Skocz do zawartości

FORUM się wiesza jak diabli...

kuba321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie wiem co ten właściciel zdziałał , ale chy ba tyle co z pensjami , wiec nie za dużo. A nie każdy ma swoją firmę i wierzy w bzdury o skarbach. Wiesza mi kompa jak tu wchodzę , więc proszę o pomoc.liha
Napisano
Gdyby to ode mnie zależało liha to jeszcze zwolniłbym Ci transfer do prędkości modemu a nie wydawał jak właściciel z własnej kieszeni paręnaście tysięcy złotych na nowy sprzęt tylko po to żebyś mógł sobie tu wpaśc za free pokasztanić i poburaczyć. Nawet nie zdajesz sobie sprawy z miesięcznych kosztów przy takim ruchu na serwisie.

Sprzęt dzisiaj jedzie kurierem do nowej lokalizacji, przenosiny zaplanowane są w ciągu 14 dni. Wiąże się to również z niewielkimi problemami z dostępem spod różnych domen zanim się nie rozpropaguje. Na starej maszynie będzie czasowe przekierowanie na nową maszynę więc główne problemy będą dotyczyły działania poczty w domenach Odkrywcy i Gazety Rycerskiej.
  • 1 month later...
Napisano
Od nowego roku znowu muli, przychodzi godz. 20 i jakby ktoś wajhę przestawił na hamowanie, litości trochę admini
Napisano
??? nie ma tak źle, ja na przykład nawet nie widzę, że się forum muli a nie sądzę, żebym miał jakiegoś wyczesanego providera.... oj ciutkę wolniej myśli przy zmianie podfor i to wszystko.
Napisano
Serwer na którym jest Odkrywca ma średni load w granicach 7-15 to nie ma co sie dziwić.

Zmieniamy łącze na gorsze za to na parokrotnie szybszą maszynę.

Wysycamy w szczycie 4Mpbs, zmulenie powoduje głównie forum. Nie było pisane pod taką wydajność ale ma jeszcze spore rezerwy optymalizacji tylko czasu ciągle brak.
Napisano
Nie jest serwer z plikami? :)

ponad 140 tysięcy fotek na forum

ponad 27 tysięcy zdjęć w galeriach

40% ruchu to hotlinki do innych serwisów
na forach na całym świecie ludzie linkują fotki do naszego serwisu i galerii

spryciarzy którzy znaleźli dziurę i dodają do forum swoje fotki bez pisania postu a następnie linkują je dalej w internecie zmartwię :) co jakiś czas jest odpalany skrypt który podmienia te fotki na nasza reklamę :)
Napisano
W sumie racja, dodam tylko że miałem na myśli iż z odkrywcy nie ciągnie się plików typu filmy czy innych ciężkich" plików a więc jakiś mega upload na pojedynczego usera nie jest potrzebny, czasem tylko jest problem z przydługim postem z masą zdjęć....
Napisano
Cronos chciałem to napisać, ale mnie uprzedziłeś, ale to nie wszystko bo na kierunkowym 44 to la'strada chodzi na dzień dzisiejszy jak żółw pod górkę i to b. stromą. A wszyscy tak utyskują na Odkrywcę:)))
Pozdrawiam
Napisano
Dzisiaj rozpoczęła się migracja serwisu na nowy serwer, pozostał już tylko na jutro sam Odkrywca.

awieszanie się" wynikło z błędu w adserwerze reklamowym podającym reklamy księgarni. Na razie go wyłączyłem, jutro będzie dopiero rzeźnia :)
Napisano
Niestety przykra wiadomość, przekładka w nocy nie udała się.

Wystąpiło fizyczne uszkodzenie kontrolera w nowej maszynie, czysty pech który jednak nie powinien wydarzyć się w zamówionym sprzęcie o równowartości dobrego samochodu który wcześniej zresztą był mocno testowany i wygrzewany :(

Wszystko powoli jest przepinane na starą" maszynę w Norymberdze.

Nowa wraca do producenta do wymiany.
Jestem niewyspany i wk..y więc dzisiaj biuro obsługi będzie nieczynne.

Przez jakiś czas nie będzie reklam żeby odciążyć starą maszynę i forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie