thomson. Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Dobrym rozwiązaniem było by włożenie w obudowę dwóch takich magnesów. Sądzę, że efekty byłyby już znaczne.
michal1514 Napisano 8 Styczeń 2012 Napisano 8 Styczeń 2012 Przy większości lub nawet każdym magnesie jest napisane coś takiego : abezpieczenie antykorozyjne: powłoka Ni+Cu+Ni. Nie stosować w wodzie." Czyli niby nie wolno wrzucić go do wody ? Czy po założeniu obudowy ten zakaz" już nie obowiązuje ?
Nephilimer Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Chyba producent nie przewidział tego zastosowania magnesu. Od wody magowi nic nie będzie z pewnością, prędzej rdza i czas zje obudowy wszystkie na nim.
Karol_K Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Ja wam panowie powiem tak , kupno takiego magnesu to jest bardzo nieopłacalna sprawa , jak masz niefart to można już na pierwszym rzucie utracić , sam już tych magnesów miałem kilka jak jeszcze były tanie , pod wodą jest cała masa róźnych konstrukcji , kamieni , korzeni , drzew i tak dalej , i czasem po prostu takiego magnesu nie da się już wyciągnąć ... Już lepiej odkładać kasę i brać wykrywkę jakąś lepszą przynajmniej marne szanse na stratę...
stock84 Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Musiałeś mieć albo tatalnie nieprawdopodopnego pecha albo zawiesiłeś magnes na sznurku do snopków:)Używam liny polipropylenowej o średnicy około 10mm i jeszcze nigdy nie miałem problemów z wyciągnięciem magnesu
Nephilimer Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Karol to wyjątkowy przypadek:)Ja tam nie urwałem maga, na magnesowym forum też informacje o takich akcjach pojawiają się sporadycznie, a łowi całkiem sporo ludu.
Romo Napisano 16 Styczeń 2012 Napisano 16 Styczeń 2012 Wyżej opisane są magnezy wyciągnięte z dysku. Kolega Wodzu pisze, ze je połączył i to właśnie mnie interesuje jak ? Jeżeli ktoś ma zdjątko lub rysunek takiego połączenia to dajcie na forum. Pozdrawiam.
Romo Napisano 18 Styczeń 2012 Napisano 18 Styczeń 2012 Poradziłem sobie sam :-)Wyciągnąłem magnesy z dysku, obróciłem je plecami do siebie, pomiędzy nie włożyłem płytkę ołowianą (dociążyłem ustrojstwo) skręciłem to razem dwiema śrubkami 3mm. Następnie uciąłem 30cm linki i przymocowałem do śrub pomiędzy magnesami - rozwiązanie o wiele lepsze niż takie mocowanie z jednej strony. Magnes nie ześlizguje się z przedmiotu. Dodatkowo neodym jest z 2 stron więc niezależnie jak mój wynalazek upadnie to zawsze się przyklei (oczywiście jak będzie miał do czego:-)) Z początku wydawało mi się, że co takie małe magnesy mogą szarpnąć no i szczerze mówiąc się zdziwiłem- rzeczywiście mają dużą moc mimo niewielkich wymiarów. Wieczorem wrzucę foto mojego wynalazku :-) Pozdrawiam.
Midas Napisano 26 Lipiec 2012 Napisano 26 Lipiec 2012 Czy połączone magnesy neodymowe o danej powierzchni x maja taka samą wartośc przyciągania (włąściwości) jak jeden w całości o takim samym polu powierzchni ?
robgnia Napisano 28 Lipiec 2012 Napisano 28 Lipiec 2012 Kolego Stock84 ja używam liny 8mm i mam maga 50x40 ale wież mi że nieraz byłem z Karol_K na łowach w okolicach Wrocławia i tam naprawdę jest przerąbane.Ja sam miałem zaczep na kamieniołomie zaklinował się miedzy dwoma blokami granitowymi,ale nurkowanie pomogło.Pozdrawiam P.s Zawsze zostaje w ostateczności albo rwanie samochodem albo wyciągarka ręczna.
K.O.P. Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 Witam a co myślicie o tym magnesie.Czy warto go kupić?
K.O.P. Napisano 22 Sierpień 2012 Napisano 22 Sierpień 2012 przepraszam linkhttp://allegro.pl/magnes-neodymowy-70x30-70-30-mm-magnesy-mocny-i2576610425.html
Nephilimer Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Typowa allegrowa loteria - może będzie dobry, może nie, kto to wie:)
Key_PL Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Cena jak wszędzie. Źródło pewnie CHRL, jak większość. Nie kupisz, to się nie dowiesz :-)
K.O.P. Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Dzięki zastanowię się nad nim zostało jeszcze pare sztuk.Pozdro
Krychus Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 Kiedyś też zastanawiałem się nad kupnem większego" magnesu. Ale sobie odpuściłem, bo starym i tak nic nie wyciągnąłem ciekawego (nie dlatego, że nic nie chwytał, tylko, że nic nie było) - i po prostu odpuściłem. Duża część jednak stawko w lesie to dosłownie 20 cm wody, reszta muł lub bagno. I teraz rzucam pytanie, odnośnie tego 70x30:czy taki magnes rzucony bez żadnego silnego zamachu na błoto będzie odpowiednio szybko spływał na dno? Bo stosunek średnicy takiego magnesu a jego wagi, która wynika tu m.in. z grubości jest w tym sensie duży, że magnes będzie chyba bardzo powoli opadał? K.
Nephilimer Napisano 24 Sierpień 2012 Napisano 24 Sierpień 2012 O ile z osiąganiem dna magnes tej wielkości problemu nie ma, to nie ma co liczyć na nadzwyczajną penetrację dna (ale tu i rzut studzienką kanalizacyjną nie pomoże, jak fanty z mule głęboko) i trzeba tyczkę montować.
Giorgios Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 Witam Wszystkich bardzo serdecznie,,, mieszkam na stale w Italii za kilka dni ma do mnie przyjechac kumpel z polski chce mi kupic ten magnes,,,jednak obaj nie mamy zielonego pojecia czy warto? czy aby cos nim da sie wyciagac z wody,,, widze ze w Polsce ludziska bardziej sa rozgarnieci w tym temacie niz u mnie w makaronowni ;)wiec jesli ktos z was moglby cos podpowiedziec to bede wdzieczny,,,, Pozdrawiam http://allegro.pl/uchwyt-magnetyczny-51x60-95-n-u-z-uchem-neodymowy-i2584449262.html
sniper_bob Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 kolego karabin jakie efekty szukania tymi magnesami z kompa??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.