Skocz do zawartości

suvergin gt-wymiana doświadczeń

nunki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 731
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 months later...
Napisano
witam

4 pytanka:

1) - w jaki sposob mozna rozładowac akumulator do Sovereigna GT? Podobno takie doładowywanie nierozładowanego do konca akumulatora skraca jego zywotnosc ?

2) Czy tryb All Metal to jest to samo co tryb z dyskryminacja na 0 (zero) czy gałka skręcona maksymalnie w prawo ?

3) Zalecana impedancja sluchawek to 32 omy. Czy ktos probował łazic ze słuchawkami na 16 omów? Sa jakies wieksze roznice ?

4) Sov. GT jest wykrywaczem, ktory nie lubi szybkiego przemiatania. Prawda czy fałsz? Z mojej 2-letniej obserwacji wynika ze chyba prawda, bo dosc wolno* reaguje gdy przesuwam szybko cewke nad jakims przedmiotem w ziemi.
Ad1: co któryś cykl ładowania rozładowują do " podłączając żarówkę 12 V.
Ad2: jest trybem dynamicznym i sygnalizuje wszystko jednakowo
Ad3: nie mam doświadczeń
Ad4: wdzięcznie się odpłaca przy wolniejszym przemiataniu, przy szybszym można pogubić co drobniejsze fanty. trudno mi opisać jego dźwięki ale przy szybszym przemiataniu sygnał jest rwący i nierzadko można potraktować go jako śmieciowy.

w kwietniowym nr odkrywcy ukazał się właśnie artykuł o naszej wykrywce, warto zajrzeć.

Pozdrawiam
Napisano
Mam i ja!!Przesiałem się z Rutusa Proximy na GT i jestem pod wielkim wrażeniem wykrywacza.Dodatkowo wraz z wykrywaczem dostałem wyświetlacz i muszę powiedzieć,że jest przydatny,cały czas SIĘ go uczę ale myślę,że powoli się dogadamy.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy GT.
  • 1 month later...
Napisano
POMÓŻCIE!!!Po ponad 2-letniej eksploatacji mam problem z cewką Tornado w wykrywce.Raz wykazuje przerwę pomiędzy 3 i 4 lub zwarcie pomiędzy uzwojeniami/np.pomiędzy 3 i 2/.Jeżeli Koledzy posiadający GT wiedzą jak zbudowana jest cewka/czy jest tam zalana elektronika/,proszę o informacje.Liczę także na wiedzę elektroników.Za każdą informację z góry dziękuję.POZDRAWIAM.
Napisano
Z nikąd pomocy-szkoda.Z GT-kiem się nie rozstanę.Kupuję nową cewkę a starą postaram się sam usprawnić.POZDRAWIAM.
Napisano
jest i tornado http://cgi.ebay.co.uk/Minelab-Sovereign-10-Tornado-coil-Ex-Condition-/260611767876?cmd=ViewItem&pt=UK_Gadgets&hash=item3cadabfe44 przepraszam za link do trwającej aukcji ale chce pomuc koledze
Napisano
majos,wielkie dzięki.Postaram się kupić tą cewkę jeżeli sprzedający będzie chciał ją wysłać z UK do RP.POZDRAWIAM.
  • 2 months later...
Napisano
Witam, w końcu mam swojego Minelabka GT. Faktycznie, trochę waży, ale po roku chodzenia z nim mogę startować w powiatowych zawodach w siłowaniu na rękę :))).
Prośba do starych wyjadaczy, potrzebuję z ustawienia dla samego kolorku, i na wszystko, jak radzicie ustawić. Dopiero szukam instrukcji PL.
Napisano
Ustawienia są w tym wątku wyżej przejrzyj od początku :) .
Używasz GT rok i nie wiesz do końca jak go ustawić , czy jak ?
Napisano
hehe, chodziło mi że jak rok będę z nim chodził, to bicepsa dostanę jak Pudzian....chodziłem dla zabawy trochę z wykrywką TESORO no i widzę różnicę w wadze. Ale mojego GT zakupionego dzięki Waszym opiniom muszę rozpracować. PZDR
Napisano
Omówię ci wszystkie pokrętła e telegraficznym skrócie .

Pokrętło disc - służy do do eliminacji przedmiotów z metali kolorowych im bardziej podkręcasz w prawo tym odrzucasz przedmioty o coraz lepszej przewodności . W Gt nie ma wybiórczej dyskryminacji żelaza , teoretycznie jest wycięte całe ale wszyscy wiemy że detektor daje sygnał na większe żelazo,jest to charakterystyczny trzask albo niski ton .

Pokrętło Notch
Jest to funkcja pozwalająca eliminować przedmioty niepożądane , które nie są celem naszych poszukiwań np. kluczyki od puszek po piwie , jeśli nie chcesz żeby wykrywacz je sygnalizował , ruszasz cewką nad kluczykiem i kręcisz pokrętłem do momentu aż wykrywacz nie będzie go sygnalizował , w ten sposób ustawiasz to pokrętło. W praktyce większość z nas tej funkcji nie używa w obawie że wycinając kluczyk ignorować możesz także inne wartościowe przedmioty o podobnej przewodności .

Pokrętło Volume
Wiadomo włączasz nim detektor i ustawiasz poziom głośności.

Pokrętło Sensitiviti
Położenie Auto uzyskujemy kręcąc pokrętłem maksymalnie w lewo , aż do jego zatrzaśnięcia się . To położenie powoduje że detektor sam ustawia czułość w danych warunkach , wykrywacz jest wtedy stabilny choć oczywiście kosztem zasięgu , ale dla początkującego funkcja auto jest przydatna w celu osłuchania się ze sprzętem. Chcąc zwiększyć czułość wykrywacza kręcimy tym pokrętłem w prawo im dalej w tym kierunku czułość spada , największa jest zaraz przed zatrzaskiem Auto .

Pokrętło Threshold .
Służy do ustawienia poziomu sygnału wiodącego ,jest to dźwięk , którego zmiany sygnalizują wykrywanie obiektów . w Gt trzeba go ustawić na poziomie ledwo słyszalnym , wtedy jest możliwość wykrycia głębiej zalegających przedmiotów , które powodują niewielkie zmiany sygnału wiodącego . Zazwyczaj ustawienie ok godz. 13 ale to sam wyczujesz . Ustawiając pokrętło threshold przełącznik Threshold/ Silent Search w pozycji Threshold musi być.

Przełącznik Threshold / Silent Search
Przełącznik Threshold tak jak wyżej to położenie gdy szukamy z sygnałem wiodącym słyszalnym . To ustawienie zalecane jest w miejscach gdzie jest większa ilość wartościowych przedmiotów .
Natomiast gdy zależy nam na szybszym przeczesaniu terenu przełączamy się w położenie silent Search nie zmieniając ustawienia pokrętła Threshold .

Przełącznik Noise Cancel .
Jeśli wykrywacz jest niestabilny w wyniku zakłuceń np. radiowych radiowych , można popróbować przełączenie gałki w jedno z dwóch położeń .

Przełącznik All Metall /Disc
W trybie z dyskryminacją położenie All metal nas nie interesuje . Wybór mamy między ustawieniami On i Off .
Ustawienie On daje lepsza wykrywalność koloru pośród żelaza , oraz da możliwość wykrycia większego obiektu żelaznego, natomiast ustawienie Off jest bardziej zalecane w gruncie mocno zmineralizowanym.

To tyle jeśli chodzi o poszukiwanie w trybie z dyskryminacją.
Napisano
Nie ma sprawy :) , jutro może jak będzie chwila to pokrótce opiszę tryb All Metall , w razie czego to pytaj .
pozdro.
  • 3 weeks later...
Napisano
włąśnie dołanczam pytanie odnośnie cewek mam tornado 1000 czy opcjonalnie warto coś dokupić większego na kolor czy raczej szkoda kasy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie