Skocz do zawartości

Co myślicie na ten temat

wolff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tyle się słyszało o sławnym złodzieju Urku Nachalniku a okazuje się, że to zwykły, dość pechowy złodziej. Tekst jednak ciekawy.
Napisano
Z WIKIPEDII :SANOK- w jidysz- SANIK"

+Do roku 1939 najliczniejszą grupą narodowościową była społeczność żydowska licząca ponad 40% populacji tego miasta. Żydzi zajmowali się nie tylko handlem ( na 100 kupców, 74 było narodowości żydowskiej), ale również przemysłową ( na 100 przemysłowców różnych branż, 90 to Żydzi ). Na 30 kancelarii adwokackich 18 było żydowskich. Na 43 praktykujących lekarzy 22 było również Żydami."
Napisano
Dla mnie to zwykły złodziej i rzezimieszek. To że akurat był narodowości żydowskiej to akurat nie ma związku z resztą.
Napisano
pomsee co ja czytuje to moja sprawa a co Wikipedii to czytalem ale w tym temacie nie chodzi o to co kto czytal i tak jak wylicza Catadero gdzie ilu zydow mieszkalo i czymm sie zajmowalo,zlodziejstwo bylo wszedzie a co drugi zyd nim byl i tak zostalo do dzis,wiec zastanowcie sie na jaki temat piszecie
Napisano
No ciekawe rzeczy i zachaczaja o mój rodzinny Otwock.
W moim miescie przed wojną byly zydowskie grupy przestepcze" ktore sciagaly haracze z okoloicznych miasteczek i wiosek np. w Karczewie przedewszystkim od braci w wierze a takze uplynniały morfine z okolicznych szpitali. O szczegoly musze popytac sie swojego dziadka ale temat jest bardzo ciekawy.
Napisano
No i co tu takiego niezwykłego, jak się żyło, to i w końcu się skończyło.

Otwock, Łomża, Sanok to jedyne miasta gdzie było 50-70 ludności żydowskiej ? W takiej społeczności raczej dość dobrze sytuowanej miało nie być przestępczości ??

W 1942 z proporcjami narodowościowymi ludności było już na odwrót.
Napisano
Rysiek-Sanok" jak dysponujesz jakimiś danymi statystycznymi wskazującymi, że złodziejstwo to typowe zachowanie Zydów (50%)to się nimi podziel z kolegami z forum a jak nie to nie pie.....dol antysemickich głupot, please.
Napisano
PANOWIE założyłem ten wątek w celu żeby poznać wasze opinie na temat z artykułu i jego samego oraz waszego zdania w temacie a nie po to rzeby ktoś się kłócił...
pozdr.wolff
Napisano
pomsee sam pierd..... nie na temat,ja wyrazilem swoja opinie na temat artykulu,zreszta znam z opowiesci moich dziadkow i prababci jak zydzi sie zachowywali w stosunku do polakow,jak kradli itp.
Napisano
Witam
Pokazcie mi narodowość, nacje w której nie ma złodziei, bandytów. A jak sie zachowyawal polacy wobec żydów przed i w czasie wojny??byli jak najbardziej w porzadku?? Rysiek - sanok jaki jest twój ulubiony zespł - Konkwista 88?? Świetujesz kwietniowe urodziny ohatera"??
Żenada....
Napisano
A z innej ( choć nie do końca beczki ). Postać na 100 % bardziej znana od Sergiusza Piaseckiego. Ale czy ważniejsza? Piasecki napisał kilka tomów wspomnień, które odniosły sukces czytelniczy. Zajęcia podobne do Urke z tym wyjątkiem, że do dziś trwa dyskusja czy Piasecki nie był aby agentem przedwojennej Dwójki ( mam nadzieję, że nie pomyliłem nr ).
Napisano
Piasecki był agentem Dwójki w latach dwudziestych i to bardzo dobrym. Potem jednak zszedł na złą" drogę i zarobił na wysoki wyrok. Nikt jednak z jego powodu jakoś nie mówi, że 50% Polaków to złodzieje. No chyba, że jakiś klon Ryśka-Sanoka" ;)))
Napisano
I rozpłakałem się ponownie .

Oczywiście ze śmiechu !!!

Faktycznie, nie wyjaśniłem co było powodem w pierwszym przypadku,otóż do takiego stanu doprowadził mnie poziom artykułu p.M.Radoryskiego zresztą już sam tytuł mówi wszystko.

Stanowisko części Kolegów na forum ,a właściwie ich poszukiwania wszelkiego rodzaju antysemityzmu ( nawet tego bardzo szerokiego rozumianego ).
Nie wolno nic złego powiedzieć na temat naszych Braci Starszych" ponieważ pojawiają się momentalnie Strażnicy z proporcem Antysemityzm".
To właśnie powód drugi.
Pozdrawiam.
Napisano
...znaj proporcjum Mości Panie...
problem skrótów myślowych, uogólnień, półprawd, czarnej propagandy...

...Nie wolno nic złego powiedzieć na temat naszych Braci Starszych" ponieważ pojawiają się momentalnie Strażnicy z proporcem Antysemityzm"...
a co zostało powiedziane:Typowe dla zydow-zlodziejstwo...

nawet w kontekście poniższego wyboru materiałów - nie zgadzam się, by analogiczne stwierdzenie ypowe dla Polaków złodziejstwo" było prawdą...

może teraz w Przedmówcy obudzi się Strażnik - ale wtedy nastąpi to prawem Kalego"...

Pozdrawiam...

dowcip niemiecki Jedźcie do Polski, wasze auta już tam są"...

*Okradają sklepy i turystów w miejscowościach letniskowych
W Polsce działa już ponad sto dziecięcych i młodzieżowych grup przestępczych

Włamują się do mieszkań i instytucji. Pracują na jumie, czyli w Niemczech kradną kosmetyki, ubrania, sprzęt komputerowy i RTV. Mają własnych paserów. Handlują narkotykami, a czasem mają własne plantacje konopi indyjskich. Wymuszają haracze w szkołach i na osiedlach. Nieletni przestępcy pracują również dla dorosłych gangów, w tym najgroźniejszych grup z Pomorza, Pruszkowa, Wołomina, Katowic czy Jeleniej Góry. Najczęściej wystarcza im nóż, kastet, kij baseballowy, ale posługują się też bronią palną. Potrafią torturować rówieśników i dorosłe ofiary. Bywa, że zabijają. Najmłodsi mają dziewięć, dziesięć lat.
http://www.wprost.pl/ar/1763/Nieletni-gangsterzy/

Przemoc w szkole - nie ma nietykalnych
Zbierają w szkole zamówienia, w sobotę jadą do Niemiec na jumę. Kradną tam kosmetyki i sprzęt, przechwalają się tym. Imponują im pakerzy, odżywki, ...

Kamilka D.
Na zdjęciu z niemieckiego fotoradaru Kamila D. siedzi na miejscu pasażera. .... A w międzyczasie Kamila ukradła kosmetyki ze sklepu, w którym miała praktyki ...
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3463762.html

Złodzieje w marketach coraz bardziej stosują wyrafinowane sztuczki
Dziennik Łódzki | 2007-09-06 11:54, aktualizacja: 2007-09-06 11:54:27
W supermarketach złodzieje najczęściej kradną odzież, kosmetyki, płyty CD i DVD, aparaty fotograficzne, markowe obuwie oraz słodycze i artykuły spożywcze. Używają toreb z podwójnym dnem, wyłożonym folią, wobec której alarmy są bezsilne...
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/zlodzieje_w_marketach_coraz_bardziej_stosuja_wyrafinowane_41881.html?ses_go=9ec41e36a4e8f5e624b22a97af4f0358

ba My o Naszym złodziejstwie nawet filmy kręcimy...
WYDARZENIE

21 marca 2007

Piotr Mularuk zadebiutuje Yumą"
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=36792

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie