Skocz do zawartości

Przyczółek sandomierski - zdjęcia.

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
  • 2 years later...
Napisano
Witam. Przeglądam forum i zainteresowały mnie te fotki z okolic Staszowa i Oględowa jest możne ktoś w posiadaniu mapek dotyczących tego rejonu z okresu tych walk? Poszukuje ogólnie wszelkich informacji.
Napisano
Według zachodnich historyków, Tygrys nr 502 w rzeczywistości miał oryginalny numer 002. Zamiany numeru dokonali Sowieci, już po zdobyciu tego czołgu, z nam niewiadomych powodów.
Więcej:
http://www.achtungpanzer.com/tiger-tamers-battle-for-sandomierz-bulge-august-of-1944.htm
Napisano
Rosjanie odstawiali różne takie dziwactwa

A wersja o numerze 002 miała by w sumie sens. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jest to czołg w wersji dowódczej.

Według etatu z lat 44/45 batalion czołgów ciężkich miał 3 kompanie, każda po 3 plutony (4 czołgi w plutonie i 2 w dowództwie kompanii). Do tego kompania dowodzenia i dowództwo batalionu (3 czołgi)
Cyfry w numerze taktycznym oznaczają w kolejności kompanię-pluton-wóz w plutonie. 0 oznacza dowództwo
002 oznaczało by w tym momencie albo czołg dowództwa batalionu albo kompanii dowodzenia (nie jestem pewien)
Natomiast 502 oznaczałby trzeci wóz z dowództwa piątej kompanii (biorąc pod uwagę, że czołgi w dowództwie kompanii były oznaczone _00 i _01). Lekko bez sensu.

Zdaje się, że nie ma ani jednego zdjecia tego wozu przed zdobyciem. Na wszystkich poza numerem 502 ma już rosyjskie napisy na lufie i błotnikach

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Trooper85 14:20 22-11-2010
Napisano
... a po czy sądzą że ten tygrys miał numer 002 ? Z fotek prędzej widać że 2" jest domalowana-większa .Zastanawia tylko po co by ruscy mieli numery zmieniać ? To nie ma sensu .
Napisano
Gdzieś na mojej posesji znajduje się prawdopodobnie fragment pancerza. Niestety lokalizacja nie jest precyzyjna. Posiadam również jakiś element tego czołgu, tak twierdził nieżyjący niestety dziadek. Używał go jako kowadła
Napisano
witam, czy ma ktoś zdjęcia z Oleśnicy? Od Stopnicy 10km. Od Pacanowa 6km.
Moja żona ma tam rodzinę, która mówiła, że na polach może być dużo fantów. Ja znalazłem jedynie szczątki zapalnika i kilka marnych łusek, ale lokalni tam działali od lat. W szkole masa broni, hełmów itp. Fajnie by było dziadkom pokazać fotki.
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Ta górka przed Grzybowem na której stoi Pz. III czy coś na obozie harcerskim z kolegą odłączyliśmy się od zastępu i tam wyszliśmy. Szliśmy przez duży las- sądze ,że tam można by coś znaleźć bjar_1 Ty mówiłeś ,że jesteś z tych okolic jak masz jakieś ciekawe informacje to Czy mógłbyś wysłać ?
Będę wdzięczny :)
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
RE: Przyczółek sandomierski - zdjęcia.
to17071990 (2585 / 182)
2007-11-27 21:16:00

Wjazd kolumny pancernej na Łysą Górę.

Czy aby tu chodzi o Łysicę? Czy to jest rok 1944?
Podobne nazewnictwo - łysa góra , Niemcy używali w stosunku do Iłży. Taki opis spotkałem w niemieckich dokumentach z 1939 roku.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie