Skocz do zawartości

FOTO co to???

Grzebiuszka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Moje skromne uwagi:
1. Chyba bardzo pomocne będzie w identyfikacji rozpoznanie fotki nr 6 = czolg_20.jpg - Wygląda na bardziej współczesne.

2. Gościu na fotkach w bardzo odblaskowym kombinezonie. Czy w czymś takim chodzi się do polskiego lasu? U nas to raczej pełny kamuflarz.

3. A może kolega Grzebiuszka podał dla zmyłki tą datę. Wiadomo zima, mróz skuł ziemię. Trzeba trochę rozruszać towarzycho :)))

4. ... rejon Przełęczy dukiejskiej po drugiej stronie granicy ?

5. ....

pzdr woyta
Napisano
Piekne piekne a swoja droga niezle dostal az mu wal wyskoczyl! Gdzie te miejsca z tamtych lat?
Napisano
Chwila analizy:
Pagórki z kamieniami i dużą ilościa mchów , póŁnoc Polski odpada , zostaje poŁudnie , aczkolwiek może to być również póŁnocna część Finlandii lub Rosja na poŁudniu pŁw Kolskiego , w grę wchodzi karpacka część Ukrainy i Krym , SŁowacja , Rumunia ?
Obaj panowie na zdjęciu ubrani są jak pracownicy techniczni, i obaj na zdjęciu mają rękawiczki , używają sprzętu technicznego do transportu - widoczny zaczep wyciągarki - wysoka kultura pracy - to nie może dziać się w Polsce ani w byŁym CCCP.
Pozostaje Skandynawia lub Europa zachodnia.
Jeśli data jest prawdziwa to jest to gdzieś na zachodzie.
Co o tym myślicie ???
A może autor zdradzi tajemnicę ?

Bartek
Napisano
Przyjżałem się zdjęciu numer 7, moim zdaniem pojazd na nim jest do góry nogami (kołami:)). Wygląda mi to na Stuga, wersję z dodatkowym pancerzem (widać zamontowaną płytę czołową), sądząc też po zaczepach holowniczych będzie to chyba F, wczesne G. Ogniwa są atarszego typu, ale używano ich równoczśnie - pomieszanych.
Zobaczcie: bez dodatkowego opancerzenia http://www.jagdtiger.de/index2.htm
i z takowym: http://community.webshots.com/photo/84271000/84280376QGuKWo
Chodzi o prawą stronę wozu, która u nas jest po lewej.
Zaczep jest na dole (u nas), powinien byc na górze.
Chyba, ze jest to jakiś pancer 3 z dopancerzeniem.
Przydało by się więcej fotek. No i gdzie to jest?
Ardeny?
Napisano
Rany ludzie zdjęcia małę, ale to inc i tak mi sie gorąco zrobiło w żołądku jak je obejrzałem - pełny odjazd!
pozdrawiam
Jadzia
Napisano

17.A teraz pora na wyjasnienia.KOLEDZY,JESTEM PEŁEN PODZIWU,podobnie jak Hubercik.Analizy,jaką przeprowadziliście ,nie powstydziłby się nawet porucznik Colombo.Ale do rzeczy.Rzeczywiście jest to Stug III,a Wasze opinie utwierdziły mnie w tym przekonaniu.Naprawdę była to akcja przeprowadzona w ostatni weekend,lecz niestety nie w Polsce,a w Norwegii, zorganizowało ją stowarzyszenie, które chroni różne wojenne fanty przed zapomnieniem".Stworzyli w okolicach Stavanger muzeum militariów,pojazdów i tam też trafią fragmenty tego Stuga.O akcji powiadomił mnie Hubercik, który działa w tym stowarzyszeniu i On też przesłał mi te gorace" jeszcze zdjecia (nigdzie wcześniej nie publikowane).
A sam stug został tam po wojnie, pech chciał,że do lat 50-tych był to teren poligonu i stug był celem dla artylerii.Dlatego jest ociupinkę" pogięty :D :D :D

Napisano

18.To już ostatnie zdjęcie, a na nim Hubercik w akcji.Patrząc na to co się dzieje u mnie za oknem, aż trudno uwierzyć, że w Norwegi nie ma sniegu i jest cieplej niż u nas.Ale chyba Was i siebie trochę rozgrzałem ;-)Oby choć takie fanty udawało się Wam koledzy wyciągać w tym roku.Dziekuję za pomoc i pozdrawiam,Krzysiek Mrówka-Grzebiuszka

Napisano
Witam,
Gratulacje , pojazd wspaniały lecz nieco wczorajszy .
Z całą pewnością jest to StuG III Ausf G wskazują na to śruby na frontowym pancerzu.
Pozdrowienia

aro111
Napisano
Witam.
Ładny, warto by przesłać fotki Bocianowi i zrobić galerię, bym nie wytrzeszczał tak oczu:)))
Nie wiem jak jednak odróżnić na podstawie fotek, że jest to G, nie zaś F/8?
No i co z kołem, jakie jest na pierwszej fotce? Jest mało wyraźne, ale to chyba koło od Sdkfz?
Przede wszystkim gratuluję, może by nieco więcej informacji o tym skansenie/muzeum. Jakieś linki, więcej fotek.
Pozdrawiam i czekam na dalsze wyniki odkryć.
mietek
Napisano

Witam serdecznie. Moim skromnym zdaniem uważam że Panowie mylą element napędowy koła przedniego ( hamulec?) który jest pokazany na pierwszej fotografii z kołem od Sdkfz-ta . Co przedstawiłem na poniższej fotografii. Pozdrawiam.

Napisano
Dokładnie o to chodzi (tak na oko)!!!
Masz może więcej fotek wnętrza? Niestety miałem okazję widzieć tylko 1 i kawałek Stuga, do tego jeszcze bez wnętrzności.
Chętnie bym się przyjżał choć na fotkach jak toto w środku wyglądało.
Napisano
Witam ponownie, podsyłam link do zdjęć przedstawiających wnętrze PzKpfw III .
http://www.modelarstwo.org.pl/pojazdy/dokumentacja/galerie/mw_pkw_iii_1/index.html
Pozdrawiam
Napisano
Wnętrza można znaleźć we witrynie AFV Interiors. Poglądowy Stug jest też gdzieś we Finlandii (pewnie w jakiejś szkole wojskowej)...

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie