acer Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Droga Pani Redaktor to jednak lubi i zapomnieć nie może Warsa :)Nawet pomimo że temat niezwiązany nijak z ww.A działa bardzo ładne, mam nadzieję że w Odkrwycy" znajdą się ich szczegółowe {bicia i cechy} zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Może dlatego, że jest to wątek o przywożeniu, a nie wywożeniu? Trochę logiki... Poza tym, zabrzmiało to jak prowokacja.Ale skoro temat został wywołany. Prosta kalkulacja pokazuje, że np. za Panterę z Nidy można kupić kilka takich dział, parę tankietek i jeszcze trochę innych sprzętów rozrzuconych po świecie, a których szybko nie zobaczymy w Polsce. Jak widać Polak i przed szkodą i po szkodzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 mysle ze niektóre złomy" niemieckie zalegające w muzeach powinno sie wymienic na sprzet polski. my tego nie odnowimy a pare armat , tks-ów duuuzołatwiej utrzymnać.trzeba wykorzystac swoista mode na niemczyznę za granica bo to tez minie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Czyli jedne srebra rodzinne za inne srebra rodzinne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 a jak . Acer stoi od X lat pod namietem (o dziwo) podwozie sdeka na fortach.. i co łudzisz sie że cos sie z tym stanie pozytywnego? a za niego zciagnąc np z finlandi T 26 zmienic wieżę i...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 I bedzie kolejna mutacja która ni jak ma się do tego o czym kol Okejos myśli.To tak jak wziaśc poloneza dac do blacharza wymienic silnik szpachli w betoniarkę i mamy Maybacha.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Kol. acerwars nie pozwala, co widać i czytać na forum, o sobie zapomnieć.Przykład zakupu za własne pieniądze i sprowadzenia do Polski armat z września przez prywatne osoby nie jest tematem nośnym dla niektórych osób z forum.Żadne państwowe muzeum nie uczyniło najmniejszego kroku w celu pozyskania tych armat, zachowując sie tak jakby mieli na stanie przynajmniej po kilka sztuk 105-tek ze Starachowic czy tuziny prawosławnych".Chwała wiec ludziom pasjonatom, którzy za własne pieniądze sprowadzają je do Polski, a mogliby za te kasę polecieć np. na Seszele i mieć święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 jaca i tak i nie.no moze z t 26 przegąłem, ale mało to sprzety naszego jest w finlandi francji czy chocby w niemczech?? naszego albo uzywanego przez nasze wojska w róznych armiach?a tak nawiasem . ruscy mieli czołgi steward a czy nasi zołnierze ich uzywali na wschodzi lub zachodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Ciągnąc do kraju co nasze?Oczywiscie piękna sprawa i chwała zdobywcom tych sprzętów.Ale ściągac coś co ma udawac nasze sprzety bo może ktos kiedyś usiadł na pancerzu tego czegoś więc juz ma powiazania z Polską to sie znajdzie(a chocby ta z Bielska)raczej nie.Lepiej poczekac prędzej czy póżniej 7 się znajdzie(a chocby ta z Bielska)Tankietki już sie mnożą.Tylko nadal mamy ciśnienie aby oryginalne sprzęty sowieckie ciąc bo idzie Euro i złom potrzebny mienieckie wywozic do Faterlandu albo i gdzie indziej a w Polsce OT robią za SDKFZ coś na kształt II robi za II tylko co to ma wspólnego z historią?W Watku o Bzurze piszecie ze porażka że ktoś miał za długie włosy albo maskę nie tak nosił albo ze kałasz był widoczny.A czemu nikt nie pisze że Mki robią za niemca że podwozie od czegoś tam z kawałkiem blachy robi za Pz II?Czy lepiej oryginalnego Pz II wywieżc na zachód a w zamian sciagnac kilka OT lub T-26?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rajkub Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Dołączam sie do gratulacji, oby więcej takiego solidarnego działania, a muzealnikom tylko życzyć, żeby zaczęli brać przykład, a nie tylko wyciągać ręce po dotacje ( na szczęście są i tutaj pozytywne wyjątki). Uwaga do zdjęć z postu herbstnebla,moim zdaniem pojazdy na pierwszym planie z czasu :3,21 i 3,27 to nie są nasze tankietki. To brytyjski universal carrier Mk I, na drugim zdjęciu ze zdemontowanymi burtami, a desant" siedzi na osłonie komory silnika.Pozdrawiam , Rajkub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 I co ja narobiłem wymieniając słowo Wars"...... :(Nawet nie wypowiadał się tu, a wystarczył temat czegoś cięższego żeby o niego zahaczyć. Że powinien przepraszać, że bzdury plecie i przez te działa już nie powinien pleść.To jakaś mania prześladowcza - jeszcze się nie wypowiedział nawet, obecności swojej nie potwierdził a już go co niektórzy widzą. Żeby nie zaczęło się od nowa......-------------------------------------------Wracając do tematu :Moim zdaniem rzeczą pozytywną jest zakup(odkup) ww. dział w pięknym stanie i powrót i do kraju po ponad 60 latach. I niech kiedyś wystąpią na krajowych imprezach reko dla pasjonatów reko. I o tym jest ten wątek. Niech tak zostanie. I na koniec : amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Amen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redaktor Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Drogi Panie Adamie vel AcerNie wiem doprawdy gdzie Pan doczytał się w mojej wypowiedzi, że chodziło mi o Warsa 98? Mam nadzieję, że to z Pańskiej strony daleko posunięta nadinterpretacja... a nie mania prześladowcza. Drogi Panie Adamie, lubię wszystkich i o nikim nie mogę zapomnieć. Miłego, słonecznego weekendu, bo Wrocław zalany słońcem. Czy nie lepiej wyładować emocje na świeżym powietrzu?pozdrawiam Pana serdecznieIza Kwiecińska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Wielke uznanie i szacunek dla kupca armat, przede wszystkim. Nasze zbiory militariów II wojennych zawsze podlegały wpływom ideologicznym" z wielką stratą dla tego rodzaju muzealnictwa:po wojnie nie dbano o sprzęt Polski przedwrześniowej, w ogóle nie brano pod uwagę sprzętu agresora, z którym walczyły nasze wojska, z wiadomych względów preferowano w ekspozycjach sprzęt produkcji radzieckiej. Wydaje mi się , że kolekcje powinny możliwie w pełni oddawać zmagania, które toczyły się na naszych ziemiach, czyli w pełni oddawać klimat" histori, powinny zatem prezentować uzbrojenie wszystkich stron; czy nie dobrze jest pokazać , z jaką armią musieli walczyć nasi ojcowie, dziadkowie ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Tak, droga Pani Izabelo, przyznaję słuszność...Chyba jednak przesadziłem... - to wszystko przez ten pracoholizm, i potem to przewrażliwienie......Skorzystam z rady Szanownej i udaje się na Spacer.....tyle Słońca....wszędzie....Również pozdrawiam....Adam Zwierzyński acer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Rajkubie, ja tak wypaliłem niefortunnie z tymi tankietkami, bo akurat zobaczyłem taki materiał na yt i widzę jakiś topic o Finlandii :)Aa czytając temat dokładniej - wzruszyłem się. Na prawdę widać, że zgoda buduje! Oby więcej takich akcji. Mam pytanie, czy jacyś polscy milionerzy pomagają czasami takim stowarzyszeniom/muzeom i dają kasę na zakup sprzętu czy w ogóle ich to nie interesuje? To było pytanie poza tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Do greg1 - zgadzam się w pełni. Mnie np marzy sie sfotografowanie stojacych obok siebie PzII i 7TP. Tak w celach porównawczych ;) . I wtykanie takiej foty na wszystkie fora gdzie rozmaici madrale jada po armii II RP. zwłaszcza tych nienaszych :-)pozdrawiam ERIH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Oby więcej takich akcji! I oby nasi oficjele zrozumieli też, że patriotyzm to nie tylko zrobienie sobie fotki z okazji, ku czci, na tle...itd. ale też rozsądne finansowanie naszego muzealnictwa na co dzień.I zgadzam się również z kol. Greg1, że kolekcje powinny oddawać klimat" historii, a więc prezentować uzbrojenie wszystkich stron, a nie jakieś atrapy [to uwaga do tych, którzy by już dzisiaj wszystko co nie nasze, a chodliwe" natychmiast wymienili"]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stug IV Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Trochę off topic ale czy wiadomo czy poszły skorupy do Stugów i jeśli tak to za ile ?Pozdrawiam i gratuluję a(u)kcji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Pytał Kriss 2007-09-20 12:55:00 odpowiedział Akagi 2007-09-20 13:29:00 .Czasem można przeczytac w wątku zamiast pytac kolejny raz.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stug IV Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Można , jak by się chciało śledzić cały watek ( wraz z tradycyjnym dąsaniem i dobrymi radami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 jaca, ja adwokata nie potrzebuje - sam jestem.A jak czlowiek grzecznie pyta to kultura nakazuje odpowiedzieć. Ale w tobie kultury za grosz....Stug - Stugi idą we wtorek o 13.00 czasu polskiego - na miejscu będą znajomi (bo wyjazdy zagraniczne znajomych przysparzają, przynajmniej mnie) także jak cos będę wiedzial napisze. pozdrawiamJaHFWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Dokładniejsze fotki naszej prawosławnej będą w listopadowym Odkrywcy, w tym zdjęcia bić i tabliczek. Tak więc tutaj tylko zdjęcia mniej szczegółowe, kolejne obok z familią prawosławnych jeszcze w komplecie :)Osobiście - po czasie - mam wrażenie, że przy licytowaniu naszej prawosławnej chyba też złośliwie Fin, nie wiem czy ten sam co przy 120-tce, podbijał cenę, ale w końcu spasował. Chyba plusem było to, że prawosławne były pierwszymi armatami (oprócz poz. nr 1) i zapewne zainteresowani oszczędzali na cięższy kaliber", który ósł" w miarę kolejnych licytowanych pozycji.Ale nie o tym chciałem napisać. Tak się jakoś chyba pozytywnie złożyło, że po dłuuugich poszukiwaniach i zapytaniach o pewien sprzęt przyszła odpowiedź, tuż po tym jak wylicytowaliśmy prawosławną. Otóż mamy możliwość sprowadzenia niemal za jednym zamachem i prawosławnej i... działka Bofors produkcji szwedzkiej przedwojennej, optyka na miejscu, słowem stan idealny - magazynowy. Dodatkowe dane mamy mieć niebawem. Niestety musimy mieć dwie harmonie pieniędzy, żeby sprawę sfinalizować. Bardzo by nam zależało, żeby i ten sprzęt także znalazł się na Westerplatte. Oczywiście tak jak i prawosławna brałby udział w rekonstrukcjach zarówno na Westerplatte, jak i w Mechelinkach. Byłyby to żywe zabytki, a nie takie których ani dotknąć, ani sfotografować nie można (jak to w pewnym muzeum w W-wie ma miejsce...) . Sponsorzy pilnie poszukiwani!!! Jakby co - zapraszam na maila. Pozdrawiam. wachmistrzPS. Patronie - prezent od Ciebie jest u mnie na honorowym miejscu jako wyjątkowa pamiątka z wyjątkowego dnia w Finlandii :) Jeszcze raz dzięki i pozdrowienia dla całej ekipy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Wachmistrz bardzo dziękuję za zdjęcia!A tak apropo całego tego wydarzenia-to tak jakoś normalnie się poczułem,że jednak można...bez tego całego polskiego piekiełka.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 Panowie, podajcie mi jakiś link do opisu tego działa - bo jestem zielony i się zastanawiam skąd taka nazwa prawosławna" :)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.