Gość Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 W najbliższych dniach ze Szwecji przywieziony zostanie do Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie od dawna oczekiwany TKS. Wiadomość sprawdzona. Po TK-3 Macieja Kęszyckiego następny polski pojazd pancerny zasili zbiory krajowe broni wrześniowej.
akagi Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Tak, potwierdzam, TKS z Axuall właśnie jedzie do Polski.Pierwsza publiczna prezentacja 17 grudnia w Warszawie. Niestety wstęp tylko za zaproszeniami. Ale obiecuję zrobić dużo zdjęć.pozdrawiamJacek akagi" Haber
muslim Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 To naprawde dobra wiadomość :DCzekamy na zdjęcia.
pomsee Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Nareszcie TKS w Polsce!Pewnie pierwszy od czasu wojny w 1939 r. w polskich rekach ;))))))
michalmiazga Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 No to: Hurrra!!!!Choc nie wiem kto jest zaangazowany w cale przedsiewziecie to gratuluje. Oby coraz wiecej sprzetow wracalo do Polski.
jazlowiak Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Impreza będzie w Muzeum Wojska Polskiego, podeślę Wam o której godzinie i czy będzie można tam normalnie wejść.
pomsee Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Ech, zeby jeszcze 7tp gdzies sie znalazł....
muslim Napisano 5 Grudzień 2003 Napisano 5 Grudzień 2003 Oby coraz wiecej sprzetow wracalo do Polski i oby coraz mniej wyjeżdzało z Polski.
Gość Napisano 6 Grudzień 2003 Napisano 6 Grudzień 2003 Dzisiaj już można śmiało powiedzieć, że w całe przedsięwzięcie zaangażowani są bracia Kęszyccy i to tak naprawde dzięki ich staraniom TKS przyjeżdża do Polski. To co nie udało się przez 58 lat po wojnie załatwić urzędasom udało się Maciejowi Kęszyckiemu. A moze w najbliższym czasie jakaś jeszcze jedna niespodzianka i kolejny sprzęt armii wrześniowej zasili polskie zbiory. Na razie za wcześnie... żeby nie zapeszyć.Mam cichą nadzieję że 7TP też się odnajdzie. Sorry że się nie przedstawiłem, ale przyjdzie i na to odpowiedni czas.
braun Napisano 7 Grudzień 2003 Napisano 7 Grudzień 2003 zobaczymy co będzie widaćja przyjdę wtedy się zobaczy
Tankist Napisano 7 Grudzień 2003 Napisano 7 Grudzień 2003 braun może jasniej???gdzie przyjdziesz???jak masz coś do powiedzenia to mów człowieku jasno i na temat
Gość Napisano 8 Grudzień 2003 Napisano 8 Grudzień 2003 Mam cichą nadzieję że 7TP też się odnajdzie.CZY Ty wiesz co napisałeś ????? To tak jakby powiedzieć, że znalazła się Bursztynowa Komnata...W całości się znajdzie ?????
Rumburak Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Hello!Jestem ciekaw czy TKS już przyjechał do Polski i w jaki sposób dostał się do tej Norwegii czy Szwecji? Możecie mnie oświecić?Z góry dziękuję. POZDRO
Monsun Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 TKS trafił do Norwegii z wojskiem niemieckim. Weź pod uwagę, że cały zagrabiony (zdobyty)przez Niemców sprzęt, był przez nich wykorzystywany na wielu frontach. TKS były stosowane nie tylko w Norwegii, ale także na lotniskach we Francji i w Niemczech. PozdrawiamMarcin
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 To ile w koncu tych TKS-ow trafilo do Polski, niedawno cos gadali od podwoziu TKS z Francji, teraz nastepny egzemplarz, istny zalew... Ciekawe czy ktos wreszcie odnajdzie te egzemplarze rzekomo schowane na terenie Polski, co ich Woloszanski szukal...
polsmol Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 No tak. tylko, ze ten konkretny egzemplaż przyjeżdża ze szwcji ;-)
Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 A na Ukrainie jakieś 20 km na półudnie od Włodzimierza Wołyńskiego ktoś szukał ?? Nie mam na myśli nic konkretnego tak tylko pytam
DTH Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Juz jest:) Stoi w MWP. Naprawde super wyglada.Nawet przeswituje farba zarowno polska, jak i niemiecka.Brakuje tylko blach gornego pancerza.Niestety kilka uwag krytycznych pod adresem pracownika Pana Macieja K., ktory przywozil tego TKS-a by sie znalazlo.Niech ewentualni krzykacze, ktorzy powiedza, ze wszsytko jest cacy przyjrza sie np.gaznikowi( o ile dane im go bedzie zobaczyc:> No nic nie ma co narzekac wazne, ze jest.Ciekawe tylko, czy zostanie zrobiony, tak jak na to zasluguje.Mam na mysli np. czy dostanie oryginalny FIAT-owski silnik, ktory jest, czy tez pojdzie sie po minimalnej linii oporu i dostanie jakiego STAR-a, czy inny szmelc.Mimo wszystko jest i wanna od TK-3 i TKS, a wiec cos sie wreszcie zadzialo":)Tak btw, czy ktos wie, co sie dzieje z tym orweskim" egzemplarzem, a wlasciwie dwoma, jesli doda do tego znajdujaca sie tam wanne"? Ponoc sprawa kompletnie przycichla.
muslim Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 To wiadomo jeszcze o dwóch?A są już jakieś zdjęcia tej z MWP?
DTH Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 Hmmm, to nie znacie tych zdjec? Mam ich chyba ze 20To wanna od TKS a zaraz zapodam nastepne tego egzemplarza prawie calego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.