Skocz do zawartości

Części tigera w naszych muzeach

maus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak wygląda sytuacja z częściami to tego czołu tiger 1 i 2
w naszych muzeach , czy był aby możliwość skompletowania całego wozu ,( tak hipotetycznie) , skoro nie można wydobyć u nasz całego .?
  • Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie licz na skompletowanie. W muzeach mają bardzo mało. W warszawie na forcie jest lufa, w MOB chyba też, i tam też mają pojedyńcze fragmenty, gąsienice i koło napędzające. w muzeum śląskim jest gąsienica z królewskiego, w Drżonowie tez jakies pojedyńcze fragmenty. Po prostu cienko...
Napisano

I jeszcze jedno. Może by ktoś przesłał zdjęcie tego z Warszawy? Na moim zdjęciu widać spawy wieży. Słaba jakość wykonania , wyglądają jakby były aluminiowe czy cynowe

Napisano
Pozostaje jeszcze wciąż otwarta kwesta Tygrysa (podobno) z 507 batalionu czołgów ciężkich (podobno), wydobytego (podobno) w 1997 (podobno) na Mazowszu (podobno) :)
A tak na poważnie, to chyba prędzej by siedało przy pomocy prywatnych kolekcjonerów skompletować trójke, czwórke, może jakiegoś stuga lub Pantere. A to wszystko i tak prawdopodobnie jako wydmuszki", a nie kompletne, sprawne egzemplarze.
Napisano

Odnośnie Tigera ze Skarżyska,to jeszcze byłem tym szczęsciarzem i widziałem ów hamulec wylotowy.Jako że nie mam skanera robię zdjęcie zdjęciu.(wtedy nie miałem cyfrówki)Ile to było lat temu?5,albo 6

Napisano
Był taki drobiazg w dziale identyfikacja:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=512813#513356
Jeśli jakiś szaleniec pod skrzydłami jakiegoś muzeum podejmie się tego dzieła, to chętnie pomogę w zdobyciu kilku gąsienic i koła napędowego.
Pozdrawiam
Napisano
To jest straszne jak bardzo to marnieje. Wystarczy spojrzec przyjrzec sie stopniu korozji i zniszczenia, a czy problemem byloby stworzenie dla tego tych eksponatow jakiegos daszku, w Goleniowie np dla nieplacacych czynszu za mieszkania komunalne buduja barakie wiec czy i dla takiej wiezy niemogliby zbudowac daszku. A pozyskanie srodkow MOBowi nie sprawiloby problemu. Pozdrawiam
Napisano
chciałem nieśmiało zauważyć, że lufa z jarzmem i kawałkiem wieży Henschel będąca własnością kolekcji Ares Kęszyckich miała jeszcze hamulec wylotowy. I ten hamulec z tej lufy zniknął.
Jakoś nikt go nie szuka.

Wars????????????
Napisano
W sprawie postu @to17071990.
To są bardzo porządne spawy. Gdybyś przypatrzył się pozostałym obiektom niemieckiej myśli zbrojeniowej(Panther, StuG, StuH, Pzkpfw IV) w MOB to zobaczyłbyś identyczne punkty spawalnicze. Odróżniają się od rdzawych obiektów z powodu materiałów użytych w elektrodach. To przede wszystkim wolfram jest. A użyty stop zachowuje się jak stal nierdzewna.
Napisano
Tak dla wyjaśnienia. Na terenie MOB nie stanie żadna wiata (choć takowa jest już od kilku lat, kupiona z myślą o schowaniu pod nią części eksponatów)z prostej przyczyny. Nie zgadza się na to WKZ. Projekt wybudowania hali ekspozycyjnej i pomieszczeń remontowo-magazynowych również istnieje. Problemem który pozostaje to odpowiednie środki finansowe, a właściwie ich brak (o ile dobrze sobie przypominam - cały projekt to koszt powyżej 10mln).
Oparty o burtę sdkfz 251 to pierścień obrotnicy wieży z tigra I znaleziony w...A nie napisze bo kotek w bagnie ogon zostawił
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie