Skocz do zawartości

Film Katyń a grupy rekonstrukcyjne -HAŃBA

Koks

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie odkryję tu Ameryki jeśli stwierdzę, że to kolejny wątek ukazujący jak bardzo się różnimy w odbiorze rekonstrukcji.
Pewne rzeczy są BE a inne CACY i uczymy się tego już od przedszkola .
To jak spoglądamy na świat wynosimy z domu .
Ja osobiście wiem ,że nie wypada puszczać bąka w kinie inni nie są pewni i pytają .
Żenada !!!

Wracając do rekonstrukcji Krakowskiej jeszcze raz uruchomcie wyobraźnię :
Teren Auschwitz i kol. w strojach SS - ów , psy itd.
Żywa historia ktoś powie ( jaka doskonała zgodność faktów , osób ).
A inni którzy z pewnością tym razem będą w większości ?
(nawet bez uruchamiania Kongresu Żydów)

Mysle ze to problem szerszy o ile hackenkreuz i blyskawice na kolnierzu wszystkim sie kojarza jednoznacznie fatalnie, o tyle sierp i mlot w towarzystwie czerownej gwiazdki, sa zle potrzegane tylko w niewielu krajach w tym Polsce i to tez nie przez wszystkich, a sporo osob uwaza ze komunizm wcale nie byl taki zly, ze zalozenia byly sluszne, tylko sie po prostu nie udało wdozyc w zycie ( ile ja sie takich bzdur juz nasluchalem ;-)))) .. i w tym kontekscie wiele osob nie razi fakt ze ktos paraduje z czegewara na plecaku, a inny w cccp na t-shircie, pewnie per analogia przeklada sie to takze na rekonstruckje historyczna, gdzie fryc z zalozenia jest zawsze zly, a krasnoarmiejec niekonieczne, choc obaj maja bardzo wiele za kolnierzem, a statystycznie rzecz biorac ci ze wschodu chyba nawet wiecej.

Witam.Ale co chodzi ba ja nie widze żadnej hańby kol.Koks jak gość byłby przebrany za kaczora donalda albo za któregoś z teletobisiów to sam byłbym zniesmaczony ale przebrał się za postać która brała udział w tamtych okrutnych czasach i taka jest prawda.A już ten donos do IPN to szczyt żenady dawno takiego kwiatka tu nie było na tym forum.Ja napewno z tego filmu nie bede robił jakieś świetej relikwi a dlaczego bo ktoś na takich filmach trzepie kasę za pół roku bedzie a płytkach DVD a za rok bedą wciskać do różnych kolorowych pisemek. Pozdrawiam.

Myślę że źle się stało, że Towarzysz Iwan został wykluczony z Grupy Rekonstrukcyjnej w której działał. Z całą pewnością nie chodziło mi o taki finał, ponieważ nie potępiałem Towarzysza Iwana a jedynie fakt, że ktoś przebrany pojawił się na przedmiotowej dioramie. Uważam, że sprawa jest godna przedyskutowania na forach poszczególnych grup, zaś środowisko krakowskich rekonstruktorów przemyśli ewentualne odwołanie od swojej decyzji. Jako rekonstruktorzy musimy pamiętać, że nasze mundury coś symbolizują, bez względu na okres z którego pochodzą - są to albo dobre albo złe skojarzenia.
Kolegę Ungern informuję, krowa która dużo ryczy rzeczywiście mało mleka daje ale pamiętaj, że tylko krowa nie zmienia poglądów. W tej sprawie wyraziłem swoje stanowisko, które jak sądzę wielu forumowiczów ma podobne i raczej do mojego pogrzebu się nie zmieni, kolega zaś prawdopodobnie kiedyś swoje zdanie zmieni, bo krową która dużo ryczy nie jest.
W odpowiedzi na pytanie kolegi Parowóz - problemy gastryczne nie są odznaką pewnego światopoglądu, jeśli jednak pierdniesz jak w Konopielce i zaśmiejesz się jak debil z zawodówki w stylu bułłłachaaaaaaa, to raczej nie wypada.

Panowie proponuję aby moderator usunął zdjęcia Dody w towarzystwie osób przebranych w mundury SS, rekonstrukcja to raczej nie jest (chyba że w ramach rocznicy imprezy) a po co później różne dziennikarzyny szukające sensacji mają obrzucać rekonstruktorów błotem.

...Panowie proponuję aby moderator usunął zdjęcia Dody w towarzystwie osób przebranych w mundury SS..."
---------------

A niby dlaczego ?? Te zdjęcia były na Onecie więc takie zamiatanie pod dywan" problemu, nic pozytywnego nie przyniesie. Chcesz udawać, że się nic nie stało ?? Chyba nie tędy droga. Dla mnie to nawet gorsze od fotek z tzw. dziwadeł" powiem szczerze...

Pozdrawiam - Yuri

dzięki TomHagen1 za wyjaśnienie jak nalezy puszczać bąki w towarzystwie -dobrze ze powołujesz sie na Redlinskiego -to mój kultowy autor tylko szkoda ze nie czytasz go ze zrozumieniem - bo to własnie ty swoim postem zachowałes sie jak bohater Konopielki"

W miejscowości Karpacz w Karkonoszach przy przybytku bozym zwanym Muzeum socrealizmu" co dziennie stoi jakis kretyn przebrany w mundur ruskiego sałdata - moze byśmy podjechali i spuscili mu wpier.ol - za Katyń ,za Bykownie- a masz ruski soldacie

Dowiedziałem się, że jestem nieświadomym klakierem... rozśmieszyło mnie to. :)

Podtrzymuję swoje zdanie - prośba organizatora o to, żeby wystąpili ludzie w mundurach RKKA przed kinem była naruszeniem dobrego smaku. Zrealizowanie tej prośby to brak wyczucia.

Nie wszędzie muszą być rekonstruktorzy. Pamiętacie dym jaki był gdy jedna z grup rekonstruujących Wehrmacht występowała na festynie z okazji Dnia Dziecka?

Ten występ wg mnie wpisuje się w tą samą kategorię, tyle, że jest znacznie bardziej brutalny.

Po wyjściu z kina byłem w takim nastroju, że gdybym spotkał takiego czerwonoarmistę, to chyba bym go spoliczkował...

Jeśli dobrze pamiętam Towarzysz Iwan" to młody człowiek, a młodym ludziom czasem zdarza się błysnąć brakiem wyczucia. Mam nadzieję, że w jakiś sposób uda się poukładać sprawy w Waszym stowarzyszeniu i że Błażej jednak nie zostanie wykluczony.

Parowóz, oglądałeś już film? Czy też ciągle jeszcze jesteś przekonani, że to Niemcy? (czy też może, już nie pamiętam Twoich poglądów, należało się nam za rok 1920?)

Pozdrawiam
Krzysiek

Parowóz, grzecznie odpowiedziałem na twoje pytanie, uzasadniłem stanowisko a ty mnie obrażasz. Spytaj się sołdata z Karpacza albo Wołodii z Hajnówki czy poszedł by w ruskim mundurze na Katyń? Zalecam odrobinę godności w przyjmowaniu słów krytyki zwłaszcza takiemu entelektualiście ala Potejto jak ty.

Witam po przeczytaniu waszych postów i wyjaśnień grupy kolegów która była na tym filmie to doszedłem do wniosku ,że kolega został wykluczony nie słusznie -to, że wystąpił w mundurze sowieckiego politruka to rzeczywiście nie na miejscu .
Ale diorama WIĘŹNIOWIE POLSCY POD STRAŻĄ bez straży to tak troszkę mało realistyczne
.Mogli wymyślić inną dioramę bez udziału grupy Sowietów i byłoby wszystko dobrze
Ale stało się Panowie i ci co brali udział w dioramie i ci co przebrani za Polaków i ci za Sowietów byli tam razem i dobrowolnie wzięli w tym udział wiec czemu skupiło się tylko na jednym chłopaku ??

Od pewnego czasu zastanawiałem się czemu niektórzy mówią na to forum szambo". Po lekturze tego wątku, już wiem. Człowiek stanowiący swoją osobą część zaplanowanej dioramy historycznej(będącej sama w sobie również pewnym przesłaniem) jest opluwany i co gorsze spotykają go za to surowe konsekwencje ze strony kolegów; którzy nawiasem mówiąc sami powinni się wykluczyć, jeśli jako członkowie zarządu nie wiedzą co przedstawia ich grupa i jaki jest plan inscenizacji. Gra-tu-la-cje panowie moralizatorzy".

Łukasz Męczykowski

Organa ścigania, IPN, opluwanie, policzkowanie...Nadwrażliwość ludzka nie zna granic.Idzie się na film o Katyniu, widzi pod kinem gościa w mundurze czerwonoarmisty to chyba oznacza że jest coś na rzeczy i on tam nie jest przypadkiem i nie nadstawia policzków na policzki prawda?Ktoś w pewnym momencie przesadził z.. koksem.

Poleciała głowa. Reakcja Zarządu wydaje mi się dość histeryczna. Proponuję przykładać jedną miarę do rządów obydwu reżimów -sowieckiego i III rzeszy. Przez 40 lat źli byli tylko Niemcy, teraz na skutek politycznego i medialnego przegięcia odnoszę wrażenia że Zw. Radziecki to tyrania większa, bezwzględniejsza, bardziej mordercza od hitlerowskich Niemiec. A jedni i drudzy mordowali tak samo. Czy Niemcy, naród bardziej europejski, o wyższej kulturze, bogatszej historii od Rosjan mordowli w związku z tym bardziej elegancko, w sposób bardziej cywilizowany, w duchu postępu i pierwszej, prawie udanej próby zjednoczenia Europy. Albo zacznijmy przykładać do jednych i drugich jednakowe kryteria, albo zacznijmy przebierać się w mundury Armii Zbawienia, też ładne i w dodatku bezkonfliktowe. Tow. Iwan - wyrazy solidarxxxxxxx, nieeee, co ja piszę, hańba. Trzymaj się.

Witam . Osobiście niewidzałem tej sytuacji w kinie , ale myślę że jeżeli była to tylko żywa diorama" ( dodatek do wystawy) - to raczej jest przesada z tą hańbą , byli tam podobno jeszcze polscy żołnierze -a niesmacznie byłoby gdyby byli sami rosjanie.Przyznam że może kogoś ruszać obecnośc postaci rosjan na żywo podczas wystawy - no ale raczej chyba wiedział co robi i nie szedł pooglądać Królewy Śnieżki -prawda ? Prasa i óżni krzykacze" nie raz już robili szambo z ruchu rekonstrukcyjnego i jak widać dzieje sie tak dalej . Też uważam jak koledzy powyżej że Koks troche przesadził z tym donoszeniem do IPN -u , a teraz siedzi cichutko jak mysz pod miotłą . Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie