sid30 Napisano 14 Styczeń 2010 Share Napisano 14 Styczeń 2010 witam a jakie ustawienia robicie szukając militarki i jaką cewke do tego preferujecie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 16 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2010 sid30,zobacz ustawienia mieszko_1vp z 2007.09.18 11.30.00POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 2 Kwiecień 2010 Share Napisano 2 Kwiecień 2010 witam4 pytanka:1) - w jaki sposob mozna rozładowac akumulator do Sovereigna GT? Podobno takie doładowywanie nierozładowanego do konca akumulatora skraca jego zywotnosc ? 2) Czy tryb All Metal to jest to samo co tryb z dyskryminacja na 0 (zero) czy gałka skręcona maksymalnie w prawo ?3) Zalecana impedancja sluchawek to 32 omy. Czy ktos probował łazic ze słuchawkami na 16 omów? Sa jakies wieksze roznice ?4) Sov. GT jest wykrywaczem, ktory nie lubi szybkiego przemiatania. Prawda czy fałsz? Z mojej 2-letniej obserwacji wynika ze chyba prawda, bo dosc wolno* reaguje gdy przesuwam szybko cewke nad jakims przedmiotem w ziemi. ___________________* wolno w stosunku do podobnej predkosci przemiatania X-Terrą 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stachu834 Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 WitamAd1: co któryś cykl ładowania rozładowują do " podłączając żarówkę 12 V.Ad2: jest trybem dynamicznym i sygnalizuje wszystko jednakowoAd3: nie mam doświadczeńAd4: wdzięcznie się odpłaca przy wolniejszym przemiataniu, przy szybszym można pogubić co drobniejsze fanty. trudno mi opisać jego dźwięki ale przy szybszym przemiataniu sygnał jest rwący i nierzadko można potraktować go jako śmieciowy.w kwietniowym nr odkrywcy ukazał się właśnie artykuł o naszej wykrywce, warto zajrzeć.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 Co do artykułu, gorąco polecam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 http://www.youtube.com/watch?v=md_XpO_Ezy0co może być pod cewką , :D ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEORG101 Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 Mam i ja!!Przesiałem się z Rutusa Proximy na GT i jestem pod wielkim wrażeniem wykrywacza.Dodatkowo wraz z wykrywaczem dostałem wyświetlacz i muszę powiedzieć,że jest przydatny,cały czas SIĘ go uczę ale myślę,że powoli się dogadamy.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy GT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 24 Maj 2010 Autor Share Napisano 24 Maj 2010 POMÓŻCIE!!!Po ponad 2-letniej eksploatacji mam problem z cewką Tornado w wykrywce.Raz wykazuje przerwę pomiędzy 3 i 4 lub zwarcie pomiędzy uzwojeniami/np.pomiędzy 3 i 2/.Jeżeli Koledzy posiadający GT wiedzą jak zbudowana jest cewka/czy jest tam zalana elektronika/,proszę o informacje.Liczę także na wiedzę elektroników.Za każdą informację z góry dziękuję.POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 31 Maj 2010 Autor Share Napisano 31 Maj 2010 Z nikąd pomocy-szkoda.Z GT-kiem się nie rozstanę.Kupuję nową cewkę a starą postaram się sam usprawnić.POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 polecam konsultacje z proscanem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 1 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2010 majos,liczyłem na naprawę w proscanie. Niestety odmówiono mi w tym zakresie pomocy.POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 1 Czerwiec 2010 Share Napisano 1 Czerwiec 2010 Viking nie ma serwisu pogwarancyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 no to chyba czeka cie zazakup nowego tornada spory wydatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 a jeszcze na ebuy uk jest cewka 15'' może tam spróbuj bo nowa kupe kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 jest i tornado http://cgi.ebay.co.uk/Minelab-Sovereign-10-Tornado-coil-Ex-Condition-/260611767876?cmd=ViewItem&pt=UK_Gadgets&hash=item3cadabfe44 przepraszam za link do trwającej aukcji ale chce pomuc koledze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nunki Napisano 2 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2010 majos,wielkie dzięki.Postaram się kupić tą cewkę jeżeli sprzedający będzie chciał ją wysłać z UK do RP.POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Witam, w końcu mam swojego Minelabka GT. Faktycznie, trochę waży, ale po roku chodzenia z nim mogę startować w powiatowych zawodach w siłowaniu na rękę :))).Prośba do starych wyjadaczy, potrzebuję z ustawienia dla samego kolorku, i na wszystko, jak radzicie ustawić. Dopiero szukam instrukcji PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Ustawienia są w tym wątku wyżej przejrzyj od początku :) . Używasz GT rok i nie wiesz do końca jak go ustawić , czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 hehe, chodziło mi że jak rok będę z nim chodził, to bicepsa dostanę jak Pudzian....chodziłem dla zabawy trochę z wykrywką TESORO no i widzę różnicę w wadze. Ale mojego GT zakupionego dzięki Waszym opiniom muszę rozpracować. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 26 Sierpień 2010 Share Napisano 26 Sierpień 2010 Dzięki Dani, czytałem i skorzystam. Macie może instrukcje w PL ? W Proscanie znalazłem ale zabulę z przesyłką z 50zeta :((( Proszę o wsparcie w tym problemie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 Omówię ci wszystkie pokrętła e telegraficznym skrócie .Pokrętło disc - służy do do eliminacji przedmiotów z metali kolorowych im bardziej podkręcasz w prawo tym odrzucasz przedmioty o coraz lepszej przewodności . W Gt nie ma wybiórczej dyskryminacji żelaza , teoretycznie jest wycięte całe ale wszyscy wiemy że detektor daje sygnał na większe żelazo,jest to charakterystyczny trzask albo niski ton . Pokrętło NotchJest to funkcja pozwalająca eliminować przedmioty niepożądane , które nie są celem naszych poszukiwań np. kluczyki od puszek po piwie , jeśli nie chcesz żeby wykrywacz je sygnalizował , ruszasz cewką nad kluczykiem i kręcisz pokrętłem do momentu aż wykrywacz nie będzie go sygnalizował , w ten sposób ustawiasz to pokrętło. W praktyce większość z nas tej funkcji nie używa w obawie że wycinając kluczyk ignorować możesz także inne wartościowe przedmioty o podobnej przewodności .Pokrętło VolumeWiadomo włączasz nim detektor i ustawiasz poziom głośności.Pokrętło SensitivitiPołożenie Auto uzyskujemy kręcąc pokrętłem maksymalnie w lewo , aż do jego zatrzaśnięcia się . To położenie powoduje że detektor sam ustawia czułość w danych warunkach , wykrywacz jest wtedy stabilny choć oczywiście kosztem zasięgu , ale dla początkującego funkcja auto jest przydatna w celu osłuchania się ze sprzętem. Chcąc zwiększyć czułość wykrywacza kręcimy tym pokrętłem w prawo im dalej w tym kierunku czułość spada , największa jest zaraz przed zatrzaskiem Auto .Pokrętło Threshold .Służy do ustawienia poziomu sygnału wiodącego ,jest to dźwięk , którego zmiany sygnalizują wykrywanie obiektów . w Gt trzeba go ustawić na poziomie ledwo słyszalnym , wtedy jest możliwość wykrycia głębiej zalegających przedmiotów , które powodują niewielkie zmiany sygnału wiodącego . Zazwyczaj ustawienie ok godz. 13 ale to sam wyczujesz . Ustawiając pokrętło threshold przełącznik Threshold/ Silent Search w pozycji Threshold musi być.Przełącznik Threshold / Silent SearchPrzełącznik Threshold tak jak wyżej to położenie gdy szukamy z sygnałem wiodącym słyszalnym . To ustawienie zalecane jest w miejscach gdzie jest większa ilość wartościowych przedmiotów .Natomiast gdy zależy nam na szybszym przeczesaniu terenu przełączamy się w położenie silent Search nie zmieniając ustawienia pokrętła Threshold .Przełącznik Noise Cancel .Jeśli wykrywacz jest niestabilny w wyniku zakłuceń np. radiowych radiowych , można popróbować przełączenie gałki w jedno z dwóch położeń .Przełącznik All Metall /Disc W trybie z dyskryminacją położenie All metal nas nie interesuje . Wybór mamy między ustawieniami On i Off .Ustawienie On daje lepsza wykrywalność koloru pośród żelaza , oraz da możliwość wykrycia większego obiektu żelaznego, natomiast ustawienie Off jest bardziej zalecane w gruncie mocno zmineralizowanym.To tyle jeśli chodzi o poszukiwanie w trybie z dyskryminacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 Dani, wielkie dzięki i browarek wirtualny dla Ciebie :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 Nie ma sprawy :) , jutro może jak będzie chwila to pokrótce opiszę tryb All Metall , w razie czego to pytaj .pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 18 Wrzesień 2010 Share Napisano 18 Wrzesień 2010 Może któryś z szanownych kolegów szukał już na cewce DETECH 45 cm? Proszę o wymianę doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 18 Wrzesień 2010 Share Napisano 18 Wrzesień 2010 włąśnie dołanczam pytanie odnośnie cewek mam tornado 1000 czy opcjonalnie warto coś dokupić większego na kolor czy raczej szkoda kasy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.