martian. Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Sprawa sprzeciwu ŚKŻ co do naszego wniosku o zmianę nazewnictwa obozów to też propaganda???
pomsee Napisano 13 Luty 2008 Napisano 13 Luty 2008 Naprawdę uważacie, że Gross napisał Strach" na zlecenie Swiatowego Kongresu Żydów?
pomsee Napisano 14 Luty 2008 Napisano 14 Luty 2008 Martian ta moda" nie trwa od dzisiaj. Polska jako kraj będący w obozie państw socjalistycznych" w naturalny sposób pozbawiona była możliwosci wpływu na swój PR. Dopiero zmiany zaszłe od 1989 r. to umożliwiły ale niestety mamy doczynienia z potężną złą spuscizną. Poza tym Panowie ten fatalny PR Polski to nie jest tylko zjawisko powstałe po 1945 r. Przypomnieć trzeba, że do 1939 Polska znajdowała się pod stałą krytyką państw europejskich i w ogóle klimat wokół II RP nie był przyjazny. Mamy w związku z tym doczynienia z paskudną radycją", z którą trzeba walczyć ale jakos nie widać bardziej energicznych działań w tym kierunku.
pomsee Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Tradycja" oczerniania Polski sięga czasów oswiecenia. Dziwaczne" państwo, w którym królów obierano a nie panowali oni z racji praw dynastycznych i następstwa tronu, w którym w momencie gdy Europa zach. po latach walk religijnych doszła do tolerancji religijnej, dochodziło do tumultów na tym tle, kraj zacofany, w którym jego sąsiedzi Prusy i Rosja robiły co chciały, słaby i ogromnych społecznych kontrastach był wdzięczną" ofiarą dla XVIII w. intelektualistów.Nikt inny jak Wolter sowicie opłacany przez Katarzynę Wielką i Fryderyka II pochwalał rozbiory Polski. Zniknięcie państwa polskiego z mapy Europy potwierdziło prawdziwosć" tych opinii. Polecam artykuł z linku poniżej. Przedstawiony jest w nim mechanizm manipulacji stosowany przez Rosję w celu oczerniania jej przeciwników. Myslę, że jest to mechanizm stosowany do dzisiaj:http://www.polskieradio.pl/krajiswiat/archiwum/media/temattygodnia/artykul191.html
martian. Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Polacy są zazwyczaj otwartego serca i uczciwi, bardziej skłonni do tego, by być oszukiwanymi, niźli oszukiwać."Alfred de Rochefort
leszekranger11 Napisano 18 Luty 2008 Napisano 18 Luty 2008 Byłem na spotkaniu z Grossem w Kielcach.Miasto to ma piętno przez Pogrom Żydów 04.07.1946r.Gross specjalnie wybrał to miasto.Spotkanie to odbyło się w małej salce Pałacyku Zielińskiego.Było tam wiele stacji TV a zwłaszcza żydowskich.Policji i Straży Miejskiej więcej niż podczas samego Pogromu,było ludzi w Kielcach.Większość ludzi mających coś do powiedzenia o Pogromie nie dostało się.Może zrobiono to specjalnie bo bali się prawdy zwykłych ludzi.Nie dano się wypowiedzieć osobą obecnym na spotkaniu,gdyż bardzo szybko się skończyło.Może bano się kolejnego Pogromu i Prawdy.Osąd zostaje wam. Kielczanin.
Czlowieksniegu Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 A dla równowagi proponuję przeczytać wywiad z P. dr Barbara Engelking-Boni, kierowniczką Centrum Badań nad Zagładą IFiS PAN, umieszczony na internetowej stronie GW ( niektórych przepraszam za źródło ). Tych, którzy twierdzą, że w Polsce nie ma antysemitów zapraszam również do przeczytania komentarzy umieszczanych przez internautów.
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Ja tez polecam ten tekst. Dla ułatwienia link:http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34331,4933898.htmlCzlowieksniegu nie przesadzaj jeszcze nikomu za czytanie Wyborczej glowy na łyso nie strzygą choc na pewno wielu ma na to ochotę ;)
Czlowieksniegu Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Przesadzaj, przesadzaj,... Wiesz doskonale, że dla części naszych rodaków GW ma wartość papieru toaletowego. Zamiennie stosowane nazwy Koszerna, Wybiórcza, zakładanie a'priori, że zawiera same kłamstwa i kalumie są powodami, że na wszelki wypadek co bardziej nerwowych i krewkich Użytkowników przepraszam za źródło cytatu. Sam GW kupuję od pierwszego numery, ale z wieloma rzeczami się nie zgadzam, uważam, że ostatnio redaktorsko mocno się pogorszyła.Z drugiej strony nie bez powodu razem z Polityką jest uznana za jedną z bardziej opiniotwórczych i rzetelnych wydawnictw.P.S. Jestem lama- nigdy nie próbowałem wstawiać lików. Dzięki za pomoc.
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Zgadzam się z Tobą. Wielokrotnie czytałem teksty, które po początkowym przedstawieniu tematu skupiały sie na tym aby udowodnić jaka to Wyborcza jest nierzetelna, antypolska, że prawdziwy Polak" nie powinien jej do ręki wziąźć.Podobnie jak Ty czytam te gazetę od pierwszego numeru. Czasem zgadzam się z tym co sie w gazecie" a czasem nie a kryterium, które o tym decyduje jest mój umysł a nie tajemnicze kryteria arodowo-patriotyczne".
slapek Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Zbigniew Herbert: Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny". Tak wypowiedział się Herbert o naczelnym wyborczej,skoro naczelny jest taki to jak może być jego gazeta?.
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 slapek uwierz mi mozna czytać Wyborczą" i nie być wielbicielem Michnika.
slapek Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 pomsee,a czy w tej gazecie piszą coś o Stefanie Michniku?
pomsee Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 tak pisz codziennie ale ty Wyborczej nie czytasz to nie wiesz.
leszekranger11 Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 PANOWIE!Nie sprzeczajcie się.Wróćmy do tematu.Grossowi tylko oto chodziło aby wykorzystać nasze wrodzone cechy narodowe.Liberum-Veto.Zrobił sobie darmową reklamę książki swojej STRACH,wykorzystując niezgodę naszą Polską.Jego przeżycia powojenne sprawiły że ma zły stosunek do Polaków.Kij ma dwa końce.Można słowami manipulować na różne sposoby.Nie pisze ilu Polaków oddało życie chowając Żydów.Teraz nie wiadomo kto Żyd a kto Polak.Jeśli jestem Polakiem to przyznaję się do tego.Żydzi tego mało czynią.Ktoś mówi TY ŻYDZIE i od razu wielkie halo!.Obrażony-czemu przecież jest Żydem. Ja się nie obrażam jak mówią do mnie TY POLAKU!.Czepiają się nas a sami co robią u siebie,na swoim podwórku.Mieszkajcie w Kielcach to zobaczycie jak się mieszka w mieście napiętnowanym przez Pogrom Żydów 04.07.1946r.Teraz jest tu tyle pomników żydowskich,zupełnie jak zapałek w g....?.Wszystkie pod kamerami,pilnowane.Dzięki temu mamy pracę w Kielcach.Czemu tak pilnują.Moze się czegoś boją.Wiem,niektórzy zrobią mnie Antysemitą.Czemu jak napisać trochę prawdy to od razu antysemita. Jestem tylko za prawdą wspólną a nie tylko prawdą Polską lub prawdą Żydowską
Czlowieksniegu Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego:- określenie żyd ( specjalnie z małej litery ) jest aż tak pejoratywne?- dlaczego Żydzi nie przyznają się ( w większości )do swojego pochodzenia etnicznego?- dlaczego każda rozmowa o obywatelach RP ( obojętnie II lub III, że o IV nie wspomnę )pochodzenia żydowskiego wywołuje aż takie negatywne emocje?Pozdrawiam.P.S. Nie sądzisz, że użycie określenia np zapałek w g.... jest mocno nacechowane negatywnie? (Btw - liczyłeś? )
slapek Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Antysemita przed wojną to był ten,który nie lubił żydów.Antysemita współcześnie jest ten,którego nie lubią żydzi.Może warto zastanowić się jak współcześni żydzi polscy działają dla dobra polski.Pierwszy przykład.Jerzy Urban (właściwe nazwisko Urbach)wynotowane z Wikipedii.Jak dla mnie oszust i kłamca byłem naocznym świadkiem wydarzeń z lat 80,a co innego on mówił w tv.
Erih Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Chciałbym zwrócić uwagę że osoby pochodzenia żydowskiego żyjące dziś w Polsce w 90% wywodzą się z rodzin zasymilowanych w co najmniej 3 pokoleniu. Więc mówienie o nich per Żydzi" jest co najmniej nieścisłe . Co do red Urbana to akurat on do swojego pochodzenia się przyznaje od zawsze. Acha proponuję sobie przypomnieć którego rządu był rzecznikiem i w jakiej sytuacji !Co do wyborczej to określenie wybiórcza dotyczy jej jednostronnego podejścia do wielu spraw , a koszerna nie dotyczy kwestii narodowościowych a lansowanej przez Gazetę politycznej poprawności .I na koniec żyd pisze się zarówno z małej jak i z dużej litery w zależności od kontekstu .
Czlowieksniegu Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Może Cię mile zaskoczę, ale domyślałem się, że wybiórcza określa sposób i zakres doboru tematów. Inna sprawa, że konia z rzędem temu, kto znajdzie gazetę pisząca tylko i wyłącznie o tematach najważniejszych ale za to o wszystkich. Jednak określenie koszerna wiązałbym z czepianiem się narodowości lub pochodzenia części dziennikarzy. Ale najlepsze jest, wg mnie, to, że nikt nikomu nie każe kupować GW, ale każdy udaje je ją czyta i czuje się obowiązku o niej dyskutować. Nie lubisz Żydów, masz inny punkt widzenia, nie chcesz wspierać akcjonariuszy Agory - nie kupuj, nie czytaj, ale pozwól innym. Nie chcę podawać Ci wielu innych ty tułów gazet, które mimo wszystko jej do pięt nie dorastają.
Erih Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Nie wiem czy pamiętasz początki Wyborczej ale z tą koszernością dokładnie tak było :)))) Dopiero w połowie lat 90tych znaczenie tego okreslenia się zmieniło. Dodam że wtedy wyglądało to tak że Wyborcza była koszerna a niekoszerna była Trybuna Ludu i jej podobne .Co do drugiej części wypowiedzi - w pełni się zgadzam mamy demokrację i wybór prasy od prawa do lewa.Acha , Wyborczej nie czytam ale alergii na nią nie mam.Wrrróć ! Mam umiarkowaną ale ze względów czysto merytorycznych . Jak widzę po raz kolejny kwiatki typu rosyjski śmigłowiec opisany jako izraelski śmigłowiec to...Z tego względu przeżuciłem się od dawna na znacznie staranniej redagowane tygodniki. Pozdro Erih
leszekranger11 Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 A ja Wyborczą lubię bo niedawno do gazety były dołączone słowniki oraz wszystkie filmy RAMBO I,II,III>
pomsee Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Nawiązując do wypowiedzi leszekranger11 jak widac każdy w GW znajdzie cos na miarę swoich intelektualnych możliwosci. :)))
leszekranger11 Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 Czyli GW jest dobra.Jednego interesuje czytanie,innego oglądanie np.RAMBO.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.