Widd39 Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 Tak to w Polsce jest, że jak Polak kupi w sklepie chleb, a właściciel sklepu kupi sobie samochód, to Polak twierdzi, że to za jego ukradzione. Żałosny jesteś...
jacenty2004 Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 Jak paru innych płacących za telefony w TP i mających konta w PKO :)
elcolonello Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 Widd39 to Ty nie rozumiesz :)Napisałem, że powstanie konto i paranoją jest , że od społeczeństwa wymaga się zrzutek na takie cele...Nie potępiałem, nie negowałem i ogólnie nie napisałem nic złego" odnośnie dzisiejszego zakupu.Kolejną dobrą informacją jaką udało mi się zasłyszeć w radio - jest ta, że polski przedstawiciel dogadał się z domem aukcyjnym i ten specjalnie przełożył aukcję na wcześniejszą godzinę i wiedziała o tym tylko strona polska. I tylko ONA wzięła udział w licytacji.Jeżeli to prawda, a nie wymysł dziennikarzy to chylę czoła przed Niemcem, który przesunął aukcję na naszą prośbę :)
jacenty2004 Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 A czy ktoś słyszał co o tym wszystkim powiedział prof. Bartoszewski ? Nawet nie przytoczę tu jego słów ,bo dopiero Widd39 mógłby błysnąć i profesorowi ,by się jeszcze dostało :) Ja mam tylko wielki podziw dla kogoś ,kto rozdmuchał tą całą sprawę na taką skalę !. Wszystkie telewizornie aż huczą na ten temat . Szkoda ,że jeszcze tylko za tydzień jak przyjadą listy będzie o tym głośno, a potem zapadnie ...c i s z a ...i wszystko wróci do normy - czyli: muzeów na nic nie stać wszystko się wali , rozpada i rdzewieje i nikogo to nie obchodzi. Ale i tak cały ten przewał z listami przejdzie do historii.
mietek Napisano 9 Luty 2008 Napisano 9 Luty 2008 Ciekawe kto sprzedawal i kto rozpuscil info po gazetach (i czy to ta sama osoba/instytucja), bo marketing byl zrobiony bardzo dobrze. Teraz kazdy jest zadowolony, sprzedawca, bo dostal ile chcial (a wiecej zapewne niz sadzil), sponsorzy bo maja dobra reklame. Zagrane dobrze (z punktu widzenia sprzedajacego), bowiem aukcja przesunieta na wczesniejsza godzine, a moze gdyby zostala normalnie to nikogo by nie bylo chetnego, no moze ktos do podbijania ceny, bo wiadomo bylo ze Polacy kupia.
Widd39 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Jacenty2004, ja nie łyszcze", ale to co wypisujesz i jakie wynajdujesz teorie spiskowe, to jest naprawdę dziecinne...
01111977 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,d2lhZG9tb3NjaURuaWE%3D,wid,9644660,wiadomosc.html
Widd39 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 No i co jacenty2004 ma tutaj być dziwnego, co powiedział Bartoszewski?http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,9644461,wiadomosc.htmlJakoś nie widzę powodów do łyszczenia"...
woytas Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Listy sprzedali funkcjonariusze PRL ?http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4914235.html
jacenty2004 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Widd39 ja mówię o tym co powiedział prof. Bartoszewski w wywiadzie dla telewizji ,a nie o tym co jakiś pismak napisał w gazecie ...że profesor coś powiedział :)
acer Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Temat zamknięty, ktoś skosił prawie 200 kafli, nie wiadomo kto to, skąd to, jak...
bjar_1 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Ładnie... w TV mówili jeszcze coś o listach z getta w Łodzi - tez ktoś tam sprzedaje.
jacenty2004 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Listy z getta Izrael dostanie w prezencie od Niemców :)
acer Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Krótko mówiąc jakby twoja rodzina uczestnicy obiadu mieli do wyboru w 1943/44 kupić rękopisy i bibeloty Kościuszki czy Konstantego i kupić MP-40, to kupiliby MP-40. :)
jacenty2004 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Nie no. Ciotka kupiła by apteczkę pierwszej pomocy ,bo była sanitariuszką .Wujek dostał stopień porucznika 3 V 1944 więc giwerę zawsze jakąś miał :) W każdym bądź razie Thompsona wymienił szybko na coś innego, bo był problem z pestkami :)
bolas Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 http://www.1944.pl/index.php?a=site_news&STEP=02&id=1330Wygraliśmy aukcję!09.02.2008 12:54Pamiątki z Powstania Warszawskiego: kartki pocztowe, listy, znaczki znajdą swoje miejsce wśród eksponatów Muzeum Powstania Warszawskiego, które wygrało dzisiejszą aukcję w Dusseldorfie.Do licytacji doszło wcześniej niż przewidywano, dzięki czemu Muzeum mogło zakupić ja po cenie wywoławczej 190 tyś. euro.Wykupiona kolekcja trafi do Muzeum Powstania Warszawskiego najprawdopodobniej w ciągu miesiąca, skatalogowana – zostanie wyeksponowana na wystawie. Muzeum dołoży również wszelkich starań, aby dotrzeć do żyjących autorów lub adresatów listów. Już niedługo informacja o tym pojawi się na naszej stronie internetowej.Zakup kolekcji był możliwy dzięki dwóm strategicznym sponsorom: Telekomunikacji Polskiej A.S. i PKO Bank Polski.Ogromną otwartość i zapewnienie o pomocy finansowej w chwili podbijania ceny aukcyjnej zadeklarował również Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Pan Bogdan Zdrojewski, który przekazał dyrektorowi Muzeum pełnomocnictwo do zakupu tej kolekcji.Ostatnie wydarzenia pokazały konieczność uruchomienia przez Muzeum Powstania Warszawskiego specjalnego konta, na które można wpłacać pieniądze niezbędne do zakupu pamiątek związanych z II wojną światową – Powstaniem Warszawskim, Polskim Państwem Podziemnym, Armią Krajową, Rzędem RP na Uchodźstwie, Polskimi Siłami Zbrojnymi.Wpłat mogą dokonywać firmy oraz osoby prywatne (...)"
bjar_1 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 http://wiadomosci.onet.pl/1689613,11,item.htmlPamiątki z Powstania - przepłacono 70 tys. euro?Życie Warszawy": Muzeum Powstania Warszawskiego kupiło 120 eksponatów za 190 tysięcy euro. Gazeta przytacza opinie znanego filatelisty Zbigniewa Bokiewicza, który uważa, że muzeum przepłaciło co najmniej o 70 tysięcy.Korespondencja powstańcza trafi do warszawskiego muzeum już za miesiąc, tymczasem zdaniem Zbigniewa Bokiewicza, filatelisty i kolekcjonera znaczków, który poinformował muzeum o aukcji listów, wycena zbioru została zawyżona mniej więcej o 70 tysięcy euro. Jak tłumaczy, ma zastrzeżenia co do autentyczności około 20 procent kolekcji.Jego zdaniem, niektórym jej elementom daleko do prawdziwych eksponatów. Podrobione mają być np. przedruki na znaczkach z Hitlerem. Podobno znajdowały się w obiegu w czasie powstania, ale żaden ze znanych Bokiewiczowi kolekcjonerów nigdy ich nie widział. Na Zachodzie w sprzedaży pojawiły się dopiero około 30 lat temu.Więcej na ten temat w Życiu Warszawy".
necroskop Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 bardzo fajne są komentarze do art. przynajmniej na WP.pl np. ile to razy byo wystawiane i ilu było chetnych...
heres73 Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 no a jeśli ja bym miał takie listy i wystawiłbym je za taką cenę na allegro,to też by panstwo je ode mnie kupiło ?,czy skończyło by się na wikcie i opierunku zapewnionym i widoku na słońce w kratkę ?>
acer Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 A mi coś się wydaje coraz bardziej, że padliśmy ofiarą oszustwa - 20 % podrobione ?!Interes życia jednak ktoś zrobił
Erih Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Kol. acer to jak na razie jedna , prywatna opinia . Poza tym których elementów kolekcji ona dotyczy ?
elcolonello Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Z informacji zawartych we wczorajszej gazecie Wyborczej wynika, że nie 20 % tylko kilka sztuk- 3 o ile pamiętam jest podróbkami...I myślę, że złej woli spzredającego w tym nie było- poprostu sam się naciął i być może nawet o tym nie wiedział.Do pieniaczy z tego tematu:W Gazecie opisane są po krótce negocjacje rządowów Polski, niemiec i kierownictwa domu aukcyjnego. Okazuje się, że Niemcy chcieli nam kupić tą kolekcję i ją przekazać w zamian za poparcie projektu nak" czy jak to tam się nazywa. Po sprzeciwie naszej strony niemcy chcieli dać nam pieniądze. W pewnym momencie stronie niemieckiej bardziej zalezało na licytowaniu niż stronie polskiej!!Stanęło na tym, że kolekcję kupujemy sami, a rząd niemiecki wywarł nacisk na domu aukcyjnym na przesunięcie aukcji i poraz pierwszy od 30 lat NIEPOWIADOMIENIE o niej nikogo!Zastanawiające jest to, że rząd Niemiec wywierał presję na dom aukcyjny i kierownictwo się ugięło!Czyli ogólnie wszytko poszło po naszej myśli i nie było robić o co wrzasku...Do tego własciciel kolekcji posiada m.in. kolekcję z Getta Łódzkiego, którą też próbował sprzedać, ale nikt się tym nie zainteresował...Czyżby zbrodniczy hitlerowiec szabrował listy w Powstani ui w Getcie?? :P
jacenty2004 Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 A świstak siedzi i zawija w sreberka.Znany kolekcjoner na podstawie katalogu (Fischera ?) wycenił wstępnie cały zbiór i stwierdził wczoraj ,że : przepłaciliśmy na dzień dobry 70 tysięcy ojro ( jak nie więcej ,bo zainteresowania poza nami raczej nie było ...podobnie jak ze znaczkami z getta) Część zbioru i to chyba właśnie te 20% to lewizna (znaczki, stemple,listy) ,a może być jeszcze gorzej jak to przyjedzie i się dokładnie sprawdzi. Elcolonello to ,że chłop nosi coś w spodniach nie oznacza od razu,że jest gwałcicielem :)
elcolonello Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Było jeszcze trzech zainteresowanych - z USA i Kanady oi ile mi wiadomo- to jest wiadomość podana przez dom aukcyjny...To że przepłacilismy to wina sprzedającego czy nasza???Nie wiem o co ci chodzi jacenty2004 z tym chłopem ale chyba można by tym samym powiedzieć, że nie kazdy kolekcjoner z Niemiec jest złodziejem i grabieżcą naszej kultury jak wielu sugerowało w tym temacie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.