Skocz do zawartości

TKS jako mikołajkowo-gwiazdkowy prezent

Gość **

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W najbliższych dniach ze Szwecji przywieziony zostanie do Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie od dawna oczekiwany TKS. Wiadomość sprawdzona. Po TK-3 Macieja Kęszyckiego następny polski pojazd pancerny zasili zbiory krajowe broni wrześniowej.
  • Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak, potwierdzam, TKS z Axuall właśnie jedzie do Polski.

Pierwsza publiczna prezentacja 17 grudnia w Warszawie. Niestety wstęp tylko za zaproszeniami.
Ale obiecuję zrobić dużo zdjęć.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber

Napisano
Dzisiaj już można śmiało powiedzieć, że w całe przedsięwzięcie zaangażowani są bracia Kęszyccy i to tak naprawde dzięki ich staraniom TKS przyjeżdża do Polski.
To co nie udało się przez 58 lat po wojnie załatwić urzędasom udało się Maciejowi Kęszyckiemu. A moze w najbliższym czasie jakaś jeszcze jedna niespodzianka i kolejny sprzęt armii wrześniowej zasili polskie zbiory. Na razie za wcześnie... żeby nie zapeszyć.
Mam cichą nadzieję że 7TP też się odnajdzie.
Sorry że się nie przedstawiłem, ale przyjdzie i na to odpowiedni czas.
Napisano
Mam cichą nadzieję że 7TP też się odnajdzie.
CZY Ty wiesz co napisałeś ?????
To tak jakby powiedzieć, że znalazła się Bursztynowa Komnata...
W całości się znajdzie ?????
Napisano
Hello!

Jestem ciekaw czy TKS już przyjechał do Polski i w jaki sposób dostał się do tej Norwegii czy Szwecji? Możecie mnie oświecić?
Z góry dziękuję. POZDRO
Napisano
TKS trafił do Norwegii z wojskiem niemieckim. Weź pod uwagę, że cały zagrabiony (zdobyty)przez Niemców sprzęt, był przez nich wykorzystywany na wielu frontach. TKS były stosowane nie tylko w Norwegii, ale także na lotniskach we Francji i w Niemczech.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
To ile w koncu tych TKS-ow trafilo do Polski, niedawno cos gadali od podwoziu TKS z Francji, teraz nastepny egzemplarz, istny zalew... Ciekawe czy ktos wreszcie odnajdzie te egzemplarze rzekomo schowane na terenie Polski, co ich Woloszanski szukal...
Napisano
A na Ukrainie jakieś 20 km na półudnie od Włodzimierza Wołyńskiego ktoś szukał ?? Nie mam na myśli nic konkretnego tak tylko pytam
Napisano
Juz jest:) Stoi w MWP. Naprawde super wyglada.Nawet przeswituje farba zarowno polska, jak i niemiecka.Brakuje tylko blach gornego pancerza.Niestety kilka uwag krytycznych pod adresem pracownika Pana Macieja K., ktory przywozil tego TKS-a by sie znalazlo.Niech ewentualni krzykacze, ktorzy powiedza, ze wszsytko jest cacy przyjrza sie np.gaznikowi( o ile dane im go bedzie zobaczyc:> No nic nie ma co narzekac wazne, ze jest.Ciekawe tylko, czy zostanie zrobiony, tak jak na to zasluguje.Mam na mysli np. czy dostanie oryginalny FIAT-owski silnik, ktory jest, czy tez pojdzie sie po minimalnej linii oporu i dostanie jakiego STAR-a, czy inny szmelc.
Mimo wszystko jest i wanna od TK-3 i TKS, a wiec cos sie wreszcie zadzialo":)
Tak btw, czy ktos wie, co sie dzieje z tym orweskim" egzemplarzem, a wlasciwie dwoma, jesli doda do tego znajdujaca sie tam wanne"? Ponoc sprawa kompletnie przycichla.
Napisano

Hmmm, to nie znacie tych zdjec? Mam ich chyba ze 20
To wanna od TKS a zaraz zapodam nastepne tego egzemplarza prawie calego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie