Tankist Napisano 16 Listopad 2007 Autor Share Napisano 16 Listopad 2007 Kol. balansnie byłem przy wydobyciu żadnego tygrysaani na mazowszu, ani nigdzie indziej. Za daleko idące wnioski.Napisałem wyraźnie, że widziałem zdjęcia z wyciągania tygrysa, o którym jest ten wątek i postaram sie je również zamieścić razem z tymi zrobionymi przeze mnie we Francji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Tak siedzę i czytam. Ej odkrywcy ... Gdybyście zamiast, jak to określił balans, ić pianę na postoju", sięgnęli na półeczkę lub cofnęli się nie dalej niż 2,5 roku wstecz to znaleźlibyście drukiem wydany opis zdarzenia, który jako żywo wiąże się z opisywaną tu historią. Napiszę więcej: zdziwicie się ile tam jest szczegółów, które większość z Was interesuje.Dowody? Proszę bardzo:Cytat 1:... 22 sierpnia 1944 roku 3 kompania czołgów pod dowództwem porucznika Fritza Neumeayera (powinno być Neumayera - przyp. moje) z 507 batalionu Tygrysów rozlokowała się w rejonie miejscowości ..."Cytat 2:... Tygrys nr 321 tonął w trzęsawisku. Kierowca Quacke nie skorzystał z brodu i czołg zatonął. Jego wieża ciągle jeszcze wystawała z bagna. ..."Wystarczy, nie będę przecież przepisywał artykułu.Nie muszę chyba dodawać, że nazwę miejscowości, lokalizację oraz kilka innych smaczków" w jego treści można znaleźć.Aha, i nie śmiejcie się z warsa. Nawet temu co strzela na oślep też udaje się czasem trafić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 ...Tygrys zanurzał się coraz szybciej... Quacke skoczył do włazu, aby uratować własną skórę, ale nie zdążył nacisnąć przycisku autoalarmu... Scheisse, zaklął, widząc oczami wyobraźni jak polnische Banditen wywożą jego "kotka na lawecie w siną dal" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Wiadomo co to za czołg, z jakiej jednostki, jaki miał nr, nawet to kto był kierowcą, że został wydobyty i prawdopodobnie wyjechał sobie do Francji.I pewnie na zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Ten cudzysłów coś znaczy czy tylko błędnie wcisnąłeś klawisze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Tak jotes - przycisk autodestrukcji od razu. Już nie róbcie scen. Cierpliwość jest cnotą, nie? Dajmy szanse, niech autor wątku dostarczy foty w wyznaczonym terminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 ...Jean grzejąc się przy kominku przeglądał właśnie zdjęcia, gdy nagle zakrztusił się kolejnym łykiem Bordeaux...Mon Dieu!, pomyślał, le Koteczek! Szybko zadzwonił po służącego... Pierre, połącz mnie z tym... tutaj rzucił na obcobrzmiące nazwisko na odwrocie zdjęcia...Ksz..bszzki, sacreble, zaklął, co za język!!!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Ksz..bszzki, sacreble, zaklął, co za język!!!"hahahahaha, dobre :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Skrót następnego odcinka:Skruszony Francuz odsyła wyremontowanego Tygrysa do Polski zawiązanego czerwoną tasiemką :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Z rozrzewnieniem wspominam humor, który serwował nam kiedyś często kolaga Zelig na tym forum. Jakoś przecież musimy wytrzymać do tego poniedziałku czy wtorku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Kierowca wozu nr 321 Quacke opuszcza swój czołg powoli zanurzający sie w polskim bagnie...___________________________________Zelig czasem na forum się pojawia ale to już nie ten Zelig co dawniej. Grzeczny się jakoś zrobił :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 16 Listopad 2007 Autor Share Napisano 16 Listopad 2007 Kol. pomsee, rozmarzyłeś siętygrys kilka dni temu jeszcze był do remontu i miał kilka braków, ale jak tam czytają nasze forum to kto wie, może od jutra ostro wezmą sie za robotę.Właśnie skończył się odcinek Twierdzy... więc można pisać następne scenariusze.a wracając do historii 507, to 21-22 sierpnia w walkach zostało uszkodzonych co najmniej 11 szt tygrysów z czego dwa wysadzone i pozostawione przez załogi z powodu braku możliwości ewakuacjizgodne??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Tankist język polski jest niszowy i na pewno nas nie czytają. Prawdopodobnie nawet nie wiedzą dobrze gdzie jest Polska może gdzieś w Rosji??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Mam nadzieję, ża autor wątku nie obrazi się o te trochę humoru.Zresztą i tak duże brawa za chęć podzielenia się z nami swoją wiedzą zamiast stosowania częstej tutaj retoryki moglibyśmy pokazać, ale figa, bo znowu będą dyskusje kto, skąd i dlaczego"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Dokładnie tak Jotes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 16 Listopad 2007 Autor Share Napisano 16 Listopad 2007 Akurat francuzi, z którymi gadaliśmy ( jeszcze do dziś ręce bolą ), odróżniają polaków od innych nacji i całkiem przyjaźnie nas traktowali. Nikt nie robił wstrętów przed macaniem tygryska, drapaniem za uszami, zaglądaniem przez otwory w du... do środka, robieniem zdjęć, itd.Tylko proszę, bez skojarzeń z jakimiś fantazjami seksualnymi, ale nie zawsze człowiek ma do czynienia z taką górą stali.ok, rozpędziłem sięwięcej na temat przy wrzucaniu fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 A propos niszowości języka polskiego, to zależy od kierunku geograficznego i tego czy jest geszeft do zrobienia ;) Kłania się cytat z kultowego filmu A pewnie, że verstehen, dlaczego nie verstehen?" Gdy chodzi o pieniądze, to nie ma barier językowych ;)Na dzisiaj już kończę, dobranoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 pomsee - leżę i kwiczę :)może jeszcze w ddws nakręcono jak tonie :)?_______a co się dzieje z tymi 3 czołgami z okolic Sandomierza ;o ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Oj jotes, macie wraz z pomsee jakieś problemy by dotrwać do tego poniedziałku czy wtorku gdyż sami swoje wypociny bierzecie w cudzysłów. Do poczucia humoru Zeliga jeszcze sporo Wam brakuje.pomsee, jakbyś się troszkę znał to byś wiedział, że Twoja fotka nie ma nic wspólnego z 507.Tankist, batalion został wprowadzony do walk dopiero 22.08.Straty bezpowrotne w czasie walk 22-29.08 wyniosły przynajmniej 13 tygrysów. 22 sierpnia to walki 3 kompanii i mam nadzieję, że ten Twój" to właśnie jej.A tak na marginesie, ma on lewą burtę czy jej tam brak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Oj, ChrisFly poczucia humoru to ty nie masz. Niestety to nieuleczalna przypadłość, współczuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Oj, mam pomsee, mam, Tylko jak się coś robi to trzeba to robić z klasą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Zeby pomyśleć, że fotka, którą wkleiłem to zdjęcie czołgu z 507" trzeba mieć dowcip ciężki jak cały 507 schwere Panzer Abteilung.Co do klasy" to się nie wypowiadam bo ty swojej niestety nie pokazałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 „W tych ciężkich warunkach Tygrys nr 331 kierowany przez kaprala Kurta Lehmana dojechał do zamulonego brodu z dnem rozbitym gąsienicami czołgów. Tygrys był pełny ludzi wewnątrz i na zewnątrz. Czołg jechał powoli wyczuwając drogę, kiedy zaczął się wspinać po drugiej stronie był uratowany…”P.S Żeby było dla wszystkich jasne, jestem za podwójną resocjalizacją (tzn. warstwa wapna, warstwa piachu) dla ludzi wywożących takie sprzęty za granicę.Blitz45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 A ja ponawiam pytanie zanim się pobijecie :)))) o te 3 czołgi co to miały być wyciąganie przez znajomego redakcji Odkrywcy z Ameryki coś tam coś tam coś tam........ wiadomo coś na ten temat więcej :)))? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 16 Listopad 2007 Share Napisano 16 Listopad 2007 Wybacz pomsee, że nie będę odpowiadał na Twoje zaczepki.Blitz45, widzę, że dotarłeś.Ale to też nie jest tygrys z 507 :-)Przy okazji sam siebie poprawię: dca z mojego pierwszego postu nosił nazwisko Neumeyer a nie Neumayer. Grzebiąc w literaturze znalazłem 3 zdjęcia resztek późnej wersji tygrysa, które zostały wykonane na wiosnę 1997 roku ponoć na terenie Europy Wschodniej. Ciekawe czy mają coś wspólnego z tą sprawą. Jutro postaram się wrzucić. Może ktoś rozpozna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.