Skocz do zawartości

Nowa grupa rekonstrukcji we Wrocławiu - NIEMCY

R. Lewy" Lewszyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Postanowiliśmy z kolegą założyć we Wrocławiu nową grupę rekonstrukcji historycznej. chcemy odtważać jednostkę Wehrmachtu.
Mamy niezły sprzęt na start i jest szansa na stworzenie grupy na światowym poziomie.
W tej chwili mamy więcej pojazdów i sprzętu, niż ludzi, ale mamy nadzieję że to się wkrótce zmieni:-).

Prośba do znawców jednostek Wehrmachtu, chcemy odtważać jednostkę z ciekawą historią i związaną z Wrocławiem, doradźcie coś!!!

Kontakt na maila

Pozdrawiam

Robert Lewy" Lewszyk
Napisano
W 1939 r. powołano do wojska ok. 10 tysięcy mieszkańców Wrocławia - głównie do 8.,18. i 28. Dywizji Piechoty. Ciekawe informacje można znaleźć na stronce http://www.korpus-breslau.prv.pl/

Pozdrowienia
Leuthen
Napisano
Nie ma takiej jednostki niemieckiej walczącej na wschodzie, która nie ma zbrodni wojennych na sumieniu. Przebieranie się za żołnierzy Hitlera stanowczo neguję. Kolekcjonerstwo, super, udwanie żołnierzyków" - nie. A grupa rekonstrukcyjna na światowym poziomie" to: kopie okop na 200m, siedzi w nim tydzień bez wychodzenia, załatwia tam wszystkie potrzeby konieczne, nie myje się, nie przebiera, po pewnym czasie liczy wszy, je tylko konserwy. Pod wpływem stresu wywołanego ostrzałem oddaje mocz w mundur. I wtedy to jest prawdziwa grupa rekonstrukcyjna.
Bo do pokazania czystego umundorowania i pełnego osprzętu wraz z naganami wystarczy manekin.

Natomiast informacja o dywizjach nieścisła. 8. DP to została powołana w Nysie, a 18. DP w Legnicy. Z tej 18. zrobili potem 18. DZmot, później 18. DGrenPanc. Tylko 28. DP z tych trzech jest z Wrocławia. Potem to była 28. DStrzelców. Jeden jej pułk przekazano do 252. DP. z Wrocławia była też 298. Dywizja i 221. DOchronna. A sam Wrocław był centrum VIII. Okręgu Wojskowego (mobilizacyjnego).
Pzdr
Napisano
O kurcze, a ty w tym okopie to masz nawet internet?
Rekonstrukcja to trochę więcej niż manekin, ale bez przesady!

Niemcy są dobrzy tylko do bicia :-)))
Napisano
Kol. Duncam za informację o jednostkach dziękuję, natomiast jeśli chodzi o wyrażanie opinii dot. reenactingu proponuję dokonać tego w wątku Reenacting zły i dobry". Ten post jest typowo informacyjny. Poza tym widzę że chyba nie do końca znasz i rozumiesz zas. rekonstrukcji historycznej. Bawiłeś się w to kiedyś? Jeśli nie, to twoja negacja tego ruch przypomina mi piętnowanie przez księży seksu przedmałżeńskiego.
Ewntualną polemikę proponuję przenieść do wątku Reenacting zły i dobry"

Pozdrawiam
Robert Lewy" Lewszyk
Napisano
Przepraszam, chciałbym nieśmiało zauważyć, że informując (o czymkolwiek), automatycznie wystawiasz się na opinie. M.in. tym informowanie różni się od wydawania poleceń.
Bardzo dobry pomysł abyś wypowiedział się w wątku obok, bo po tej awanturze która tam się rozgrywa, np. ja, cały czas nie rozumiem na czym polega prawidłowe odtwarzanie historii" i właściwie dlaczego chcesz obsadzić te swoje b. fajne woziki właśnie Niemcami, a nie, np., Lisowczykami, lub Berlingowcami (co to sprzęt na wrogu zdobyli).
pozdr.
Napisano
Możecie zabawić się" na przykład w pacyfikację jakiejś wsi lub masakrę ludności cywilnej gdzieś na wschodzie Polski.
Napisano
Jeszcze rada do kolegi Lewy, jak już znajdziecie ten ciekawy niemiecki oddział to sprawdźcie jakie wyroki dostali jego dowódcy w Norymberdze, tak żebyście mieli pełny obraz kogo odtwarzacie. A tak na marginesie nie wiem co lepsze: rzecznik obecnego rządu, czy przebrany za hitlerowskiego żołdaka Polak.
Napisano
Widzę jeden problem kol. jacek1. Zbyt emocjonalnie podchodzisz do tego tematu. Moim zdaniem nie mógłbyś być członkiem nawet polskiej grupy reenactorskiej, gdyż istniałoby niebezpieczeństwo iż w trakcie zabawy w potyczkę strzelałbyś ostrą amunicją by zabić jak najwięcej polaków w niemieckich mundurach. Znam wielu żołnierzy, Polaków walczących w szeregach WP w 1939, na zachodzie i wschodzie, i powiem ci że oni nie mają nic przeciwko naszym działaniom. Czy nie jesteś zbyt papieski od papieża?
Nie masz już dość tego narodowego męczennictwa, mogę cię zapewnić że znam historię narodu polskiego w czasie II wojny, lecz dla mnie tamten czas jest miniony, trzeba go pamiętać lecz nie rozpamiętywać.
Czas już chyba trochę odpuścić, a może dla polepszenia sobie samopoczucia czytasz co wieczór Medaliony" aby nie zapomnieć co ci wredni Niemcy uczynili narodowi Polskiemu.
Co do procesu norymberskiego polecam zajżeć do literatury i wtedy się wypowiadać o dowódcach jednostek skazanych w tym procesie. Wyboru opcji rzecznika leszka millera nie będę komentował. Powodzenia
Napisano
Tak drogi kolego lewy, gratuluję zapału i zaangażowania jednak moim zdaniem wart on jest lepszej sprawy. Ja ci wcale niczego nie zabraniam, jedynie wypowiadam swoją opinię na ten temat. Widzisz ja uważam że podejście które prezentujesz już kilka razy przyniosło nam wiele złego. Ty uważasz że należy przestać rozpamiętywać co zrobili Niemcy i komu i patrzeć w przyszłość. Tym czasem Niemcy chcą robić centrum wypędzonych, oni nie zapominają. A teraz popatrz, ja nie napisałem którą opcję wybieram, to ty mi ją przypisałeś, widzisz jak łatwo szufladkujesz ludzi. Co się zaś tyczy licznych komentarzy, zajmujesz się dość kontrowersyjną sprawą i nie powinno cię dziwić że wielu będzie chciało zwrócić ci na to uwagę. A z tym strzelaniem, to chyba jednak właśnie ty szybko przechodzisz do argumentów siłowych.
Napisano
a może macie jeszcze wolne miejsca, jestem na finiszu kompletowania munduru (przeróbka z NVA) mieszkam w Oleśnicy więc dość blisko.
Napisano
No to Lewy widzimy się na pewno na Powstaniu Warszawskim, trzeba nam 200 chłopa :)))) Będzie się działo....

