Skocz do zawartości

Z jakiej broni strzelano do oficerów w Katyniu?

Hitboy64

Rekomendowane odpowiedzi

Kierował śledztwo na stronę niemiecką"
Niemieckie"

Wszystko fajnie, tylko w ten sposób rozważanie użycia niemieckich typów amunicji wskazuje, że NKWD przewidywało wybuch wojny w 1941, zajęcie terenów przez Niemców, ekshumacje, badania balistyczne amunicji. No takiego daru przewidywania przyszłych zdarzeń to całe kierownictwo NKWD i sam Stalin to nie miało. Wczesną wiosną 1940 r.nikt w ZSRR nie myślał o oddawaniu tamtych terenów Niemcom. W założeniach to wcale nigdy nikt miał nie odnaleźć tych mogił, a co dopiero już po 3 latach od zbrodni je otwierać.

Tak więc wersja ze świadomym rzuceniem podejrzeń i dowodów winy" Niemców po prostu się kupy nie trzyma.

Doświadczenie doświadczeniem, ale do szybkiej, sprawnej i zorganizowanej rozwałki takiej liczby więźniów potrzeba było po prostu dobrego sprzętu, i to jeszcze o określonych właściwościach. Wtedy najszybciej dostępne były modele opisane powyżej.

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
R51 przeczytaj co napisałem wcześniej...
Walther P38 produkowany był także wesrji 7,65 i dlatego zapytałem jak odróżnić te łuski, nie jestem debilem i rozumiem różnicę między 9mm i 7,65mm:) po prostu mnie nie zrozumiałeś.
pozdro
Jadzia

z niechęcią zabieram głos, temat jest tragiczny - a technologiczny opis emocjonalnie nie pasuje...
ale, niestety:
- egzekucji dokonywały wybrane grupy 2,3 osobowe,
- pracowały w określonych godzinach,
- zakładano sobie określoną wydajność",
- jedynie technologia procesu mordowania decydowała o wyborze - narzędzi...
w TT - coś szwankowało - nie pamiętam iglica lub sprężyna pękały, nie były brane pod uwagę...
Walther PP - dawał dużą niezawodność i obciążalność broni...
i to z małym zanieczyszczeniem pomieszczenia(!)...
jeżeli pamiętam dobrze doszli do 1 egzekucji na 3,5 - 5 min.
bodajże 2 transporty zwłok dziennie
egzekucje indywidualne z zachowaniem tajemnicy przed ofiarą
...

oczywiście - żadne nagrzewanie lufy i kierowanie podejrzeń na Niemców - nie były brane pod uwagę...
czysta - wyrachowana technologia
w technologię było wliczone wieczorne zapijanie się...
i następny dzień...

Według rozporządzenia Moskwy egzekucji mogli dokonywać TYLKO szefowie miejscowych komórek NKWD nie zaś grupy 2-3 osobowe". Czy upijali się? Raczej nacierali maścią obolałe od strzelania stawy rąk. Spotykaliśmy także efekty wprawek świeżo upieczonych" morderców, którzy drgawki pośmiertne uznawali za objawy zycia- czaszki strzelone sześciokrotnie (!!!!)

Dla mnie temat jest jasny nie ma wątpliwości kto mordował i czego używał. Najgorsze jest tylko to, że sprawcy - zbrodniarze (decydenci i wykonawcy) nie ponieśli odpowiedzialności karnej za życia doczesnego. Tyle.

Nie można wykluczyć, że NKWD zakupiło jakąś niewielką partię niemieckiej broni specjalnie do tej roboty.
Kto, jak kto ale oni musieli mieć i mieli najlepsze zabawki. Precyzyjne zaplanowanie zbrodni nie pozwala wykluczyć tezy o specjalnych zakupach broni. W każdym razie nie można tego wykluczyć. Co dowodzi tylko wyjątkowo szczególnej premedytacji w zaplanowaniu i realizacji zbrodni.

Według rozporządzenia Moskwy egzekucji mogli dokonywać TYLKO szefowie miejscowych komórek NKWD...

nie wchodząc w spór...

jak odnajdę źródło to przytoczę...
wydaje mi się, że klucz doboru" był inny - nie funkcyjny...
i jednak praca w punkcie była grupowa"...
ale muszę odnaleźć materiał...

Kolega Acer wie wszystko i wszystko jest dla niego jasne...
Mówię, powtarzam, że brałem udział w badaniach grobów związanych z zagadnieniem tzw. zbrodni katyńskiej. A kazdy sobie bełkoce, bo naturalnie wie lepiej. A rzeczywistość tam na miejscu wyglada tak jak na zdjęciu. Wilecy teoretycy wirtualnych przestworzy...

... to nasz antropolog przy pracy... dzień jak co dzień...
Ale kolega Acer wie wszystko i właściwie praca tego doktora antropologii jest zupełnie bezsensowna...

Witam .Mamy wiosnę 1940 roku , a więc P-38 raczej odpada nawet z tego względu że jest to nowa konstrukcja -a pierwszą partię tej broni zakupili jedynie szwedzi w 1939 i to tylko 1500 szt. Waltery PP i PPK były produkowane już od 1929 roku i mnogo ich było na rynku cywilnym - ogólnie były dostępne kalibry 22LR , 6,35mm , 7,65mm i 9 mm. Rosyjska broń z tego okresu niestety się nie nadawała - TT jak pisze jeden z kolegów był zawodną bronią i mało popularną wśród wojskowych ( produkcję zaczęto dopiero w 1936 roku ) ,rewolwer Nagan teoretycznie był dobry ale niestety ładowanie bębenka i wybijanie łusek nie jest szybkie , a i amunicja do naganta nie była dostępna bez ograniczeń . R 51 pisze o kalibrze 5,6 mm - czyżby jakieś pistolety sportowe ? To że w grobach znajdowano łuski nagantowskie to nie nie dziwi , ale Lebel , mauser . Pozdr.

taka sugestia-fakt bycia przy ekshumacjach ma sie nijak do tego czy egzekucji dokonywaly grupy 2 czy 3-osobowe.
Umieszczanie tu wlasnego zdjecia wsrod czaszek -jakiekolwiek byly motywy jego zrobienia- jest conajmniej niesmaczne

Kolego R51 - zachowaj swoją moralność akademicką dla siebie. Byłem, widziałem, badałem, tylko ja coś wiem a wy bełkot". Gratuluje samopoczucia i dowartościowania.

Dla mnie jest jasne i nie mam wątpliwości jak napisałem powyżej, kto jest sprawcą zbrodni.

Fin

Broń strzelecka nie jest moim konikiem ale gdzieś czytałem monografię Waltera PPK. Przypominam sobie że jedna z wersji właśnie kal. 7,65 została wyprodukowana w niewielkiej serii ale ostatecznie armia uznała że pistolet nie nadaje się do wprowadzenia na wyposażenie niemieckiego wojska. Od zupełnego krachu finansowego i zmarnowania pieniędzy wydanych na konstruowanie tego konkretnego modelu niespodziewanie wyratowali producenta Rosjanie którzy kupili całą produkcję oraz pokaźne zapasy amunicji. Pistolety odrzucone przez niemiecką armię zostały przez sowietów uznane za doskonałe dla enkawudzistów.
Czytając jakieś opracowanie na temat zbrodni katyńskiej przypominam sobie także że ujawniono dokument w którym jakiś enkawudzista oficjalnie zwracał sie do swojej wierchuszki o przysłanie pistoletów Walter bo TT-ki nie nadają się do tak intensywnej eksploatacji i nie gwarantują srawnego wykonywania egzekucji, z powodu częstych zacięć.
Niestety nie przypominam sobie teraz źródeł. Może któryś z kolegów lepiej obeznanych ze strzelectwem może potwierdzić tę wersję.

pzdrwm
bombel

R51 zwracam honor , policzyłem , Nagant ma 7 komór.Skleroza nie boli... O żadnym wynalazku typu speedloader do tej broni nie słyszałem , z resztą przy niewychylnym magazynku nie wiem jakby to miało działać..Z drugiej strony, trafiłem na informację że istniała wersja na amunicję .22LR co tłumaczyło by obecność łusek kalibru 5,6 na miejscu zbrodni.Tym bardziej że wersja ta powstała na zamówienie GPU !
Co do pistoletu TT : swego czasu strzelałem z niego baaardzo dużo , i zacięcia były powodowane raczej przez wadliwą amunicję , produkcji , a jakże , ZSRR , niż przez mechanizmy broni. No ale ta amunicja miała po 30 lat.
Takie zacięcie w przypadku pistoletu jest cokolwiek kłopotliwe , natomiast w wypadku rewolweru po prostu trzeba jeszcze raz ściągnąć spust by wystrzelić kolejny pocisk.
Oczywiście zrozumiałe jest że skoro egzekucji dokonywali cokolwiek wyżej postawieni funkcjonariusze NKWD to mieli oni dostęp do Waltherów PPK (skoro zakupiono większą ich partię) . I tutaj zgadzam się w pełnej rozciągłości z Acerem - w momencie popełniania zbrodni nie liczyli się z możliwością że ktoś ją kiedyś odkryje tylko posługiwali się tym co mieli na stanie.
@Jadzia teoretycznie możliwe jest badając łuskę lub pocisk określenie jakiego typu broni użyto.
Tak po za tym uczcijmy pamięć pomordowanych.

Kolego R51 zdjęcie zamieszczone jest bardzo niesmaczne, reklamówka hamleta ? Pierwsze skojarzenie z pielęgniarkami, ktore robiły foty z wcześniakiem w kieszeni.

I apeluje o troszke samokrytycyzmu, mowienie o tym ze ja jestem alfa i omega a inni to bajkopisarze, nie buduje dobrego autorytetu.

Pozdrawiam

Czekałem prawdę mówiąc kiedy ktoś czujny narodowo zauważy tą koszulę Bundes. Doczekałem się kolega walker69 był w tej lwestii nieoceniony. Za to kolega kombatant przyrównał zdjęcie brodatego faceta do pielęgniarki z noworodkiem. Jako że wykopaliska archeologiczno ekshumacyjne w jakich brałem udział nie były objęte nadzorem rabinackim wolno nam więc było dotykac szczątków pomordowanych. Czyniliśmy to w celu ich oczyszczenia z piasku i analizy ewentualnych uszkodzeń wynikających z mechanicznych uszkodzeń mogących być przyczyną zgonu. Codziennie w rękach miałem kilkadziesiąt czaszek ludzkich. Taka praca archeologa. Kolega kombatant najwyraźniej tego nie potrafi objąć swoją wyobraźnią.
Przypadkowo wywołałem zamieszanie. Chciałem dobrze a wyszła jak zwykle mała zadymka. Przepraszam wszystkich za zachowanie moje i kolegów spod znaku pyskuj co ci ślina na język przyniesie" którym dałem się wyprowadzić z równowagi. POstaram się żeby to się więcej nie powtórzyło.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie