Skocz do zawartości

Korpus Ochrony Pogranicza

grba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 461
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Sądząc po stopniu (kpt.), po sznurze i dedykacji na odwrocie ten oficer to prawdopodobnie adiutant Batalionu KOP Iwieniec". Po odznakach pułkowych to służył w 23 pp i 37 Łęczyckim pp.
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam. Przeglądając fotki związane z K.O.P zauważyłem że prawie wszystkie strażnice mają charakterystyczną wieże i tu moje pytanie, bo większe budynki miały wieże dobudowaną, przylegającą do budynku mieszkalnego, natomiast mniejsze zbudowaną na dachu. Zastanawiam się czy to określała jakaś instrukcja i czy to był jakiś ogólno wojskowy projekt takich budynków.
Drugie moje pytanie bo tego nigdzie nie mogę znaleźć a natrafiłem na takie zdjęcie co to jest „Wiecha graniczna” ?

Napisano
aloszak, otóż ( z tego, co się oreintuję ) sprawy architektury budynków KOP-u były unormowane odgórnie i jednolite.Mój przyjaciel z ekipy posiada nawet taką broszurę gdzie są projekty (fachowe) budynków KOP.Spróbuję go namówić do dyskusji na ten temat :).Swoją drogą to bardzo ciekawa pozycja, można zbudować np.strażnicę KOP bez kupowania projektu :)
Napisano
Dzięki miszka za odpowiedź. Tak też myślałem przeglądając fotki o KOP-ie, gdyż to nie mógł być przypadek, że te budynki są takie podobne do siebie. Swoją drogą ciekaw jestem bardzo jak te strażnice były wyposażone, czy ludzie tam żyjący i pełniący służbe mieli jakieś wygody, czy też zyli w spartańskich warunkach?
Napisano
Moim zdaniem proporzec ten pełni funkcję bandery. Zwróć uwagę, że drzewce (czyli, jeśli mam rację, flagsztok:-)) jest pod tym samym kątem, co pawęż (łódź dochodzi rufą do brzegu), więc jest chyba do niej zamocowane.
Oczywiście mogę się mylić...
Napisano

Allegro - kolejna fotka z Osowca Kompania szkolna łączności
18 promocja podoficerów niezawodowych 1.X.1937 - 5.III.1938
Centralna Szkoła Podoficerów Korpusu Ochrony Pogranicza"

Napisano
aloszak (230 / 3) 2009-10-20 23:02:50

Nie interesowałem się nigdy KOP, ale swego czasu w naszym znanym i lubianym portalu aukcyjnym był do wyjęcia reprint regulaminów ( czy bardziej instrukcji budowlanych ) odnośnie stawiania strażnic. Sprzedawca miał parę tego typu pozycji- taki wojskowo-budowlany misz/masz.
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie