Skocz do zawartości

wskrzeszenie admirała

berthie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Tak sobie czytam bezpłatną gazetkę i co widzę , w Urugwaju zamierzaja wydobyc stateczek Graf Spee". Z Tego co napisano to jakis czas temu wyciagnięto jedno z dział.
Ciekwe czy i kiedy zakończą wydobycie.
Troszkę wiecej tu
http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,1901436.html
pozdro
Napisano
Trochę to dziwne. Graf Spee uległ samozatopieniu na wodach terytorialnych Argentyny. Kiedyś czytałem że przez jakiś czas było na nim argentyńskie więzienie.
Pozdrawiam
mac
Napisano
Witam
Do wydobycia tego pancernego kolosa jest jeszcze daleka droga.Przedtam muszą oczyscic wrak z mułu i piasku naniesionego przez rzekę(ok. 6000 ton),naprawić uszkodzenia spowodowane wybuchem głowic torpedowych,zdemontować cieżkie elementy jak np. wieża działowa (ok. 380 ton).Co najwazniejsze, nie ma jeszcze pieniędzy na całość operacji.
Inicjatorzy akcji liczą na sponsorów,można się dorzucić.
Idea jaka przyświeca temu przedsięwzięciu to uczynienie z okrętu pomnika i uhonorowanie w ten sposób dowódcy Graff Spee" który zatopił swój okret by zapobiec beznadziejnej walce z przewazającyni siłami aliantów.Uchronił w ten sposob
życie swojej załogi.On sam nie był w pełni usatysfakcjonowany ze swojej decyzji bo wkrotce popełnił samobójstwo
Napisano
Fakt, że 3 okręty to już przewazajace siły, ale np. Scharnhorst" potrafił walczyć z nie takimi siłami i poległ z honorem...
Swoją drogą ciekaw jestem, co powiedzielibyście na wyciągnięcie Groma" z Rombakkenfjordu? Czy byłoby to OK dla osób, które na nim zginęły?
Może dla dla tej kupki kości" to żaden różnic, ale dla ich potomków? Naruszenie prywatności" jest jakieś nie na miejscu, tak sądzę...
Pozdrowienia ode mnie
Napisano
Graf Spee" został zatopiony przez własną załoge,która następnie została internowana w Argentynie.Tak więc,nie ma tam żadnych kości.
Napisano
A kości tych marynarzy niemieckich ,którzy zginęli w czasie bitwy pod La Plata między Grafem Spee" a angielskimi krążownikami?
Napisano
Nie sądze, żeby to było możliwe i celowe, ze względu na koszty - swego czasu w Niemczech odbywała sie zbiórka na wykupienie ex-Goebena" z Turcji, który był w dobrym stanie, nie trzeba go było wyciągać, rekonstruować etc. - i po prostu zabrakło środków - poszedł na żyletki.

Tak więc zapewne jak wydobędą grafa, to też pójdzie na żyletki.
Napisano
Bjar_1:
Graf Spee" po bitwie z Exeterem", Ajaxem" i Achillesem" schronił się uszkodzony w Montevideo. Tam właśnie odbyła się uroczystość pogrzebowa (zginęło 36 niemieckich marynarzy). Dopiero po kilku dniach, w obliczu panującej sytuacji, podjęto decyzję o wyprowadzeniu okrętu z portu i jego samozatopieniu po opuszczeniu go przez załogę szkieletową.

pozdr,M
Napisano
Dzięki Beaviso - wiedziałem ,że zginęło 36 marynarzy ,ale myślałem ,że ich zwłok nie odnaleziono po wpłynięciu do Montevideo.

pzdr

bjar_1
Napisano
Był film o Grafie Spee Bitwa u ujścia La Platy" (pozdro dla Fortecy ;). Pewnie wszyscy go widzieliście. A jeśli nie - to wyszedł niedawno na DVD pod dość zabawnym tytułem Bitwa u ujścia rzeki". Wczoraj w TVN24 (gówno prawda całą dobę") był nawet długi klip o akcji wydobcia. Jeden z jej uczestników określił dość szpanersko sprzęt który był na Gr. Spee - że jak na tamte czasy, można by nazwać ten okręt w pełni skomputeryzowanym".
pozdr.
Napisano
Ciekawostką jest to że w filmie zagrał (chyba Exetera) czwarty krążownik Zespołu G " kmdra Harwooda Cumberland. W bitwie nie wziął wdziału ponieważ przebywał na krótkim remoncie na Falklandach.
pozdrawiam
mac
Napisano
Też widzialem ten program na TVN - mowili cos o skomputeryzowaniu" okrętu i urządzeniach radiolokacyjnych (tylko koles nie wzial pod uwage ze wieża z urządzeniami radarowymi została wysadzona w powietrze w pare dni po zatopieniu okrętu).
Napisano
Napisałem chyba Exeter, ale dokładnie nie pamiętam, ale w filmie Cumberland grał na pewno, zresztą przecież to tylko film. Poza tym bardzo, bardzo trudno by znaleźć okręt typu Kent skoro z dwóch York został zniszczony w zat. Suda koło Krety, a Exeter zatopiony na morzu Jawajskim. To pytanie raczej do reżysera dlaczego takie a nie inne okręty zaangażował do filmu a nie do mnie. :)))
pozdrawiam mac
Napisano
Ciotka Zuzanna nadaje:
Jeśli ktoś jeździ na osiołku, to może z niego ściągnąć Das Schicksal der Admiral Graf Spee" (doku. ARD) i przybliżyć sobie temat na podst. obrazków. (pozdro dla Fortecy dwa ;)
  • 1 month later...
Napisano
No i rozwiązałem zagadkę kto kogo grał w filmie. No więc tak: Grafa Spee grał amerykański ciężki krążownik Salem (CA 139); Ajaxa indyjski Delhi (ex Achilles); Exetera Sheffield; Achillesa Colony. Epizodyczną rolę Cumberlanda zagrał on sam (służył już jako okręt doświadczalny)
pozdr.
mac
Napisano
Generalnie dowódca Grafa Spee dał d.... Obserwator błędnie zidentyfikował czekający na redzie krążownik brytyjski jako krążownik liniowy Renown. Może faktycznie miał mało amunicji ale w walce na zbliżenie prawdopodobnie swoimi 280mm zatopiłby anglika a lekkie Leandery mogłyby mu skoczyć. Na oceanie zdaje się czekał zaopatrzeniowiec Altmark z częściami i amunicją.
Jakoś w pierwszej wojnie niemieckie rajdery były bardziej przebojowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie