7 TP Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2007 http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,4426363.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 wrak... czytaj kupe poskręcanego złomu. Ale i tak dobrze. Pogratulowac zapału:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 23 Sierpień 2007 Share Napisano 23 Sierpień 2007 To samo, ale ciut inaczej: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4424996.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Tak wyglądał B-24 w czasie akcji; tutaj nad Kolonią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 Coś tam wykopali - pokazywali w Teleekspresie...Może uda mi się podjechać na miejsce i zrobić parę zdjęć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koenigtiger Napisano 24 Sierpień 2007 Share Napisano 24 Sierpień 2007 A czy Pan władza lub Jego znajomi nie udzielają się na tutejszym Forum . Może by dodali nieco informacji szczegółowych np. czy warto podjechać w niedzielę ,bo jutro pracuję Koenigtiger ze Szczecina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebola24 Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 ja też bym wpadł ale dzisiaj tylko nie wiem czy brać łopat do pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Właśnie wróciłem z Przekolna. Kolesie kończą na dziś. Wyciągnęli trochę złomu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Najlepiej wygląda siłownik od podwozia. Widać na nim ślady przegrzania (pożaru) ale też napisy i numery...Rzeczy wykopane wczoraj pojechały już do Szczecina - do muzeum... Części ozrywkowe" też usunięto z dala od gawiedzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Fragment napisów z siłownika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Made in U.S.A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Bryła stopionego aluminium zawierająca części stalowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Wlasnie tez zauwazylem tutaj cos na ten temat:http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/section?Category=powiat01@Marcin z Lasu: masz moze wiecej zdjec? Wiadomo juz cos dokladniejszego o samolocie?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Ciąg dalszy zdjęć... - numer wybity na korpusie siłownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 coś się moczy i odrdzewia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Dla jasności i przejrzystości sytuacji ustawiono na głównym miejscu płat śmigła... Messterschmitta. Ekipa pracująca na miejscu utrzymuje, że śmigło to nie zostało wykopane na miejscu, a przywieźli je, jako element scenografii. Stoi to w sprzeczności z artykułem w Gazecie lubuskiej do której linka podrzucił kot05... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Widok ogólny na miejsce akcji.Zasięgnąłem na miejscy języka - oto, co ustaliłem:1. wrak spoczywa w dawnym bagienku, zasypanym za Gierka w ramach uproduktywniania nieużytków - stąd znaczna głębokość zalegania2. wrak był rozrabowany najpierw przez wojska radzieckie (chyba zaraz po wojnie), a potem oczywiście przez dzielną ludność miejscową. Ten wodociąg, o którym piszą w prasie kładziono 4 lata temu, wtedy właśnie silniki i większe elementy poszycia udało się sprzedać na złom3. na maoje pytanie o to, czy znaleziono szczątki ludzkie - uczestnicy akcji zasłaniali się chwilową tajemnicą; gdy spytałem, czy znaleźli nieśmiertelniki - gość zmieszał się i powiedział, że to na razie tajemnica i nie może mówić. Sądząc po jego gatce - mogli znaleźć szczątki załogi (moje domniemanie)...4. na miejscu mówi się, że znaleziono radio i na podstawie jego numerów ustalono", że to liberator; mówią jednak, żę radio jest częścią zamienną i model samolotu będzie można potwierdzić na podstawie numerów innych części.5. Jutro zaczynają od 8.00 - z piszczałkami mają szukać drobiazgów.6. Wkurzające jest to, że cała rzecz odbywa się u i teraz", a już obrosła niejasnościami i legendami (śmigło, model samolotu, szczątki pilotów)... Wychodzi na to, że prasie cały czas nie można ufać. Nie zdziwię się, gdy za tydzień napiszą, że gdy odkopali kompletny samolot, jeszcze w radiostacji słychać było rozmowy pilotów" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 To coś to sprasowana butla tlenowa.Pozdrowieniaszczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 Tak wyglądała w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 25 Sierpień 2007 Share Napisano 25 Sierpień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kot05 Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 ktos dzisiaj tam byl? moze zdjecia....?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Nawet w telewizorni było:)W roli głównej kanarek-ace:)Ciekawi mnie opinia uczestnika, który pokazuje czerwone ślady na szkle i mówi, że to krew pilota??????Czy to możliwe po tylu latach w ziemi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 26 Sierpień 2007 Share Napisano 26 Sierpień 2007 Krew po tylu latach w ziemi to chyba żart. Pisałem już wcześniej - że cała akcja to splot faktów, półprawd i całkowitych kłamstw (jak mówił wczoraj klasyk) - czyli IV RP na całego :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisu77 Napisano 27 Sierpień 2007 Share Napisano 27 Sierpień 2007 Byłem tam wczoraj rano. Rozmawiałem z jakimś starszym panem i powiedział że 1946 widział jak przyjechali ruscy mówi z 200 chłopa i dawaj ładować na ciężarówki. Z zdjęć wyżej widać nie wszystko zabrali. Potem tego pana zawinięto do namiotu a potem do samochodu bo ponoć maił wskazać miejsce gdzie leży inny samolot. A teraz o moich osobistych odczuciach na temat tego co widziałem. Na miejscu trochę chaosu. Każdy kopie gdzie chce nikt na bieżąco nie kataloguje tego co znaleziono i gdzie.Wydaje mi się że brak jakiejś ogólnej koncepcji szukania. A teraz coś zabawnego: przyjechał pan z żoną i dzieckiem wziął tego kanarka i dawaj szukać wykopał dół z 1m a okazało się że była to aluminiowa blaszka znajdująca się o 5 cm od tego dołu na 10cm. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.