jacko33 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 A moje hobby to - zbieram medale i plakiety pamiątkowe związane z Armią Krajową, Powstaniem Warszawskim, Szarymi Szeregami, itp. Obecnie posiadam ponad 150 eksponatów. Tu link do kolekcji, niestety brakuje ok 20 eksponatów jeszcze nie zamieszczonych. http://myvimu.com/collection/15581119A tu na blogu o medalach mój ostatni tekst;http://ponury-nurt.blogspot.com/2013/02/wykus-i-jego-bohaterowie-w.html#linksZapraszam.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 A ja tam wolę dobrze zjeść, oczywiście zrobić samemu kiełbachę, uwędzić, trzeba mieć siłę do orania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Możesz podać uproszczony przepis na taką kiełbasę? Też mam zamiar coś uwędzić na święta, a jeszcze nigdy tego nie robiłem ;)Jacko33 piękna kolekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Mogę podać w przybliżeniu dlatego że zawsze kupuję całego świniaka, około 100-110 kg, po rozćwiartowaniu, pozostaje jakieś 5-6 kg ścinków (od łopatki, szynki schabu, podgardla itd. Podam może obrazowo: mięso wieprzowe 5 kg jak nie masz ścinek to może być łopatka-szynka, boczek 1-2 kg, (tłusty bo jak będziesz miał za chudy to i kiełbasa będzie chuda jak kto woli kiedyś zrobiłem za chudą i nie byla tak smaczna) do tego 1 kg wołowiny. Teraz zmielić na sitku 10 mm jakąś połowę tego mięsa resztę na sitku 0,3 mm Doprawić peklosól płaska łyżka, sól kuchenna do smaku (pamiętaj aby nie przesolić), pieprz czarny do smaku, majeranek do smaku, gałka muszkatołowa 3 g, czosnek 5 – 10 ząbków do smaku, cukier puder jakieś trzy łyżki, szklanka lub 1,5 wody. Piszę do smaku bo każdy ma inny czosnek to przeważnie jak już poczuję go dobrze to wystarczy. Wszystko dobrze wymieszać ja to robię ręcznie w plastikowym pojemniku. Niektórzy odstawiają w chłodne miejsce na cały dzień ale ja zaraz napycham w jelita wieprzowe. Na kijek i w chłodne miejsce do następnego dnia. Rano wstaję rozpalam wędzarnię z beczki taka prosta konstrukcja i wędzę najpierw delikatnie później jak już widzę że dostała ładnego kolorku to podciągam temperaturę kontrolując jak już widzę że tłuszczyk zaczyna lekko skapywać w kiełbasy to wyciągam. (Jak kto woli może sobie ją zaparzyć) Ja jak przyniosę do domu to zaraz próba na gorąco pychotka do tego piwko i siła jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuję, jeszcze tylko wędzarnię muszę zmajstrować (beczkę już mam):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.m.m.s Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Jak zrobisz daj znać, powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663863#973893Zawsze można ożywić temat :)Mamy też wątek kulinarny, więc jak macie jakieś fajne przepisy to zapraszam:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=695078#1444101Pozdrawiam Seba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 A to moje hobby w weekendy :)Wesela, osiemnastki i imprezy wszelakie. Nagłośnienie, oświetlenie i konferansjerka... Ot taki konik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 U mnie:- Książki(fantastyka)- Paintball- Gry komputerowe ;)- Jednoślady ( ze stajni rometa - Komarki itp )Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Sonic - już myślałem że co weekend tracisz głowę i straszysz po imprezach :)A ja oprócz kopania lubię przeczytać fajną książkę (głównie historyczne, ale nie tylko). Mam też pięcioletnią bestię - owczarek niemiecki Polą zwany, inteligentny pies ale nie chce słuchać. Tresowałem ją 1,5 roku (jak była mała), a umie tylko siad, łapa, leżeć, waruj, chodzi przy nodze ale bez smyczy zdarza jej się wyrwać do przodu i muszę krzyczeć bo inaczej nie zrozumie. Za cholerę nie mogłem jej nauczyć daj głos i czołgaj się - a próbowałem wieloma metodami. Pominę opis posiadanego kota, bo on tylko wraca po 2,3 dniach je, śpi i znów wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 ktos451:Jakbym tak balował wydając kasę, to żona by mnie zabiła... A tak kasę przynoszę więc zadowolona jest... Ale za to i tak się pobawię, pojem, naoglądam damskich uroków ;) a i flaszkę do domu przyniosę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Moje drugie hobby to wędkarstwo.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Witam :) Moje drugie hobby oprócz ukończenia szkoły to myślistwo :) Lubie popatrzeć za zrzutami :) Zabrać się na polowanie z myśliwym :) ale najlepsze to chodzenie z wykrywką :DPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nino83 Napisano 17 Marzec 2013 Share Napisano 17 Marzec 2013 Witam. Ja natomiast dla oderwania się od kopania w lesie i chodzenie po starych strychach zbieram stare banknoty i robię zdjęcia pomników i miejsc pamięci,nawet tych najmniejszych. Pozdrawiam. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Ja aktualnie składam sobie rower od tzwzera",trochę rzeczy jeszcze brakuje ale zima i tak nie odpuszcza,tak,że do wiosny zdążę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyspiarz44 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 wędkarstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 nie wiem w jakiej kolejności wymieniać bo wszystkie moje pasje są dla mnie jednakowo ważne- militaria - szeroko pojęte-muzyka (ok 3000 CD i ze 150 vinyli)-modelarstwo (głównie pojazdy pancerne ale też lotnictwo i szkutnictwo)-knivemaking (głównie to oprawa głowni bo lokalu na kuźnię brak :( )- współczesne noże i bagnety-dobra książka i film -spacery z moją Tajgą (Husky)Była jeszcze akwarystyka (w sumie 3 baniaki)ale odpuściłem :)Obecnie opieka nad jeżem którego znalazłem niedawno i uratowałem przed śmiercią prez zamarznięcie (a co! pochwalę się jaki jestem hero! :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Daj zdjęcie jeża ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 :) :) Wczoraj właśnie zrobiłem:) Jestem aktualnie w robocie ale wrzucę wieczorem. Jet zajefajny !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Wylazł w czasie tego kilkudniowego ocieplenia? Czym go pasiesz? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trebor1977 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Wędkarstwo przez cały rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Serca indycze , larwy mącznika, mięsko wołowe/cielęce mielone-zajrzałem w net , bo nie chciałem mu zaszkodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 mój wcinał żywe rosówki,aż mlaskał ,a na jesień zwiał do lasu.a tak normalnie to wędkarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 Obiecana fotka jeżyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 22 Marzec 2013 Share Napisano 22 Marzec 2013 jaszcze jedno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.