Pozdrawiam

Feldwebel Mongo
Aufklärungs-Abteilung 7 4.Panzer-Division GRH PW"
Napisano
Mongo nie wiedzialem ze jest grupa rekonstrukcji Powstania Warszawskiego. Moze znajdzie sie tam dla mnie miejsce??? Jak by co wole byc powstancem :) Jak cos to mozesz walnac mi maila na prv. z gory dzieki.
Napisano
Hjeh! Patrząc z boku to ta polemika, nie dość, że czasem nie na temat, to jeszcze jest dość śmieszna :) przepraszam, :( bo nie ma się tu z czego śmiać.
Powodzenia Panie Robercie, życzę najlepszego i ja ch** na to kładę bo i tak DAMY RADĘ r a z e m!"
Niestety dość odległy rejon sprawia, że nie mogę się dołączyć... Szkoda. Mimo tego pozdrawiam - wcale nie zwolennik wyznawców Wotana spod znaku hackenkreuza, jak by mogli niektórzy sądzić.
Napisano
Witam
O co chodzi z Powstaniem Warszawskim? Kiedy to się odbędzie? Mógłbyś Mongo podać nieco więcej sczegółów? Czy można się tam załapać?
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Nie no, jaka grupa odtwarzająca tylko powstanie?
Jesteśmy GRH PW" mamy dać dwie setki chłopa WH i kupę sprzętu niemieckiego w tym defilada po mieście :)
Wszystko w realizacji, władze obiecały kasę, mundury są itd...
Feeder, pewnie, że się możesz załapać.
Z Polakami to nie wiem jak ma być bo mają tam już swoich zaklepanych. My Niemcy kompletujemy ludzi, najlepiej jak ktoś już ma jakąś praktykę, bo z praktyki wiem, że jak któs pierwszy raz się za to bierze to czasem jaja wychodzą. Musztrowałem Niemców na Bzurze to wiem, jeden to chodził jak kaczka, ale nie wiem dlaczego... (przed i po ?) Reszta kilku godzinach naprawdę zachowywała się prawie jak WH :)
Napisano
A za powstańca robiłem w tamtym roku z grupą harcerzy od Jazłowiaka. Z racji, że założę na ramię opaskę biało-czerwoną, bo reszta niemiecka może być zdobyczna. Byliśmy pod Wytwórnią Papierów Wartościowych, prezes bardzo miły pan. Wszystcy byli zachwyceni a pod pomnikiem Nieznanego Żołnioerza Kaczyński zarzyczył sonie abyśmy stanęli koło reprezentacyjnych.
Napisano
Mongo ja musze tam byc!!! :). Jezeli chodzi o musztre to mam zarambista praktyke uwierz ;). A i w wojsko sie bawilem choc moze nie w GRH :))). No wescie mnie no moge byc nawet niemcem :). Pozatym bede mial blisko bo mieszkam w srodeczku warszawy.
Napisano
cytuje Musztrowałem Niemców na Bzurze to wiem, jeden to chodził jak kaczka, ale nie wiem dlaczego... (przed i po ?) Reszta kilku godzinach naprawdę zachowywała się prawie jak WH :)"
mongo ten to przyjechał ostatni i miał dwa lewe buty - powaga, co znaczy samozaparcie.... i begał w lewych cały dzień
Napisano
Witam!!!

Powstanie Warszawskie to chyba Sierpien nie? Chetnie sie pisze na taka zabawe Mongoo. Jako zolnierz zawodowy WP moze nie bede zly jako zolnierz WH :)))

Z powazaniem vonadamski
Napisano
W tomaszowie będziemy tworzyć 19 Dolnosaksońską Dpanc. A oni brali udział w tłumieniu powstania. Także też moglibyśmy się pojawić na tej inscenizacji. Jeśli będą wolne miejsca.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie