Maciucha Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Widzę, że w Gorzowie sami patrioci :)To i ja się nie wyłamię.Pozdrawiam.
danieloff Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 kiedyś byli nawet księża - patrioci", he,he...
ms Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 i księżniczki:-)wszyscy sie podpisuja wszystkimi lapami pod ta definicyja...i pewnie wiekszosc pojmuje ja w odniesieniu do wznioslych hasel wyczytanych gdzies na kartach powiesci wojennych:-)hej chlopcy bagnet na bron :-)
danieloff Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Wznoszenie bogoojczyźnianych haseł i deklaracji to bardzo prymitywna wersja pariotyzmu, zwłaszcza teraz, kiedy granice się zacierają, a dążyć należy do godnego współistnienia w Europie i Świecie. Nikt nie ucieknie od globalizacji, a sztuką jest kreowanie pozytywnego wizerunku Polaka, człowieka wykształconego, profesjonalisty, bez uprzedzeń i kompleksów - w miejsce prymitywa z szablą i różańcem. Takie jest moje pojęcie patriotyzmu - nie zamykanie się we własnym skansenie, tylko współistnienie we wspólnocie państw i kultur, z zachowaniem jednak poczucia swojej odrębności, ale bez szowinizmu.Pzdr.Daniel
ms Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Dokladnie tak Panie Danielu.Ale nasi rodacy patriotyzm pojmuja w dosc specyficzny sposob - najlepiej okazac go poprzez pryzmat budowy w HAmeryce lub w Niemczech a szczegolnie blyszczec w srodkach masowego przekazu tych krain w swietle co najmniej dwuznacznym...Duma przechodzaca w zacietrzewienie, brak potepienia dla skrajnie deficytowych w zakresie sfer umyslowych chlopcow wszechpolskich duzmnie prezacych sie w swietle kamer, identyfikacja z rodzina Radia Maryja wraz z komentarzem do wydarzen krajowych i kreowanie takiego w swiecie z punktu widzenia i siedzenia emigracyjnego (wspomniana powyzej budowa), podawzenie patriotyzmu" Polaka - konflikt gotowy, argumenty sa nieistotne, racja sily wygrywa...Tyle ze my, narod polski, uwielbiamy tarzac sie z w historii pojmowanej wlasnie poprzez meczenstwo, nieustajace zabory i okupacje z ktorych musimy wychodzic zwyciesko tylko dzieki PATRIOTYZMOWI.Tylko ze on, bezrozuminie traktowany, czasami doprowadzal do zaglady dziesiatek, setek tysiecy istnien ludzkich.Wielokroc bezpotrzebnie.Troche refleksji, odrobina....
Gość Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Ja też jestem patriotą, ale nie faszystą, ani szowinistą. Również nie kosmopolakiem ;-)).Ale głupi temat.Pozdro
ms Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 w Polsce wszyscy mienia sie patriotami, delikatnie zawahanie oznaczaloby skazanie na ostracyzm:-)przyjmijmy wiec ze kazdy z nas nim jest tylko nie wszyscy jednakowo pojmuja te definicje:-)
mp Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 no dobra to ja napisalem ten temat chcialem zobaczyc kto czuje milosc do swojego kraju (miedzy innymi ja ) ;D
d007 Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Danielof: jedno małe pytanko. Gdzie służyłeś ?pozdrawiamd007
Indian Chief Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 A ja mam wątpliwości przed podpisaniem się pod tym wezwaniem"... Patryiotyzm jest osobistym odczuciem. Jest względny tak samo jak wszystko na świecie. Wiele ze zjawisk które wymienili koledzy pojawia się w naszej polskiej rzeczywistości pod określeniem patryiotyzmu. Zastanawia mnie również czy możliwe jest używanie tego pojecia w sensie pozytywnym... Kocham swój kraj, jego historię...
mac Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Nie wiem czy wszyscy którzy uważają się za patryjotów wiedzą co to pojęcie znaczy. Za PWN - umiłowanie ojczyzny, zdolność poświęcenia się dla niej, stawianie dobra swego kraju ponad partykularne interesy własne i własnej klasy, profesji, partii itd. ". Kto wg. tej definicji zrobił coś dla kraju poświęcając własne interesy ? Patryjotą jest ten kto coś udowodnił własnym postępowaniem, bo patryjotów od stolika z piwem mieliśmy aż nadto.
Kiler Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 W mysl powyzszegostawianie dobra swego kraju ponad partykularne interesy własne i własnej klasy"nalezaloby dobrowolnie oddawac fanty znalezione w ziemi przez poszukiwaczy.A ktoz to robi..........Pozdrawiam
jacek1 Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 jestem z reguły spokojny ale posty idiotów: danieloff i ms" budzą we mnie wszystko co jest najgorsze i jeżeli trzeba takie chore jednostki usuwać to powinien to zrobić weterynarz, a jeśli zajdzie taka potrzba ja moge to zrobić. nie wiem na jakim kursie zdebilenia byli ci ludzie, ale nie powinni się w ogóle wypowiadać bo uraża to godność POLAKA.
ms Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 oooo Jacus, prawadziwy POLAK- pewnie do tego gorliwy katolik, zieje milosierdziem na odleglosc.I prawdziwy PATRIOTA.Wiele nie zrozumialas a szkoda.Chociaz spoleczenstwo jest zroznicowane bo gdyby bylo inaczej uwagi Daniela i moje bylyby pisanina zwana prozniowa.Pozdrawiam serdecznie:-)
ms Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Jacek, mam cos dla ciebie na dobranocke, ku przemysleniom:Nie przejmuj się, gdy inni cię nie rozumieją, martw się raczej wtedy, gdy ty nie potrafisz zrozumieć innych"uklony stawiam:-)
jacek1 Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 wlaśnie że wiele jest w polakach miłosiedrza i wyrozumiałości, i ty sobie gościu nie powinienes robić aluzji do religi, nie wolno ci oceniać ludzi, którzy jadą na emigrację żeby zarobić na godne warunki życia dla swoich dzieci, tylko dlatego że ich rodzice nie byli ubekami i dziś mają 500zł. renty. nie masz prawa nawet sie odzywać w tym temacie ! zapytaj tych którzy stracili po wojnie swoich bliskich dlatego że byli wrogami ludowej ojczyzny. a jesli masz jakies pytania i problemy to pisz na priv. JA CI POMOGĘ.
jacek1 Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 no i mam dla ciebie coć na doranocke ie przejmuj się gdy kogoś znajdziesz, przejmuj się gdy CIEBIE znajdą" pozdrawiam dobrej nocy
Volksewagen Wojtek Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Do danieloffa czy jak on się tam wogóle loguje: to że wpisujesz się niemal na każdym poście na forum jest chyba oznaką potrzeby kontaktu, jednak nie zawsze a raczej rzadko coś twe wygłupy do dyskusjii wnoszą, w tym temacie twój głos jest wyjątkowo podły i belejaki, nikomu niepotrzebny- politruków potrzebują na wschodzie- Polskę bez chrześcijan możesz sobie budować za Bugiem a pseudoeuroentuzjazm wprowadzaj na białorusi. Trochę mało szacunku dla ludzi którzy tyle lat o Polskę walczyli, pracowali, i dla niej zginęli. Nie pisz więcej tych użytkowych frazesów, podobne głupoty wypisywali jeszcze nie tak dawno ci którzy dziś uwarzają się za bardzo wykształconych, fachowcy od etyki użytkowej i moralności socjalistycznej- g...no wartej.
jacek1 Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 v..wojtek" jesli masz siłę to prowadż dialog, ja nie mogę zrozumieć kogo nieuk i prostak danieloff" ma na mysli pisząc prymityw z szablą i różańcem"!!! tak, wielkie ma pojęcie D. i równie wielkie ma pojęcie MS pisząc dokładnie tak panie danielu". tak to jest kwiat polskiej inteligencji, pogratulować, ale nie zaszkodzą badania mózgu, lub pochodzenia.
Gość Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Jacek: dzięki, że pojąłeś polemikę z panem d..., mnie po przeczytaniu jego wyskrobin tak zmuliło, że nie miałem siły na boje pseudointelektualne.I ad rem: posiadanie własnego zdania - czy tyczy się ono szabelki czy różańca czy też internacjonalistycznej przyjaśni krajów jednoczącej się jewropy" - wymaga m. inn. pracy intelektualnej - koniecznej do jego wypracowania. Ot - choćby poznania definicji przedmniotu sporu - tak by elukurbacje miały charakter merytoryczny a nie były odbiciem ostatnio zasłyszanych ews" z telewizyjnych wiadomości...tak to widzę,Michał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.