Kaczor82 Napisano 12 Listopad 2007 Autor Share Napisano 12 Listopad 2007 W sieci pojawił się zwiastun filmu Valkirie (Walkiria) o zamachu na Hitlera. Tomek Cruise gra Clausa von Stauffenberga.http://pl.youtube.com/watch?v=Rjn1L_b0SnoHistorię zamachu znamy wzyscy. Oczywiście nie zabraknie odrobiny patosu :) Na szczęście oszczędzono nam sztucznego niemieckiego akcentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Podbijam swój post bo oto pojawił się nowy zwiastun i plakat:http://www.youtube.com/watch?v=_-ViDNaayJg&e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 26 Wrzesień 2008 Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Film zapowiada się bomba, z niecierpliwością czekam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 26 Wrzesień 2008 Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Taaaaaaaaaaaaaaaa. Jak tak dalej pójdzie to niedługo w świadomości ludzi zostanie, że Niemcy zostali pokonani przez Schindlera i Stauffenberga. Qrcze po tamtej stronie Łaby, poza nami i ruskimi nikt nie dowie się o wyczynach Klosa i czterech pancernych (nie wspominając Szarika). Ech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 26 Wrzesień 2008 Share Napisano 26 Wrzesień 2008 aha, dodam iż niemiaszki wcześniej nakręcili film o tym zamachu, film nosił tytuł(a jak) amach w wilczym szańcu".Mozna sobie porównać:) ale tamten był raczej niskobudżetowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 27 Wrzesień 2008 Share Napisano 27 Wrzesień 2008 Teutonic - jeśli ludzie oglądający film Gladiator" wierzą, że cesarz Kommodus zginął z ręki Maximusa, a wcześniej tenże Kommodus zamordował Marka Aureliusza, no to znaczy, że są:a) naiwnib) łatwowiernic) nie znają historiid) głupi[test wielokrotnego wyboru - więcej niż jedna odpowiedź może być poprawna] Kreowanie wizji własnych dziejów poprzez filmy historyczne" to nic nowego - stare jak dzieje kinematografii. Ostatnio oglądałem film Rok 1612" (połowa widzów to byli historycy ;-) ). W mediach się bulwersują, że fałszowanie historii, że nacjonalizm rosyjski etc. Ja się po prostu bawiłem jak na dobrej komedii :-) Traktowałem ten obraz nie jako wierne odzwierciedlenie okresu Wielkiej Smuty, a jako film przygodowy z elementami fantasy. Wszystko zależy od podejścia...Kto się interesuje opozycją w III Rzeszy i zna biografię Stauffenberga, wie jakie miał poglądy, jakie plany mieli spiskowcy i co chcieli robić po śmierci Hitlera. Kto chce postrzegać Stauffenberga jako męczennika, będzie to robił nawet jeśli nie obejrzy filmu z Tomem Cruisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 27 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2008 Osobną sprawą jest to że kręci się różne Walkirie", Sophie Scholl" a u nas chcemy pokazać np. obrońców Westerplatte jako tchórzy i pijaków a o Tobruku czy bitwie o Anglię filmy kręcą Czesi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 27 Wrzesień 2008 Share Napisano 27 Wrzesień 2008 No - o Westerplatte to już jeden polski film fabularny jest (reżyseria Stanisław Różewicz) i nie powiedziałbym, żeby opluwano w nim obrońców ;-) Oczywiście zgadzam się co do ogólnej linii" kinematografii polskiej. Rozumiem, że na Nie kłam, kochanie" waliły miliony (ja sam oglądałem dwa razy :-) ), bo i Piotr Adamczyk, i urodziwa Marta Żmuda-Trzebiatowska, i ładnie pokazany Kraków, ale osoby zainteresowane obejrzeniem porządnego kina batalistycznego - o wrześniu '39, o PSZ na Zachodzie, o LWP (bez peanów pochwalnych na rzecz Generała, co się kulom nie kłaniał", czy owarzyszy broni w szynelach") czy o dowolnym innym wydarzeniu z militarnej przeszłości naszego kraju, to spora, z pewnością kilkumilionowa grupa Polaków --> więc na tym da się zarobić! Odnośnie niemieckiej wersji wydarzeń z 20 lipca 1944 r. - bodajże Niemcy puszczali ten film na 60. rocznicę zamachu w swej telewizji (ARD?). Zdjęcia kręcono m.in. we Wrocławiu (na Strachowicach z Ju-52). Oglądałem chyba drugą część (zamach właściwy :-) ). Fabularna rekonstrukcja, wg mnie bardzo dobrze zrobiona, bez hagiografii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viking35 Napisano 27 Wrzesień 2008 Share Napisano 27 Wrzesień 2008 Zwiastun ciekawy Tomek w głównej roli zapowiada sie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 Trzeci zwiastun:http://www.youtube.com/watch?v=Dhq_MvLqou8Ciekawostka: motyw muzyczny pod koniec pochodzi z filmu Piła" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 1 Listopad 2008 Share Napisano 1 Listopad 2008 A kiedy ta premiera w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 1 Listopad 2008 Share Napisano 1 Listopad 2008 Czyżby zamach 20 lipca był wynikiem spisku scjentologów :);) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 Światowa premiera 26 grudnia (zaraz po Bożym Narodzeniu ;) ), polska dopiero 13 lutego (w sam raz na Walentynki) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Goście są po prostu niepoważni .Premiera odsówa sie prawie rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 6 Listopad 2008 Autor Share Napisano 6 Listopad 2008 To wina utraty części materiału i konieczności nakręcenia wielu scen od nowa. Ten film od początku prześladował pech ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 7 Listopad 2008 Share Napisano 7 Listopad 2008 pechozol :Dpozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hOOpOe Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 http://www.apple.com/trailers/mgm/valkyrie/Pierwsze 6 minut filmu. Chyba na nich poprzestanę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 19 Styczeń 2009 Share Napisano 19 Styczeń 2009 Hmmm... to chyba kwestia samego Cruise'a, ale jakoś wogóle mnie nie ciągnie na ten film... Nie mogę sobie wyobrazić tego jego cynicznego uśmiechu albo głupkowatego wyrazu zaskoczonej twarzy rodem z Mission Imposible (tego samego jak we wszystkich jego filmach) w tego typu roli. Pewnie więc poczekam do wersji płytowej, gdzie będę miał kontrole nad pilotem do odtwarzacza ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2009 Share Napisano 26 Styczeń 2009 http://film.onet.pl/0,0,1904068,wiadomosci.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Coś ala YouTube, tylko nieco dłuższe ...http://tvshack.net/movies/Valkyrie__2008_/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liha Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Film widziałem w kinie. Obsada aktorska jest prawie taka jak w Upadku" i mimo, że Niski Tom gra główną rolę, reszta aktorów gra tak dobrze, że Tom się niezbyt wyróżnia. Widoczny jest ograniczony budżet, większość scen kręcona w pomieszczeniach (no bo knują), a i jeśli chodzi o sprzęt to wydaje mi się, że w wielu różnych scenach jezdżą te same pojazdy. Ale aby marudzenia nie było to już mówię jakie są główne plusy filmu: gra aktorów, tempo i scenariusz. Film trzyma w napięciu do końca, a na końcu w kinie zalega cisza.Jakby główną ideą tego filmu jest ukazanie spisku jako ostatniej szansy Niemców na zawarcie sojuszu z Aliantami i zakończenie wojny, wydaję mi się, że jest tutaj lekkie wybielanie spiskowców....tak mi się wydaje. Film warty wyjścia do kina, półtorej godziny dobrego kina, nie arcydzieło ale dobry. pozdrawiam.liha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 30 Styczeń 2009 Share Napisano 30 Styczeń 2009 Obejrzałem właśnie Valkirię , bez problemu można ściągnąć z sieci, wersja kręcona w kinie z hiszpańskimi napisami ale nie najgorsza jakość.O dziwo, Tom Cruise wbrew temu czego się spodziewałem po jego aktorstwie całkiem dobrze sobie poradził z postacią Stauffenberga.Zaznaczam to bo nie przepadam za nim.Oczywiście film w duchu hollywodzkim i tu nie można się spodziewać niczego nadzwyczajnego.Czy iść na to do kina ? Myślę że lepsze wrażenie zrobi w kinie niż na kompie.Dla mnie o wiele wiarygodniejszy byłby gdyby zdecydowano się na język niemiecki bo angielski w tym przypadku brzmi nieco komicznie , zamiast in Ordnung...OKDecyzja oczywiście należy do każdego z Was... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczor82 Napisano 8 Luty 2009 Autor Share Napisano 8 Luty 2009 Brak niemieckiego akcentu lub wręcz niemieckich dialogów był wałkowany np. na imdb.com milion razy. To film nastawiony przede wszystkim na rynek amerykański, gdzie ludzie nie chodzą na filmy z napisami ;) Z drugiej strony gdy twórcy silą się na akcent wychodzi przeważnie Allo Allo". W filmnie zgrabnie zaznaczono że wszyscy mówią po niemiecku - Cruise mówi parę zdań po niemiecku by po chwili przejść na angielszczyznę. Na film pójdę do kina, w końcu premiera już za tydzień ;)PS. Głupotą dla mnie jest ocenianie aktorskich umiejętności Cruisa przez pryzmat jego scjentologicznych wybryków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 witam, ja widzialem w kinie... fajna sprawa. przy okazji musi byc nie zly bo z zonka bylem i nie marudzila po dziesieciu minutach, ze nudy... a to juz cos...:) co do jezyka... jak mowie bylem na filmie w kinie, przed dwoma dniami... po zachodniej stronie granicy premiera byla troche wczesniej.mowiac krotko warto.zdrow panzerfahrer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 8 Luty 2009 Share Napisano 8 Luty 2009 Tom Cruise nie pasuje do Clausa. Mam filmy, znane kroniki Wochenschau, właśnie występuje tam Schtaufenberg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.