Berlin Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Wahmistrzu skąd wiadomo że ta prawosławna z Westerplatte była po przekoszulkowaniu? a nie typowa 3 calówka? Wyczytałem w kilku pozycjach 'Kępa Oksywska 1939' 'Gdynia 1939' a także wspomnieniach oficerów 2 MPS że na Westerplatte poszła typowa prawosławna 3 calowa z magazynów + tablice dostosowujące ichnią miarę [rosyjską] do naszej.
Berlin Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Krzysztofie nie doczytałem Twojego postu powyżej :)76,2 były w 2 MPSie i rozstawione były w początkowej fazie w okolicach Orłowa przy obronie Gdyni.
gros Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Może było coś z mniejszych kalibrów, fiński rkm L-34 Sampo (fiński BREN) biały kruk na necie jest tylko jedna fotka?
PATRON Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 nie wiem co było na aukcji z mniejszych bo to było tylko dostępne dla osób z koncesjami....ale za to widziałem w kolekcji pewnie jedyny raz w życiu polskiego mosina wz 25 z numerem ...........1" SŁOWNIE JEDEN do dzisiaj mi sie śni po nocy ...PATRON - FWP
PATRON Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Napisano 26 Wrzesień 2007 że o maksimie 47 mm zasilanym z taśmy nie wspomnę .... ot taki sobie zwykły maksim tylko troche większy ...
herbstnebel Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 To skąd Finowie biorą te wszystkie sprzęty żeby potem opylać na aukcjach??
Moskit1 Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Odpowiem od razu wpadają polskie (mrówki) rozeznawają się po ludkach i siup do Filadji w mojej okolicy 3 lanc buldogi rozpłynęło się a potem jedzie Polak i kupuje u nich śmieszne, ale prawdziwe Pozdro
Forteca Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Czy ktoś może przetłumaczyc ten bełkot powyżej ? Co to jest Filadji" ???Patron, specjalnie dla Ciebie - nie Maxim, ale Vickers-Terni, też 40 mm na taśmę. I też z Finlandii ;)
akagi Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Patron, to był Vickers 40mm takich finskich brenów to tam stało co najmniej trzy.
KaktuS Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 Szczere gratulacje dla całej ekipy za całokształt przedsięwzięcia. Cyt To skąd Finowie biorą te wszystkie sprzęty żeby potem opylać na aukcjach?? " Ano Finlandia, tak jak np. Czechy i Słowacja to takie państwa gdzie nie było fobii odcinania się od historii i tak jak w naszym przypadku niszczenia przez przetop w hutach przedwojennych i leand-less - owych wyrobów techniki wojskowej w imię jedynie słusznej produkcji. Ja na przykład jak się golę polsirverem to mam nadzieję że jest w nim częć Jeepa -)).Panu Moskit dziękuję i tez nie rozumiem co ma to do tematu.
herbstnebel Napisano 26 Wrzesień 2007 Napisano 26 Wrzesień 2007 chcesz powiedzieć Moskit, że niektórzy polscy poszukiwacze wywożą to co znajdą do Skandynawii żeby sprzedać z zyskiem???
Moskit1 Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Sorki za moją gwarę!! Powiem tak ze, co cenniejsze wywozi się za granice normalnie ślak_tr, ja się staram jako tako to powstrzymywać żeby nie wypłynęło odganiam towarzystwo jag mogę skupuje jak się da aż naszarpałem mój domowy budżet)))))) i tak nie uda mi się rady tego wszystkiego za chomikować hihih, ale co do tematu do Finlandii(i nie tylko), są tacy Polacy, którzy robią przegląd poszczególnych wioseczkach pod pretekstem zbierania orderów???i wywiad środowiskowy przeprowadzają i już są przepiękne artefakty wyciągają od miłośników pića trunków wyskokowy ja wolno się domyśleć ze takimi obywatelami wolno wszystko zakupić lub dowiedzieć się, co nie miara a kto ma infor. To zawsze coś wyszuka >>>>>>………Pozdro
AK77 Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Jezu , Moskit zlituj się, używaj w swoich wypowiedziach przecinki i kropki. Cała twoja wypowiedż to jedno zdanie. Naprawdę to się ciężko czyta. Chętnie twój wpis przeczytam, ale . . .Pzdr
Moskit1 Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 AK77 Dopisz sobie przecinki i będzie okej. Od razu nie musisz wzywać Boga, mam ważniejsze sprawy nisz moje braki w pisowni ( kłania się drugie przykazanie)))))))))) i proszę nie rozpowszechniać tego patentu. Co zamieściłem na wyższej wypowiedzi)))))))) Pozdro
Moskit1 Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Wrócimy do postu „W Finlandii dzisiaj padało”, bo nas Patron pogoni)))))) Pozdro
PATRON Napisano 27 Wrzesień 2007 Autor Napisano 27 Wrzesień 2007 stugi poszły w świat , co zresztą jest na stronie fińskiej napisane tylko w strasznie skompliowanej mowie ....PATRON
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 KaktuS oczywiscie ma racje. Warto dodac ze tak jak u nas w latach 1918-21, sciagano co sie dalo podczas wojny 1939-40 i potem 41-44 wiec i dlatego roznorodnosc jest.Dobrze jest ze sprawdzilem! Dzwonilo ale nie w tym kosciele... obwiniam o to dlugie godziny pracy i opary od produktow konserwacji drzewa unoszace sie w domu! Armaty 3-calowe byly w 2 MPS (Nie 1-ym) i byly wz 02 ale OBUCHOWA a nie Putilowki. Czyli dokladnie na odwrot jak mi sie gzilo!Za 02/26 na Westerplatte przemawia chocby relacja Mata Sadowskiego, rusznikarza na Westerplatte. Herbstnebel tylko nie mow przy Finach ze sa krajem skandynawskim :) !
Berlin Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Jeśli rusznikarza na Westerplatte pisał że były przekalibrowane to zapewne tak było :)
Forteca Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Jako że na W-tte była standardowa armata z 14 DAK-u to chyba nie dziwne że była przekalibrowana ?Nb, jak jest różnica między 02 z zakładów Putiłowa a Obuchowa, pomijając bicie na lufie ?
akagi Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 Stugi poszły różnie, jeden za 180 tys. euro, inne trochę mniej.
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2007 Napisano 27 Wrzesień 2007 O kurcze pieczone. Berlin moze miec racje przynajmniej czesciowa. Zaczalem ogladac fotki i a) drazek kierunkowy na 02/26 powinien byc s-owaty a na zdjeciach jest prosty jak w morde strzelil czyli jak w rosyjskim oryginale (patrz zdjecia dyndajacej sie armaty podczas zaladunku na S-X)! b) lemiesz i zaczep tez przysiaglbym sa oryginalne rosyjskie a nie jak powinny byc w 02/26 (patrz zdjecia wziete od gory z armata na rampie, tez podczas zaladunku) ale niech sie wypowie Pan Adam jako ze na codzien siedzial nad tym. A ja jeszcze raz sprawdze. Czyli wyglada ze albo armata na Westerplatte byla 02 a nie 02/26 (albo przekoszulkowana albo nie - nikt tego nie sprawdzi nie ogladajac autentycznej lufy) albo armata na zdjeciach to nie armata z Westerplatte! Ale jezeli to pierwsze, to swietnie sie sklada bo w takim razie armata ktora zakupil Wachmistrz to dokladnie taka jaka zewnetrznie powinna byc!!!!No i jeszcze jedna lekcja ze nie powinno sie w nic wierzyc lecz sprawdzac i sprawdzac znow.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.