herbstnebel Napisano 22 Grudzień 2007 Napisano 22 Grudzień 2007 I znowu ożywione dysputy :)Nie wiem Panowie czy doczytaliście te IPNowskie publikacje, ale ja jestem wdzięczny wiecznie żywemu Fidelowi C.!! :PW końcu to on podobno najbardziej protestował przeciwko wkraczaniu wojsk do Polski bo bał się o swoją wysepkę :)A dla niedowiarków sprawności Armii Czerwonej na ziemiach polskich przypomnę, że w czasie krytycznych dni roku 1956 w parę godzin pokonali kilkaset kilometrów z koszar gdzieś na zachodzie Polski i osiągnęli np. rogatki miasta stołecznego Warszawa, tak że nawet ich polscy sojusznicy, co niektórzy generałowie wyrażali chęć obrony stolicy przed własnymi sprzymierzeńcami!To było w parę godzin. Gdyby mieli 3 dni to by kamień na kamieniu nie został.Założę się, że kolega tawarisz Parowóz, który dosłużył się w LWP oficerskich szlifów jak sam się chwalił często, by poopowiadał nam tu niejedną ciekawą historię o sprawności sojuszniczych armii :)
leowawa Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 http://www.odkrywca.pl/galeria,rekonstrukcja-zamieszek-stanu-wojennego-13-12-2007,513.htmlZdjęcia z bardzo udanej inscenizacji zamieszek stanu wojennego. Inscenizacja odbyła się na terenie urzędu Gminy Warszawa Bemowo. Chciałby w tym miejscu, jeszcze raz pogratulować organizatorom, udanego przedstawienia.
acer Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 Ta...inscenizacja zamieszek stanu wojennego...Po prostu zbiera człowieka...szkoda że nie inscenizacja blokady rolniczej...
herbstnebel Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 dlaczego tak ci sie nie podoba ten pomysł?
acer Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 Przy usuwaniu blokad rolniczych też wybuchły zamieszki"Po meczy Arki z Lechią też likwidowano urdy i zamieszki"Niedługo będzię się odtwarzać scenę egzekucji przez zomo, powiszenia przy komisariacie, rozwalenie cegła kasku i głowy zomowca, zniszczenie koktailem mołotowa T-55....litości....
balans Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 Acer, z całym szacunkiem, ale taka była nasza historia, której nie zmienimy. Wprawdzie sam jestem przeciwnikiem wykorzystywania historii to współczesnych brudnych gierek politycznych, ale o historii należy pamiętać. Tym bardziej, że czasy stanu wojennego były wyjątkowo ponure, nawet jeżeli to było? tzw. mniejsze zło.
pomsee Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 Acer, kurcze znowu nadwyrężasz moją sympatię do Ciebie, zlituj się...
acer Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 Daj spokój, dobrze wiesz, co by było gdyby uczestnikom DEMONSTRACJI ówczesnych, powiedzeć, że uczestniczyli w zwykłych zamieszkach, zadymach, naruszeniach porządku publicznego, chuligaństwie...MASOWE DEMONSTRACJE TŁUMIONE i ROZPRASZANE przez zomo, ZAJŚCIA jakie wystąpiły wskutek OPORU BIERNEGO i CZYNNEGO DEMONSTRANTÓW...Ale litości, nie zamieszki....to słowo nie przystoi do odtwarzanych okoliczności, podobnie jak tym podobne zwroty typu zadyma" itp...Litości...
kindzal Napisano 2 Styczeń 2008 Napisano 2 Styczeń 2008 balans, zwracam szacunek, prawde mowiac niespodziewalem sie tak rzeczowego i wywazonego postu z twojej strony !Pozdro
pomsee Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Acer masz rację używanie słowa zamieszki" użyte w tym kontekście jest nieporozumieniem. Były to brutalnie tłumione demonstracje ale na Boga użyte przez Ciebie argumenty też są dalekie (jak myślę) od intencji osób organizujących takie ekonstrukcje".
balans Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Acer nie będę teraz szukał po słownikach ścisłej definicji słowa zamieszki", ale te z lat 1982-84 tam gdzie mieszkałem, a mieszkałem w tzw. jednym z astionów Solidarności" to były regularne bitwy uliczne. Z barykadami na ulicach, z koktajlami mołotowa i z rozbijanymi płytami chodnikowymi z jednej strony i całymi kolumnami zomowców, w których skład wchodziły oprócz polewaczek", transportery opancerzone, Uazy z wielolufowymi miotaczami pocisków z gazem łzawiącym a nawet takie wynalazki" jak odrzutowe rozpylacze gazu łzawiącego [kto nie widział to spieszę donieść, że był to silnik z LiM'a na ciężarówce + jakiś pojemnik z gazem łzawiącym]. A całe miasto było tak zagazowane, że jeszcze w dwa dni po kolejnej rocznicy grudnia nie dało się przejść przez ulicę nie roniąc łez.Podobno jedynym pozytywnym aspektem tego gazowania było to, że wyginęły w blokach wszystkie mrówki faraona....
acer Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Wg mnie słowo zamieszki" użyte w kontekście omawianych zdarzeń to po prostu deprecjonowanie ich zdarzenie, i uczestników. Niemcy też w 1918 r. o początkach Powstania Wielkopolskiego mówili że urdy, tumulty, zamieszki kryminalne" etc. I gdyby powstanie stłumili tak pewnie by zostało.Ale to moje prywatne zdanie, byliście wtedy uczestnikami aktywnymi, mieliście swój prywatny udział - nazywajcie sobie tamte zdarzenia jak chcecie.To moje prywatne zdanie.
balans Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Pomsee zapodam zdjęcia, ale nie dzisiaj bo muszę je gdzieś odkopać.pozdrobalans
pomsee Napisano 4 Styczeń 2008 Napisano 4 Styczeń 2008 W różnych miejscach różnie bywało. Tam gdzie ja byłem (Pomorze) zajścia nie były aż tak gwałtowne jak w Nowej Hucie.Balans czekam na fotki, w swoim czasie (trwa skanowanie negatywów) pochwalę się swoimi.
balans Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Na razie to jedno odnalazłem i to chyba najmniej ciekawe bo na zdjęciu jest uchwycony moment gdy dopiero się zaczyna".Nie ja jestem zresztą autorem tego zdjęcia [autora nie znam] - po prostu dostałem wtedy od kogoś cały plik zdjęć, które przeleżały u mnie lata 80-te głęboko schowane. A później większość z nich się ozeszła", ale będę szukał dalej, bo powinno ich zostać jeszcze z kilkanaście i to ciekawszych.I jeszcze taka ciekawostka dla tych, którzy nie pamiętają tamtych czasów: tłuczeń z torowisk tramwajowych był doskonałą amunicją" ale do czasu, bo później zlano torowiska ropą, czy jakimś innym paskudztwem i zomole uczyli higieny" tzn. jeżeli dorwali kogoś kto miał brudne ręce to marny był jego los...
balans Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 I jeszcze taka ciekawostka, którą odnalazłem przy okazji.Otóż podziemna Solidarność rozprowadzała też takie mini zestawy fotografii wydawanych przy różnych okazjach. Tu na zdjęciu oryginalna obwoluta z takiego wydawnictwa na okoliczność wypuszczenia Lecha Wałęsy z interny".
herbstnebel Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 coś ode mnie a propos Lecha.http://pl.youtube.com/watch?v=auh3Nx7DEcIciekawe czy faktycznie to jest TW :) tropów znaleziono dość sporo....A ci internowani... kiedyś w TV pokazywano w jakich warunkach byli internowani i były one dość luksusowe, co wywołało dużo negatywnych komentarzy społeczeństwa na ten temat jak to internowani?!"Po za tym nigdy nie zapomnę zamieszania jakie wywołało pytanie puszczone kiedyś na antenie radia w czasie audycji o Stanie wojennym - Jakim cudem biedny elektryk ze stoczni z tyloma dziećmi na głowie, rzekomo internowany miał w czasie stanu wojennego jacht i domek na mazurach?!"heheh, podobno ktoś to sprawdzał i się okazało częściowo prawdą, ale cichoo szaa :)))
herbstnebel Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 dość luksusowe oczywiście dla tych najważniejszych jak Lechu..
pomsee Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Pomówienie, kłamstwo, plotka - rzeczy te maja długi żywot tym bardziej, że Polacy są bardzo zawistni.Jak juz takie prawdy" pójdą w świat praktycznie nigdy nie przepadną, raczej co jakiś czas rozpoczynaja nowe życie.herbstnebel poczytaj sobie tu:http://portal.e-kwidzyn.pl/25-rocznica-pacyfikacji-internowanych-w-kwidzynie-2.htmlTo tak a propos w TV pokazywano w jakich warunkach byli internowani i były one dość luksusowe"
herbstnebel Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Podejrzewam, że jednak o Wałęsę lepiej dbali :)tak wieeem, plotki w Polsce żyją długo, ale możliwe, że przynajmniej to o tw jest prawdą :) Przecież Lechu wyskakiwał z pomysłami rozwalenia posterunków milicji przy pomocy wiązanek granatów, co potwierdzają jego najbliżsi towarzysze broni. Fajna hekatomba by była jakby go posłuchano :)
pomsee Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Granaty??? Lechu??? Mam dużą wiedzę tamtych latach ale takiej bzdury to jeszcze nie słyszałem.W ogóle to jestem przeciwnikiem powtarzania zasłyszanych plotek. W dobie powszechnego dostępu do internetu naprawdę dużo można się dowiedzieć lub sprawdzić.
herbstnebel Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 A tak Pomsee, gdy zapisywał się w latach 70-tych bodajże do związków, przyszedł do swoich kolegów co ich tak wygryzł potem :))) i powiedział, że trzeba aktywniej walczyć z komuną i on proponuje wrzucanie pęczków granatów albo innych skumulowanych ładunków wybuchowych do posterunków milicji i że on jest przeszkolony w wojsku i może to zrobić. Związkowcy zbaranieli, myśleli, że jest to oczywista prowokacja UBecji, ale powiedzieli mu, że to wywoła oczywistą hekatombę i reakcję milicji. No i Lechu się ugryzł w język i momentalnie odwrócił kota ogonem i przez kilka lat siedział praktycznie cicho w organizacji bez takich wspaniałych pomysłów :)ciekawe czy palnął głupotę czy się wygadał za wczasu :)))))mniejsza - źródło film dokumentalny bodajże Plusy dodatnie plusy ujemne" wyprodukowany przez TVP, a potem przez nich nie puszczony :)Jeszcze było kilka podobnych filmów na ten temat.Występują: Krzysztof Wyszkowski, Henryk Lenarciak, Henryk Jagielski, Joanna Duda-Gwiazda, Andrzej Gwiazda - czyli ludzie bez których Lechu mało by zdziałał. :)
pomsee Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 No tak przypominam sobie było coś takiego. Z drugiej jednak strony w życiu każdego człowieka są momenty, w których powiedział coś głupiego. Wyciąganie z tego wniosków co do osoby, która je wypowiedziała są chyba błędem. O człowieku mówi całe jego życie.Poza tym wcale się nie dziwię, że Wałesa tak mówił. Był świadkiem i uczestnikiem wydarzeń w grudniu 1970 r. na Wybrzeżu. Władza" nie wahała się strzelać do bezbronnych ludzi idących do pracy. Co mógł myśleć o tej władzy" człowiek, który widział tą masakrę?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.