Skocz do zawartości

To się będzie działo - restytucja mienia.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cała ta dyskusja jest jednym wielkim truizmem, no, ale przynajmniej niektórzy mają okazję do zamanifestowania swoich pogladów i fobii. Dawajcie dalej, żaden zdrowy na umyśle człowiek i tak was nie przegada. Żyd, Żydzi, przez Żydów, Żydostwo - potraficie chociaż podać przykład jednego konkretnego Żyda, który kiedykolwiek wyrządził Wam krzywdę? To powoli zaczyna przypominać jakiś orwellowski seans nienawiści. W końcu nic tak nie jednoczy jak wspólny wróg.
  • Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A w ogóle po tylu latach zawieruch i minionego czasu, to się dowiedziałem, że taka Bobowa ma jakieś tam większe koneksje z Żydami kilka lat temu przypadkiem z TV regionalnej jak się z kamera przeszli po tym cmentarzu i coś tam opowiedzieli, bo wcześniej to tylko koronki i koronki mi się kojarzyły :)

Taki trochę szok był dla mnie, więc podzielam nieco zdanie Acera i jego obawy, że nagle ktoś rodem z przeszłości mógłby się kłócić i zabrać coś teraźniejszemu właścicielowi, który w ogóle nie wie, że np. no nie wiem - Żydzi w Polsce jeszcze są :)

nie to nie przejdzie.......
Napisano
herbstnebel..przywołałem Bobową nie po to by się naigrywać ale by pokazać jakie zamieszanie może sprowadzić ..tumiwisizm lub huraoptymizm.. wodza PO..niech tak nagle zacznie się ruchawka z tym cyrkiem a wiesz ile było przed wojną % było własności w Bobowej...Acer ma rację ..rabacja jak nic się zacznie :)
taki Grybów też będzie zachwycony mimo iż tam % był mniejszy...: )
Napisano
Poczytam trochę Waszych wypowiedzi i chyba profilaktycznie się przebadam;-) Ale i tak Was wszystkich lubię:-) Zaznaczę to w moim raporcie do Brooklynskiej Rady Żydów, której jestem tajnym delegatem na Forum:-)
Napisano
Ale po czy przed przebadaniem, bo to chyba ma jakieś znaczenie;)) Napisz im, że to nie sprawiedliwe co od nas oczekują i niech postawią się w naszej sytuacji...
Napisano
ciekawe czy sobie w Grybowie Synagogę odbudują :)

notabene, kiedyś widziałem mapkę w necie, na której Grybów był zachodnią granicą akierzońskiego Kraju" czy też pretensji Ukraińskich i w ogóle mapka z ładnymi nazwami ukraińskimi albo łemkowskimi nawet :) właśnie prędzej tych nacji bym się tam spodziewał niż Żydów....

przecież to naprawdę mały procent ludności kraju (o przefarbowanych dzięki jednej z pierwszych ustaw po wojnie o masowej zmianie nazwisk na bardziej polskie nie wspomnę, bo nawet jak to żydzi to politycy itp i już swoje 'zaoszczędzili'), a tak się każdy boi i rabację ogłasza?
Napisano
a uczysz się już ukrainskiego...:)kiedyś pod Cerkwią za Ujsciem Gorlickim z Łemkiem rozmawiałem (piękne tereny warto zobaczyć)..on twierdził że to ich wszystko aż po Nowy Sącz...bo im Kuroń obiecał..szlag mnie trafił i się go
zapytałem kiedy po Akcji Wisłą" pamięć mu wróciła i czy w okolicę Koszalina się nie wybiera niedługo przy takich poglądach..bo jak co to eszelony w Chabówce jeszcze są..:) rozmowa przestała się kleić he , he...chyba brakło Europejskiego ducha pojednania"
Ale wcale się nie zdziwię jak się dowiem że oni też chcą zwrotu"...
Napisano
I do czego doszliśmy?

Że każdy jeden kraj, który jest tak naprawdę tworem sztucznym i umownym można rozparcelować w miesiąc :) bo zawsze jakiś ślązak, jakiś bask, jakiś irokez, jakiś łemko, jakiś żyd, jakiś kurd... ETC więc słowa polityków to są mrzonki - oni dobrze wiedzą że to nierealne.

Łemków w sumie najbardziej mi szkoda (pomijając kwestie żydowskie), oni w większości lali na te całe upy i łupy a tak brzydko dostali w 4litery - niemniej, już za PRLu pozwolono im wracać przecież do domów! Więc twój rozmówca chyba się zapędził ciut zalman :))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Akcja_wisla_cm01.jpg

pomijając kwestie żydowskie, to dobrze, że synagogę odbudowują - w końcu rudera była w samym środku miasteczka w sumie, to brzydko wyglądało.
Sprawdzę w wakacje może.... ty zalman jesteś stamtąd? bo nie odpisałeś.
Napisano
Ja tam ma rodzinę jakieś 500m od niej :) ale mieszkam dalej jakieś 60 km...no i o zwroty się nie staram chyba że na Litwie to tak :) ale tam Tuska nie ma i nik nie chce nic zwracać Polakom : )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie