Skocz do zawartości

Panzer III spod Grudziądza

timbuktu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ano właśnie. Zdjęcie numer 3. Ciekawe skąd ta wieża? :)
Mowglyn. Mógłbyś jaśniej? Jaka Panthera i jaka Pz. III?
Ta podobno nigdzie nie wyjeżdżała, tylko cały czas była na Ukrainie. A Panthera?
  • Odpowiedzi 210
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol. balans, nie mam w zwyczaju zabierać na forum głosu zawsze i na każdy temat, nawet wtedy gdy mam coś do powiedzenia. Nie tworzę żadnej ideologii.
Poznań może jest i przykładem, ale czy na pewno dobrym ? Ja mam nieco inne zdanie.

Ten wątek na początku mocno mnie zadziwił i czułem że będzie jak zwykle. Nie pomyliłem sie wiele.
Potem było całkiem fajnie, więc nie chciałem psuć zabawy.

Miło że znalazła się i aktualna fotka tej trójki.
Napisano
Darek419!
Moim zdaniem była to próba prowokacji wymierzona w braci K. Dodając te trzecie zdjęcie chodziło komuś o skierowanie podejrzeń w ich stronę. Wszystko chyba jest jasne: brak Pz III w Polsce+uprzedni umer" z Pantherą braci K.+ zapalczywość forumowiczów=AFERA.
Pytanie podstawowe. Komuś (komu?) bardzo na tym zależy. W tej sytuacji postawa kol. Timbuktu jest co najmniej podejrzana.
Pozdro!
PS. Braci K. nie znałem, nie znam i znać nie chcę. Nie jestem niczyim adwokatem. Po prostu nienawidzę prowokatorów i konfidentów...
Napisano
djęcie numer 3. Ciekawe skąd ta wieża? :)"

od kiedy to warsie zszedłeś z calaków na detale pancerne?

a może ta wieża jest w Anglii a Maciej Kęszycki zrobił sobie tylko z nią ciekawą fotografię ?
a może właśnie odkupił ze złomu i zdejmuje u siebie w garażu ?

jest całe mnóstwo możliwości, to tylko fotka

i wcale nie piszę tego aby coś wyjaśniać, albo kogoś bronić, piszę bo tego rodzaju pytanie zakrawa na paranoję.
Napisano
Wars98!
Genezę powiedzenia o moralności Kalego" zna chyba każdy. Myślę, że Ty również.
Chodziło (i chodzi) mi o to, że:
1) Jak ktoś wywiózł z Polski za granicę czołg (Pantherę) wydobyty na jej terenie, to grono polskich hobbystów było tym oburzone (i słusznie!). Prawda?
2) Jak ktoś chciałby wywieźć z Ukrainy do Polski czołg (Pz III) wydobyty na jej terenie, to grono polskich hobbystów było by tym... , no właśnie? Nie wiem jak by zareagowało, ale moim zdaniem byłby to taki sam umer" jak z Pantherą.
I o to mi właśnie chodziło.
Pozdro!
PS. Z tego co pamiętam, to Tankist napisał o tym Pz III: W latach dziewięćdzisiątych grupa zapaleńców wydobyła czołg z zamiarem odrestaurowania. Miał trafić do Polski!!! Rzecz oczywiście działa się na Ukrainie". Prawda?
Napisano
Tankist. Pytanie o to dlaczego ta a nie inna fotografia znalazła się zaraz po zdjęciach Pz. III wydobytej na Ukrainie nie zakrawa na paranoję, lecz jest próbą dociekania co autor postu miał na myśli, o co tak na prawdę mu chodziło.

Mowglyn. A to się zgodzimy. :)
Napisano
krój gatek tych panów również wskazuje na Polskę - poważnie mówię!!! gdzie indziej się w takich nie chodzi prócz Rosji pewnie jeszcze...."
herbstnebel gratulacje za 100% identyfikację kąpielówek ;)))
Napisano
Tankist!
Nie chcę w******** się pomiędzy przysłowiową wódkę i zakąskę (czyt.: Warsa 98 i Ciebie), ale:
1) Przeczytaj mój post adresowany do Darka419,
2) Całkowicie zgadzam się z Tobą, powiem więcej. Uważam, że zdjęcie numer 3" nie ma zupełnie nic wspólnego z wydobyciem Pz III.
Pozdro!
PS. Stwierdzam raz jeszcze: zestawienie tych zdjęć to PROWOKACJA!
Napisano
Tankist. Dzieki za rzeczowe wyjasnienie i rozwianie mitu. Swoja droga to troche szkoda ze ta trojka nie stoi zapomniana na terenie panstwowej instytucji w Polsce. Bylaby szansa na sprawdzian tak zwanego patriotyzmu wsrod forumowiczow w Walce o Odzyskanie Zabytku z Rak Niewiernych. Z ukrainy to marne szanse. Pozdrawiam.

ps. teraz w blogim spokoju mozna uciac poobiednia dzemke.
Napisano
Kol. mowglyn, poruszyłeś tutaj jeszcze jeden temat, a mianowicie, jak Kali ukraść... itd."

Tylko w Polsce !!!!!!!!!
jest tak psychoza w przypadku pancernego niemieckiego sprzętu z wojny.

Stug z Ukrainy ze wszelkimi możliwymi zezwoleniami odpowiednich urzędów wyjechał ( ile to było, dwa trzy lata temu ? ) przez Polskę do Anglii. Cały i kompletny w świetle dnia. To samo było w tym roku z Panterą. Przedefilowała na lawecie przez całą Polskę w czerwcu tego roku. Chyba też do Anglii.
Nie wiem za ile, nie interesuje mnie to.

Poza naszym krajem raczej nigdzie się z tego problemu nie robi. Ot prawa rynku, jest kupujacy, sprzedający, odpowiednie dokumenty i tyle.
Śmiem twierdzić że wywiezienie, np jedynego i unikalnego egzemplarza rosyjskiego czołgu pozostało by w Polsce niezauważone, lub olane,
ale próba jawnego sprzedania za granicę byle rozpieprzonej podeszwy jakiegokolwiek panzera, ale niemieckiego, spowodowałaby natychmiastową aferę o międzynarodowym rozgłosie.
I tłumaczenie że w naszych muzeach nie ma pojazdów niemieckich, nie jest żadnym tłumaczeniem.
Po prostu, dla mnie stare komunistyczne slogany w
stylu asze wspólne dobra narodowe" i tym podobne bzdury rodem z minionej epoki...
Moja diagnoza jest następująca i krótka:

pies ogrodnika - sam nie ma i tak dalej...
Napisano
To była faktycznie PROWOKACJA! Ja nie wiem czy komuś zależało na rozpętaniu nowej burzy wokół braci K. czy wręcz przeciwnie ktoś chciał wypuścić i ośmieszyć W. Ale ten ktoś z tego numeru powinien się wytłumaczyć i to w terminie do końca roku [nawet jeżeli jest bardzo zapracowany], bo gdyby napisał, że dostał te zdjęcia od kogoś kto twierdził, że były zrobione w Polsce to byłaby inna sprawa, ale imbuktu" stwierdził, że był osobiście przy wydobyciu... A jeżeli tego nie zrobi to powinien być zbanowany, bo nie przypuszczam aby moderatorom tego forum zależało na ciągłych pyskówkach, które nas wszystkich a i samo Forum Odkrywcy tak naprawdę to tylko ośmieszają.

Tankist twoja teoria o wolnym rynku by się sprawdziła, ale tylko wtedy gdybyśmy byli jako państwo/społeczeństwo na podobnym poziomie zamożności jak te na zachodzie. A tak to będzie tylko jeden kierunek jazdy panzerów, czyli na zachód, ewentualnie za ocean.

balans
Napisano
Tankist!
Witam po krótkiej przerwie.
Piszesz o panującej w Polsce psychozie" w przypadku sprzętu pancernego. Zgadzam się. Tak się składa, że niektóre niemieckie sprzęty są wręcz kultowe, stąd też emocje wokół nich przybierają niekiedy objawy psychozy. Podany przez Ciebie przykład ze sprzętem innej proweniencji jest znakomity. Np. sowiecki FAI (właściwie: skorupa kadłuba i wieżyczka) został potraktowany po macoszemu przez właściciela (Muzeum Wojska w Białymstoku), w rezultacie czego na bazie tych elementów zbudowano" jakieś straszydło. ASU85 (wg posiadanych przeze mnie informacji jeden z dwóch egzemplarzy w Polsce) w następstwie podobnej niefrasobliwości (właściciel ten sam!) dożywa swych dni na poligonie jako cel... .
Piszesz o prawach rynku. Cenię sobie zarówno prawa rynku, jak i prawo własności. Nie wszędzie jednak podane przez Ciebie prawa rynku" mają zastosowanie, co stwierdzam z ubolewaniem (wspomniał o tym Balans). Np. ie do ruszenia" są: TK3 (TKF?) w Serbii (Belgrad), TKS w Rosji (Kubinka). A jest jeszcze Bofors 40 mm w Rosji, PZL P24 w Turcji... .
Pozdro!
PS. Być może dzieje się tak (pies ogrodnika - sam nie ma i tak dalej...") tylko w Polsce, nie sprawdzałem.
PS 2) Dziękuję za wyjaśnienie sprawy Pz III!
Napisano
Kol. Akagi, no nie wiem czy robienie sobie jaj" z innych to jest akurat to co najbardziej powinno satysfakcjonować i bawić ludzi na poziomie, ale o gustach się nie dyskutuje...
Ja tam na takie numery się ostatnio nie nabieram, ale to niewielka satysfakcja, bo zawsze pozostaje niesmak.

Pozdrawiam
balans
Napisano
Balans, oczywiście, że obienie sobie jaj" ludzi na poziomie nie satysfakcjonuje, aczkolwiek sprawia dużo radości.

Jadnekże, spieszę cię zapewnić że nie chodziło o robienie sobie jaj z większości z was, a w zrobienie sobie jaj z pewnego walczenego obrońcy ukradzionych zabytków o nicku zaczynającym się od litery W"
Oj kiedys trzeba będzie te jego maile opublikować.
Napisano
Cóż Wars, a pisałem na początku....

No, teraz twoja kolej na rewanż Panom dowcipnisiom :]

Potem może i ja bym się pośmiał..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie