SZZ Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Wstrząsające, że też te skur..syny były na tyle pewne bezkarności i bezczelne, że upamiętniły swoje zbrodnie, jakby to było safari. Warto by było zlokalizować pochówki tych biedaków w terenie, póki jeszcze ludzie pamiętają, żeby chociaż je upamiętnić krzyżami. Kopie tych zdjęć powinny być eksponowane w każdej jednostce wojskowej - ku przestrodze.Pozdrawiam
akcej Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Do CK Dezerter Jeśli masz kopie albumu z którego fotke przedstawiłeś prześlij mi na meila TOŻ TO DOWÓD ZBRODNI TRZEBA POWIADOMIĆ IPN TE ŚMIERDZĄCE BYDLAKI MUSZĄ ZA TO ZAPŁACIĆtrzeba napisać do USA może nabywca zechce udostępnić kopie k..rwa trzeba coś zrobićakcej GHR 74pp
woytas Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 nasi sojusznicy ?rycerski wehrmaht?straszne...dostalem informacje na temat zbiorowego grobu zolnierzy niemieckich - ale patrzac na takie zdjecia odechcciewa sie robienia cokolwiek...bandyctwo
akcej Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 W mojej miejscowości ciągle jest żywa historia mordu naszych żołnierzy we wrześniu 1939 wielu starszych ludzi nie potrafi o tym mówić bez łez w oczach
akcej Napisano 28 Listopad 2007 Napisano 28 Listopad 2007 Jutro przedstawie kilka relacji świadków na temat mordu naszych chłopaków pod Ciepelowem i kilka fotek
pomsee Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 woytas mord w Ciepielowie był we wrześniu 1939 r. a nie wczoraj. Daj spokój z emocjami a o Oświęcimiu też nie wiedziałeś?
woytas Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Wybacz ale wszelkie bandyckie zachowania powoduja u mnie podniesienie cisnienia...a tym bardziej takie gdzie sprawca klamie ze nic takiego nie zrobil, ze sie przedawnilo...
pomsee Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 Rozumiem Cię ale cała okupacja 1939 - 1945 to dzień po dniu większe i mniejsze zbrodnie dokonywane na bezbronnych Polakach przez Niemców. Na co dzień zapominamy o tym, pamięć się zaciera choć powinna trwać.A o te sprawie z mogiłą niemieckich żołnierzy to nie odpuszczaj jej, może też ich ktoś rozstrzelał po walce...
Petrus_ Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 O ile mi wiadomo(z opowiadań naocznych świadków), zwłoki pomordowanych polskich żołnierzy z Dąbrowy pod Ciepielowem w znacznej większości spoczywają na cmentarzu Piaski" w Solcu nad Wisłą. Zwłoki pomordowanych, na kocach przenoszono na furmanki i przewożono na w/w cmentarz. Jest tam wspólna mogiła dla tych żołnierzy, a co roku, w pierwszą niedzielę września, na tym cmentarzu, przy tej mogile odprawiana jest Msza Św. w ich intencji.
huk 100 Napisano 29 Listopad 2007 Napisano 29 Listopad 2007 akcej -Coś mi mówi że te nieśmiertelniki nie pojechały do Niemiec –chyba że wiesz na 100% że było odwrotnie –w jakim celu by je tam posyłali ? po ty dokumentowaćzbrodnię
Leuthen Napisano 30 Listopad 2007 Autor Napisano 30 Listopad 2007 Jest jeszcze jedna kwestia, którą mój znajomy chciałby poruszyć: Ja widziałem trzy zdjęcia przesłane przez tego "świadka, który ich przesłał pięć. Ale w jego relacji, co można sprawdzić u Datnera, on pisze, że zdążył zrobić tylko dwa! Mnie ta sprawa śmierdzi. Ja nie twierdzę, że tego nie dokonano, jednakże w świetle tego co Niemcy robili w późniejszych latach na wschodzie i południu Europy, taki wyrzut sumienia po dziewięciu latach jest dla mnie mało prawdopodobny. Ja przeczytałem dużo materiałow niemieckich i w nich przyznawania się do zbrodni wojennych nie ma. Czy koś widział ten list - relację na własne oczy, miał go w ręce ?"
matrix14xxx Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 Kiedyś znalazłem w necie, chyba strony Lipska.Pamiętam że były kopie pożółkłych kartek tego maszynopisu Niemca.Tak przypuszczam bo niemieckiego nie znam.Czytałem tylko tłumaczenie.
akcej Napisano 30 Listopad 2007 Napisano 30 Listopad 2007 WitamNa początku chcę wyjaśnić że fotki jakie zamierzałem pokazać pochodzą z książki o której pisałem wcześniej.Niestety mój skaner miał inne plany i przestał działać.Może kilka słów wyjaśnienia dla osób mających wątpliwości czy ta zbrodnia miała miejsce otoż nie jest moim celem ściganie przez IPN sprawców bo to już dawno zostało zrobione a jedynie to aby ta fotka która się pojawiła trafiła do IPN jest bowiem dowodem popełnionej zbrodni.To że mord pod Ciepielowem był we wrześniu 1939 a nie wczoraj to niby co powinniśmy już zapomnieć i być poprawni politycznie poszukiwać mogił najeźdźców i grzecznie przekazywać to pewnej szacownej fundacji która dla nas robi niewiele.Petrus_ i ja słyszałem taką wersje jednak mam pewne wątpliwości otóż zbrodnia miała miejsce 8.09 a wtedy Solec był jeszcze mocno trzymany przez dywizjon rozpoznawczy WBPM oraz III/93pp tak wiec jak można było wozić zwłoki na obszar kontrolowany przez WP.Jest też inna sprawa otóż w zbiorowej mogile na soleckim cmentarzu jest pochowanych 300 żolnierzy WP to zbyt wielu jak na obrońców soleckiego mostu.Huku tak jak pisałem zgodnie z relacą Jana Zuby sołtysa z Anusina cyt.Należy jeszcze uwzględnić oświadczenie sołtysa o tym że wszystkie rzeczy osobiste d-cy zgrupowania: od legitymacji począwszy, a na zegarku i potrfelu skończywszy , razem z mapnikiem, oddał w gminie w Lipsku i nie wie, co się z tym dalej działo? Nieoficjalnie słyszał, iż wszystkie dokumentyi rzeczy osobiste poległych (rozstrzelanych) od razu Niemcy zabrali po egzekucji, złożone w Lipsku lub innych miejscach skonfiskowało gestapo wkrótce po zakończeniu działań wojennych"Dodatkowo wszyscy jeńcy i ich rodziny miały pod groźbą śmierci zakaz rozmawiania o zbrodni do końca wojny.
Petrus_ Napisano 6 Grudzień 2007 Napisano 6 Grudzień 2007 jeszcze parę słów w sprawie ekshumacji poległych i pomordowanych polskich żołnierzy dnia 8 września 1939 roku w lesie Struga - między Anusinem a Dąbrową. Otóż rejon ten do 1954 roku należał do gminy Dziurków z siedzibą w Solcu. W 1947 roku podjęto decyzję o ekshumacji poległych i pomordowanych żołnierzy polskich na cmantarze gminne. Takim cmentarzem dla gminy Dziurków był cmentarz w Solcu. Ekshumacją kierował pełniący wówczas obowiązki wójta Antoni Kowaleczko. Ciała poległych i pomordowanych ( w ilości ponoć 374 żołnierzy), przywozili furmankami mieszkańcy gminy, wyznaczeni przez wójta.
Zakuta-Zarzycki Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Może nie dotyczy Ciepielowa, ale jest to kolejny przykład ycerskości" armii niemieckiej. Mord żołnierzy Wojska Polskiego po bitwie pod Poszyną / Puszcza Niepołomicka / 9 września 1939 r - po stoczeniu walki z przeważającymi siłami wroga przez 3 batalion 5 pułku strzelcow podhalańskich został on rozproszony a większość żołnierzy jeśli nie poległa w boju to odniosła rany. Rannych żołnierzy polskich hitlerowcy, rozwścieczeni poniesionymi stratami, dobijali z broni palnej lub zakłuwali bagnetami. Po bitwie naliczono 56 ciał żołnierzy WP. Więcej na stronie;www.bocheńskie.republika.pl/podhalańczycyUważne przeczytanie strony szczegolnie polecam tym kolegom rozmiłowanym w armii niemieckiej. Pozdrawiam - Zakuta.
walker69 Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Podobno w bitwie przeważyło natarcie niemieckich czołgów.Wystarczyło ich więcej wyprodukować i dać naszym chłopakom, a może do tego by nie doszło (mówię tylko w tym aspekcie bo trudno gdybać co było jakby... we wrześniu 1939).Serce się kraja jak widzę te zdjęcia.
akcej Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 Witam po długiej nieobecnościwalker69 w bitwie nie przwewazyło natarcie czołgów, które w gęstym lesie było niemożliwe.Według mnie za klęske resztek 74pp odpowiada kompletny brak łączności.Mjr. Pelc był przekonany że działa na tyłach zgrupowania gen. Skwarczyńskiego jego zbiorczy batalion posiadał tylko podstawowe wyposarzenie strzeleckie oraz kilka CKM.{a według niektórych relacji 1 TKS i jeden bofors ppanc}Dzielny major postanowił zablokować swoimi wątłymi siłmi drogę Lipsko - Zwoleń licząc że na odgłos walki przybędą tu oddziały odwodowej armii Prusy.Gdyby naczelne dowodztwo znające ogólną sytuacje militarną miało łączność z mjr. Pelcem zapewne nakazało by Mu natychmiastowe wycofanie na Solec i wzmocnienie obrony mostu.Major Pelc bohater wojny 1920r. kwaler WM postanowił spełnić swój obowiązek żołnierski do końca i zapewnić innym bezpieczne wycofanie za Wisłe.Poległ 08. 09. 1939 cześć jego pamięci.Bóg Honor Ojczyzna
atrix Napisano 4 Sierpień 2008 Napisano 4 Sierpień 2008 Gdyby naczelne dowodztwo znające ogólną sytuacje militarną miało łączność z mjr. Pelcem zapewne nakazało by Mu natychmiastowe wycofanie na Solec i wzmocnienie obrony mostu." - o jakim moście w Solcu tu mowa . Na mapach z 1938r ( mapy WIG ) żadnego mostu nie ma w Solcu .Są za to dwa promy . Czyżby przed samą wojną most został wybudowany ?
steell Napisano 10 Marzec 2011 Napisano 10 Marzec 2011 odświeżę temat chyba chodzi o ten most http://pl.wikipedia.org/wiki/Most_w_Kamieniu
steell Napisano 10 Marzec 2011 Napisano 10 Marzec 2011 Jeżeli rozumowanie jest właściwe, to wspomniany most drewniany był w miejscu wcześniejszego /zaznaczonego na mapie/ promu
matrix14xxx Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 Most został wybudowany tuż przed wojną i oddany do użytku w sierpniu 1939r.Został wysadzony we wrześniu 39.Obecnie jest budowany w tym miejscu nowy most(byłem tam latem ubiegłego roku).Miejscowi mówią że jak wybudują będzie wojna.Poszukaj w necie Lipsko ,jest zdjęcie mostu wysadzonego w 1939r.
fuks_ag Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 Tutaj jest zdjęcie i mapa miejsca gdzie był most w 1939r, do chwili obecnej zachowała się palisada ostrogi-toszkę piaskiem przykryte ale jest(około 50metrów od nasypu w stonę Wisły po prawo patrząc od strony Solca), obecnie są drogi dojazdowe pod wojskowy most kratownicowy(to te esy floresy charakterysatyczne elipsy na lewo od rzeki), którego konstrukcja znajduje się w miejscowości Dziurków w lesie.http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=solec+nad+wis%C5%82%C4%85&sll=52.025459,19.204102&sspn=5.950516,14.040527&ie=UTF8&hq=&hnear=Solec+nad+Wis%C5%82%C4%85,+Lipski,+Mazowieckie&ll=51.125613,21.791682&spn=0.005926,0.013711&t=h&z=16Jeśli ktoś dysponuje zdjęciem tego drewnianego mostu, niech wklei na forum
fuks_ag Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 A tytaj miejsce składowania obecnego mostu wojskowego do użyciana wypadek wojnyhttp://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=solec+nad+wis%C5%82%C4%85&ie=UTF8&hq=&hnear=Solec+nad+Wis%C5%82%C4%85,+Lipski,+Mazowieckie&ll=51.134851,21.693363&spn=0.005924,0.013711&t=h&z=16
atrix Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 Może sprostuje informacje o moście w Solcu. Most został zbudowany w maju 1939 roku. Miał konstrukcje drewnianą. Został spalony przez wycofujące się polskie oddziały prawdopodobnie 12-13 września 1939 roku. Most znajdował się na południe od Solca. Do chwili obecnej zachował się tylko betonowy przyczółek mostu. Do miejsca gdzie znajdował się most można łatwo dojechać, jadąc prosto z kierunku Lipska ku Wiśle.Nie skręcając w lewo do Solca. Na dzień dzisiejszy nie są prowadzone żadne prace przy budowie nowego mostu W Solcu. Wkrótce postaram się zamieścić mapę gdzie był stary most na Wiśle w 1939 roku. Posiadam wszelkie informacje na temat mordu pod Ciepielowem. Email atrix55@gmail.comPozdrawiam - Atrix ( Lipsko)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.